anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

W lutym na wszystkich kontach firmowych automatycznie pobierzemy należność za korzystanie z Allegro

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

W lutym planujemy włączyć automatyczne pobieranie należności za korzystanie z Allegro na wszystkich kontach firmowych na allegro.pl i allegro.cz.

Już teraz możecie się na to przygotować i włączyć tę opcję między innymi w zakładkach: Rozliczenia z Allegro, Faktury lub Środki i historia operacji.
W zakładce Rozliczenia z Allegro pod bieżącym saldem dla każdego rynku zweryfikujecie, czy już macie włączoną tę usługę. 

Jak to działa?

Co godzinę sprawdzamy Wasze należności względem Allegro za sprzedaż na allegro.pl i allegro.cz. Jeśli pojawi się zobowiązanie (prowizje i inne opłaty), to pobierzemy odpowiednią kwotę w danej walucie z pieniędzy, które macie ze sprzedaży.

Gdzie znajdziecie informację o kwocie, którą pobraliśmy

W zakładce Środki i historia operacji zobaczycie pobraną kwotę wraz z identyfikatorem płatności. Gdy w niego klikniecie, przekierujemy Was do zakładki Rozliczenia z Allegro.
W zakładce Rozliczenia z Allegro sprawdzicie ile pobraliśmy pieniędzy pod nazwą Pobranie opłat z wpływów.

Przygotowaliśmy materiał video, który wyjaśni jak działa usługa

Tutaj znajdziecie artykuł z informacjami na ten temat, tutaj najczęściej zadawane pytania.
Wkrótce będziecie mogli też zadać pytanie ekspertce i dowiedzieć się więcej na temat tej funkcji, tutaj zapis poprzedniego spotkania na ten temat.

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!

oznacz moderatorów
110 ODPOWIEDZI 110

kostas11
#21 Demiurg#

@MedicSpa co ma jednio do drugiego i jakie 7 dni ?

Jak @brakestop zwróci wpłatę dostanie zwrot prowizji w godzinę 🙂 tyle że musi dołożyć z innego zakupu, zaraz coś się sprzeda i zleci zwrot 🙂

Rozumiem wszystko, ale zgodnie z regulaminem prowizja jest pobierana zgodnie z regulaminem po sprzedaży, wykonali swoją robotę znaleźli klienta i się im należy a to że klient zrezygnował to nie wina allegro, @MedicSpa wezwanie to możesz wysłać klientowi 😄 a allegro dokona zwrotu na zasadach regulaminu 🙂

Po co wypłacacie kasę od razu ??? ja to robię raz w miesiącu i takie sytuacje nie mają miejsca a na koniec miesiąca wszystko jest rozliczone i nie ma żadnego problemu 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

MedicSpa
#9 Pomysłodawca#

Nie wiem czemu tak zaciekle bronisz allegro wszedzie !!!!!! Anulowane i tyle U mnie siedzą w koszyku nie zapłacone produkty a allegro w sekunde pobrało prowizję jako sprzedane . Babeczka anulowała zamówienie a zwrot możliwy jak sobie doładuje konto . Poza tym ja potrzebuje kasy na zobowiązanie wobec innych kontahentów. Nie bedzie mi tu allegro decydowało  o tym , że za Ads pomimo braku na to faktury (faktura bedzie dopiero na koniec miesiąca) będzie pobierało z góry za towar i na dodatek bez faktury. Co to za działania, że towar nie zapłacony a prowizja pobrana i co to znaczy , że pobierają Ads bez faktury?

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

@MedicSpa Jak bez faktury? Fakturę otrzymasz zgodnie z prawem za wykonaną usługą do 15go dnia miesiąca następnego. Rozumiem że chodzi o wcześniejsze pobieranie środków, ale Allegro informowało, że zmienia system płatnośco z postpay na prepay i nie ma w tym nic nielegalnego. Na firmę też możesz kupić sobie/pracownikom numer telefonu zamiast na abonament (postpay) to na kartę (prepay), gdzie płacisz jeszcze wcześniej bo przed wykonaniem usług. 

Nie bronię Allegrro, ale trzba przyznać, że o zmianie sposobu pobierania opłat trąbino dużo wcześniej i nie ukrywajmy, że zmiana ta niejest bezbolesna, dlatego należało się przygotowywać do niej stopniowo, zapewniając pełną rezerwę środków na prowizje. 

oznacz moderatorów

MedicSpa
#9 Pomysłodawca#

Piszą ci co mają skromną sprzedaż na allegro. A ja zostawiam 30-40 tyś, Więc wybacz towar jest mój prowizje niech sobie zabierają , Działania allegro są od kilku lat bezprawne. W tamtym roku dostali kare 210 mln zł A już pojawiąją sie wpisy na UOKiK o bezprawnym działaniu i prawdopodobnie wszczęta będzie kontrola i pewnie znowu dowalą im karę a nam podniosą prowizję. 

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

@MedicSpa "Piszą ci co mają skromną sprzedaż na allegro" - ty też taaak?, no bo piszesz....

