Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam.przesyłka została zniszczona przez przewożnika (pożar samochodu transportowego)Kupujący żąda zwrotu pieniędzy zgłosił (zwrot zakupu)
@oliwa321 sprzedawca firma czy prywatny ?
przewożnik InPost kupujący osoba prywatna
@oliwa321 pytałem o sprzedawcę
osoba prywatna
@oliwa321 sprzedawca prywatny odpowiada za paczkę do chwili wydania jej przewoźnikowi , w gestii odbiorcy leży złożenie reklamacji u przewoźnika .
kupujący twierdzi że mam mu zwrócić pieniądze,a ja mam się starać o odszkodowanie
Rozumiem że to była przesyłka ze zwrotem towaru, który zgodziłaś się przyjąć.
W takim przypadku, za przesyłkę odpowiada nadawca, czyli kupujący powinien zgłosić reklamację do przewoźnika. Ty dla Inpostu nie jesteś stroną.
Z pierwszego posta wynika że jest sprzedawcą.
Zauważ, że piszę że kupujący rząda zwrotu pieniędzy. A z formy wypowiedzi wynika że rząda tego od niej.
@oliwa321 sprzedawca osoba prywatna za paczkę odpowiada do chwili nadania, sprzedawcy prywatnego nie obchodzi od chwili nadania nic co się stanie z wysłanym towarem w transporcie bo ryzyko przepadku lub utraty rzeczy przechodzi na kupującego. Odrzuć roszczenie jako niezasadne niech sobie składa reklamację kupujący
Tylko że ustawa prawo pocztowe, przewiduje, że reklamację musi zgłosić nadawca lub zrzec się tego prawa na rzecz adresata. Niestety w przypadku OP robi się problem, bo nie da się w żaden sposób wykazać, że pożar auta był z winy przewoźnika, a nie że było to zdarzenie losowe.
Tutaj odszkodowanie będzie oparte o przepisy KC oraz o ubezpieczenie OC przewoźnika.
@pecela 1. Powinien składać ten co ma paczķę
2. Przewoźnik poinformował tego co ma składać reklamacje i pewnie wydał protokół szkody tej osobie
otrzymałem taką wiadomość
Szanowni Państwo,
z przykrością informuję, że w wyniku nieszczęśliwego wypadku drogowego i pożaru naczepy, zniszczeniu uległa powyższa paczka.
Reklamacje złożymy automatycznie. Pracownik Działu Reklamacji InPost skontaktuje się z Państwem jedynie w sprawie dokumentów niezbędnych do wypłaty odszkodowania.
--
Beata [edycja]
Specjalista ds. Obsługi Klienta
dzięki,pozdrawiam