Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
Mam pytanie o moją pierwszą aukcję. Nie jestem w ogóle obeznany z allegro... Nie prowadzę działalności gospodarczej. Kupiłem okazyjnie wentylator ale niestety okazało się, że nie pasuje nam do wnętrza. Nie mogę go już zwrócić bo byliśmy na wakacjach i minął czas na zwrot. Wystawiłem go na aukcję i sprzedałem go znacznie drożej 🙂
Teraz moje pytanie. Czy jako osoba fizyczna mogę wystawić jakiś rachunek? Kupujący nie zgłosił chęci faktury. Ale wiem, że nawet jako osoba fizyczna mogę wystawić fakturę tylko, że bez VAT. Chodzi mi o to aby kupujący miał dowód zakupu na kwotę, którą faktycznie zapłacił a nie rachunek mojego zakupu.
Pozdrawiam
@plusz0wy Pytanie tylko po co ?
Musi mieć jakiś dowód zakupy w przypadku reklamacji. Tylko czy muszę (mogę lub muszę?)dać oryginalny paragon?
Nie chcę aby czuł się oszukany, że zapłacił więcej niż ten przedmiot jest warty 🙂
Jeśli masz oryginalny dowód zakupu od przedsiębiorcy to wystarczy w przypadku ew reklamacji
Możesz. Wystaw mu pokwitowanie przyjęcia wpłaty. Data, miejscowość, swoje dane, przedmiot sprzedaży, cena, Twój podpis.
@xyz96 Takie pokwitowanie nie jest przypadkiem umową kupno-sprzedaż ??
To jest faktura.
Faktura - pisemny dowód transakcji kupna i sprzedaży lub wykonania jakiejś usługi, będący podstawą rozliczenia. https://sjp.pwn.pl/sjp/faktura;2458335.html
Nie pytałem co to jest "Faktura"
czyli mogę wystawić jako osoba fizyczna po prostu fakturę na ten przedmiot. A co z ewentualną reklamacją?
Reklamację kupujący składa u sprzedawcy, czyli u Ciebie.
@plusz0wy Teraz się martwisz że może czuć się oszukany a jak mu sprzedawałeś po wyższej cenie nie miałeś wyrzutów sumienia????
a czy Ty jako sprzedawca na allegro nie czujesz się źle, że zarabiasz na tych biednych osobach, które kupują towary drożej niż by mogły to zrobić np w Chinach?
Jeśli ktoś był skłonny zapłacić za towar więcej to znaczy, że jest dla niego tyle wart.
@plusz0wy Ty napisałeś o tym nie ja Ja tylko się ciebie zapytałem Każdy ma wybór i każdy ma swoje sumienie
Kupujący może skorzystać z rękojmi,ma na to dwa lata.I w tym wypadku Ty za to odpowiadasz i do Ciebie wraca sprzęt jak się zepsuje i Ty go reklamujesz. Nie musisz mu wystawiać żadnego dokumentu.Jednorazowa sprzedaż to nie prowadzenie działalności zarobkowej w dłuższym wymiarze czasu.
Rękojmia trwa dwa lata.
@grubcio2987 Napisałem że nie musi ale jemu sumienie się odezwało i chce wystawić
Czyli może tylko powiedzieć żeby sobie potwierdzenie zakupu z aukcji wydrukował bo formalnie to chyba tylko umowa kupna- sprzedaży obowiązuje.A zakup na allegro jest wiążący prawnie i jest to forma umowy kupna sprzedaży mająca charakter prawny o ile się nie mylę:)
@grubcio2987 Pisałem że to umowa kupno -sprzedaż ale (ana)fabeta zaczął wtrącać faktury
Tyle że od osoby prywatnej to pusty papier:)
@grubcio2987 Nie -zasada taka że obejmuje reklamacja w ramach rękojmi