Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
będę wdzięczny za pomoc.
Właśnie prześledziłem transakcje opłat allegro (ponieważ zaniepokoiła mnie ich wysokość) i zauważyłem, że w przypadku klientów poza programem allegro smart Allegro poza prowizją sprzedaży pobiera również ogromne prowizje za wysyłkę? Czy to nie jest błąd,
np.
klient kupuje poza allegro smart z kosztem wysyłki 6,7 zł - allegro mi to przelewa po czym następnie pobiera prowizję ode mnie w wysokości 9,49zł
nie sledzilem oplat z poczty - ale mam wrazenie, ze poza smartem ja place za te przesylki a nie allegro?
czy się mylę?
będę wdzięczny za pomoc i wyjaśnienie.
dotyczy to zarowno uslug poczty polskiej jak i dpd.
w większości przypadków moje opłaty były niższe (te z mojej umowy własnej z dpd niż z allegro)
prośba o pomoc bardziej doświadczonych
pozdrawiam serdecznie,
@travelco witamy na Allegro 🙂 To nie jest błąd, tylko ich pazerność. Od 1 czerwca pobierają również prowizję od kosztów wysyłki (ta sama jak na produktach, które sprzedajesz). Dotyczy to jakiegokolwiek kosztu wysyłki jaki klient opłaca. Więc nie jest pobierana tylko gdy ktoś korzysta ze SMART i nic nie płaci za wysyłkę.
Opinii odnośnie tego zachowania było wiele i łatwo się domyślić jaka też jest Twoja na ten temat 🙂
@travelco Musisz po prostu inaczej ustawić sobie cenniki. Zamiast 6,70 zł, ustaw 9,49 zł bo taki jest realny koszt przesyłki PP z odbiorem w punkcie. Teraz dokładasz do wysyłek.
Tu masz cennik PP
https://allegro.pl/dla-sprzedajacych/metody-dostawy-poczty-polskiej-nowy-model-rozliczen-EY0aDmkkyuA
Nie mylisz się, Allegro pobiera prowizję od przesyłek.
@travelco klient kupuje poza allegro smart z kosztem wysyłki 6,7 zł - allegro mi to przelewa po czym następnie pobiera prowizję ode mnie w wysokości 9,49zł
To nie prowizja tylko teraz płacisz allegro za wysyłkę jak nadajesz przez pocztę 😞 a podana kwota jest za Allegro Punkty Poczta, Żabka, Orlen, Ruch tu masz więcej https://allegro.pl/dla-sprzedajacych/metody-dostawy-poczty-polskiej-nowy-model-rozliczen-EY0aDmkkyuA