anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ujawnienie imienia i nazwiska kupującego, czy mogę ponieść konsekwencje?

nucia333
#7 Wielbiciel#

Dane osobowe

Słuchajcie! Po raz trzeci wystawiałam przedmiot na sprzedaż, bo po dwóch poprzednich licytacjach kupujący nie zapłacili. Działając w złości, w opisie oferty wskazałam, że proszę o licytowanie jedynie osoby zainteresowane i przywołałam loginy i imię+nazwisko tych dwóch osób, które poprzednio nie zapłaciły. Zdaję sobie sprawę, że to było nie fair z mojej strony i nie powinnam była ujawniać tych danych jednak działałam impulsywnie i po prostu wybuchłam 😞

Teraz jedna z tych osób napisała mi, że sprawa idzie do sądu, bo bez jej zgody upubliczniłam jej dane.
Próbowałam się kontaktować, przepraszać, ale to nie załatwiło sprawy. Biję się w pierś i nie uchylam od odpowiedzialności, bo to faktycznie nie powinno mieć miejsca, no ale już się stało i czasu już nie cofnę.

Z Waszego doświadczenia, jak takie sprawy są rozwiązywane? Co może mi grozić? Czy faktycznie wskazanie imienia, nazwiska + loginu może mieć aż takie skutki?

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

mdrogeria
#21 Demiurg#

tak , może

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@nucia333 Popełniłaś duży błąd ujawniając dane osobowe, ale moim zdaniem kupujący do sądu nie pójdzie. 

oznacz moderatorów

krejzole
#14 Krzewiciel#

Samo imię i nazwisko nie wskazuje jednoznacznie na konkretną osobę jest duża powtarzalność, była taka sprawa w sądzie i osoba została uniewinniona.

Jest 156 osób które w polsce nosi takie samo imię i nazwisko co ja. Jak by podać PESEL to co innego.

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

No więc w tym przypadku dane osobowe 156 osób byłyby ujawnione na publicznej aukcji Allegro. 

oznacz moderatorów