Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
Sprzedałem fabrycznie nową część samochodową. Kupujący zgłosił zwrot, odesłał. Napisał, że zakup przez pomyłkę. Część była ewidentnie montowana w samochodzie bo jest brudna i na obudowie są ślady po śrubach. I co teraz? Jak mam ją znowu wystawić jako fabrycznie nową? Wg mnie nie jest już tyle warta co na początku. Nie wiem czy była używana dzień, tydzień czy założona na chwilę. Jest brudna i ma ślady montażu. Co mam dalej robić? Nie zamierzam oddawać całej kwoty. Część straciła na wartości.
Poinformuj kupującego, że zwrócił część z widocznymi śladami używania i w związku tym pomniejszasz mu kwotę do wypłaty. Produkt nie nadaje się do sprzedaży jako nowy tylko używany.
@AutoJatne wyceń jako używkę i tyle oddaj, tu masz podstawę 🙂
Art. 34. 4. Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości towaru będące
wynikiem korzystania z niego w sposób wykraczający poza konieczny do
stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania towaru, chyba że przedsiębiorca nie
poinformował konsumenta o prawie odstąpienia od umowy zgodnie z wymaganiami
art. 12 ust. 1 pkt 9.
@AutoJatne najprościej wystawić na szybką licytację od minimalnej kwoty i oddać tyle ile jest warta tj za ile poszła
Obawiam się, że po 4 latach sprzedawania, dziesiątkach pozytywnych komentarzy dostanę pierwszego negatywa. No trudno. Jeszcze spakowałem w dodatkowe pudełko a dostałem w oryginalnym, ledwo owiniętym streczem. Więc część wygląda jak używana i pudełko zmęczone. Co za ludzie... nóż się w kieszeni otwiera.
to jeszcze nic - szykuj się na dyskusję, negatywa i walkę z pok/ap - bo to biedny konsument był
i trzeba mu oddać z pok/ap to co zniszczył