anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedaż pompy ciepła i uprawnienia do F-gazów albo oświadczenie

ELMAR_poznan_pl
#8 Zapaleniec

Sprzedając urządzenie posiadające F-gazy i wymagające wykonania montażu (np. klimatyzację albo pompę ciepła) mamy obowiązek zweryfikować nabywcę. Nie jest to jakieś moje widzimisię, ale wynika wprost z ustawy.

Osoba nabywająca musi okazać uprawnienia do tzw. "f-gazów" (jeśli jest instalatorem), ewentualnie pokazać umowę z podmiotem posiadającym takie uprawnienia na mocy której ten podmiot dokona montażu kupionego urządzenia, albo w ostateczności wystawi oświadczenie ze kupowane urządzenie nie jest przeznaczone do dalszej odsprzedaży/jest jego odbiorcą końcowym oraz że montażu dokona uprawniony podmiot. Z powodu braku takiej weryfikacji podmiot sprzedający może mieć problemy - więc chcę, żeby wszystko było zgodnie z przepisami.

I teraz pytanie - jak to zrobić, żeby było zgodnie z przepisami, ale także z zasadami i regulaminem Allegro? W opisie oferty można umieścić informację, ze wymagane jest okazanie stosownych dokumentów/uprawnień - ale w żaden sposób nie blokuje to możliwości dokonania zakupy. 

Także możliwy jest taki scenariusz:
1. ktoś kupuje pompę ciepła poprzez allegro
2. dokonuje płatności i prosi o wysyłkę
3. ja proszę o dosłanie wymaganego oświadczenia lub uprawnień
4. kupujący ma to w pompie, nie dosyła mi dokumentów, których oczekuję
5. po jakimś czasie zgłasza sprawę do Allegro - zakłada spór/domaga się zwrotu wpłaty/wyciąga innego typu konsekwencje.

Co w tej sytuacji robi Allegro? jak się zachowa? Czy rozumie to o czym napisałem, że takie rzeczy wynikają z ustawy i są narzucone odgórnie i odmowa dokończenia transakcji nie jest moją zachcianką. A może Allegro uzna że jestem niewiarygodnym sprzedawcą, nakłada na mnie jakieś ostrzeżenie lub wyciąga innego rodzaju konsekwencje? Jak to ma się do kwestii opłat i prowizji - czy będę ponosił dodatkowe koszty za ponowne wystawianie i sprzedaż urządzenia, którego nie mogłem sprzedać bo KUPUJĄCY nie wywiązał się ze swojego obowiązku? Czy jest jakaś możliwość zablokowania opcji "kup teraz" do czasu przesłania stosownego oświadczenia/skanu uprawnień? Jest jakiś pasujący tutaj mechanizm w systemie sprzedaży allegro?

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

co robi lub zrobi allegro?

- pozwoli na wystawienie negatywa za odmowę transakcji, może go usunie, może nie

- weźmie prowizję za sprzedaż

- pozwoli na zakładanie dyskusji/ reklamacji

- allegro nie wprowadziło dotąd warunkowych sprzedaży mimo, że wiele branż ma prawne ograniczenia lub dodatkowe obowiązki np: sprzedawcy akumulatorów

na pe perku jest pełno publikacji ofert pomp ciepła za około 1500zł i nikt się tym nie przejmuje

musisz podzwonić po konkurencji z allegro i się dowiedzieć jak oni to robią

oznacz moderatorów

ELMAR_poznan_pl
#8 Zapaleniec

@RED - dzięki za odpowiedź. Niestety,  obawiałem się, że sytuacja wygląda dokładnie tak, jak to opisałeś. Słabe to i szkoda 😞

Powiedz mi proszę, czym jest "pe perek" o którym wspomniałeś ("na pe perku jest pełno publikacji ofert pomp ciepła") - bo nie kojarzę/nie rozumiem o czym do mnie piszesz 😉

oznacz moderatorów