Wydaje mi się, że nie ma znaczenia na jaką skalę prowadzą sprzedaż skoro zmiany obejmują wszystkich....

no chyba,że jadą na mizernych marżach ledwo wiążąc koniec z końcem - to fakt, że przy zmianie sposobu płatności mogą mieć duuuuużyyy problem i niewystarczy im kilka miesięcy na przygotowanie się, ale tych nie szkoda, jeśli konkurują tylko ceną to dobrze że uapdną.

oznacz moderatorów

MedicSpa
#9 Pomysłodawca#

a fakturę za Ads dostanę ostatniego dnia miesiąca a dług z Ads dopiszą mi już jutro miły Panie już jutro za to zaczną sciągać kasę 

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

... to dobrze że tak szybko wystawią ci fakturę, tylko się chwali. 

oznacz moderatorów

MedicSpa
#9 Pomysłodawca#

Sarkazm nie pomaga

oznacz moderatorów

DobraWelna-eu
#10 Popularyzator#

Mnie nie chodzi o to, że brakuje mi pieniędzy z powodu pobrania prowizji. Mogą mi wystawiać faktury co tydzień z terminem  płatności 3-dniowym. Chodzi o uniemożliwienie prawidłowego rozliczania pod względem księgowym. Mieszanie wpływów od operatorów, potrącanie na chybił, trafił. Nie przeszkadza to firmom, które nie księgują dokładnie wyciągów bankowych. 

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

@DobraWelna-eu Allegro nie ustąpi, porozmawiaj z doradcą podatkowym i wspólnie wypracujcie optymalne rozwiązanie, wtym zmianę sposobu księgowania. 

oznacz moderatorów

DobraWelna-eu
#10 Popularyzator#

Doradztwo podatkowe i praktyka obsługi programu księgowego to dwie różne rzeczy. Pracuję na Insercie (mają sprzedane ok 700 tyś licencji programów księgowych). Allegro wybrało zły sposób pobierania prowizji. Tak jak pisał tu już @baldes kiedy księgujemy w Insercie zamówienie, powstaje nam cesja na PayU lub Paypro. Gdyby generowane było zestawienie ile przekazują z transakcji po potrąceniu prowizji i kosztów, to można by to jeszcze rozksięgować. Takiego zestawienia brak (Allegro proponuje by sprawdzać prowizje w zakładce Rozliczenia z Allegro), na dodatek prowizja i koszty potrącane są od wpływów od dowolnego operatora.  Nie będą się zgadzały kwoty przekazane przez poszczególnych operatorów na nasze rachunki bankowe.  To tak jakbym zrobiła zakupy w dwóch różnych sklepach i w jednym zapłaciła trochę i w drugim trochę, a potem jednemu zrobiła przelew. 

1. Możemy zrezygnować z 1 operatora, żeby łatwiej się rozliczało, ale  nie wiem, czy nie ograniczy to sprzedaży
  2. Możemy w programie cedować płatność na Allegro, a potem rozliczać jak popadnie, aż do skompensowania należności z wystawioną przez Allegro fakturą, tylko stracimy możliwość skontrolowania, czy wypisaliśmy poprawnie  wszystkie dokumenty sprzedażowe. Nie wiem jak podejdzie do tego kontrola skarbowa, bo wpływy  są jednak od  różnych płatników, a oni lubią mieć przejrzystość. 
  3. Allegro mogłoby potrącać koszty i prowizje na koniec dnia, uwzględniając rozbicie na operatorów płatności, przed wypłatą środków  (transakcja rozliczana przez PayU- koszty i prowizje potrącane z danej płatności i wtedy przekazana kwota będzie się zgadzać) Do tego można wygenerować ładną tabelkę w Excelu - kwota zamówienia, potrącona prowizja, potrącone koszty wysyłki, przekazana kwota). Na koniec na fakturze wypisać koszty  z rozbiciem na operatorów. 
  4. Może Allegro wystawiać faktury częściej z krótkimi terminami płatności 
oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

Pracowałem na istercie wiele lat temu, moim zdaniej nie jest dobry, ale to moja opinia, pisząc o zmianie sposóbu księgowania, myślałem raczej o rezygnacji z ewidencji wyciągami bankowymi - tę opcję odradzał mi doradca księgowy jak tylko to wchodziło i polecił pozostać przy ewidencji fakturami i kasą fiskalną. 

oznacz moderatorów

JMCADVENTURE
#8 Zapaleniec#

przy pełnej księgowości, wyciągi bankowe muszą się zgadzać i trzeba je rozliczać

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@JMCADVENTURE skoro problem jest po stronie firm na pełnej księgowości, to ten sam problem powinien wystąpić po stronie Allegro?

@la_nika Czy zespół, który wprowadził tą funkcję skonsultował się z księgowością w Allegro? Bo na przykład rok temu wprowadzono domyślnie widok "allegro biznes" przez jeden zespół, to przez miesiąc reszta zespołów Allegro szukała błędów, które powodowały niewyświetlanie się wszystkich aukcji... aż skapowali nową funkcje, o której nikt nie wiedział......

JMCADVENTURE
#8 Zapaleniec#

Allegro nie ma takiego problemu, ponieważ oni nie otrzymują wpłat od naszych klientów na swoje konta bankowe, więc nie mają czego rozliczać. Oni tylko po stronie przychodów mają sprzedaż w postaci prowizji, które natychmiast są opłacane przez nas w postaci potrąceń i na końcu zbiorczo nam wystawią fakturę. Allegro ma czystą sytuację, a my mamy się z tym bujać, bo nie mają naszego płaszcza i co im zrobimy.

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

aaaaaa no to co innego, pełna księgowość i na Allegro sprzedajecie? 

oznacz moderatorów

JMCADVENTURE
#8 Zapaleniec#

Co w tym dziwnego, kochamy Klientów, a ich portfel jest naszym najlepszym przyjacielem 🙂

oznacz moderatorów

DobraWelna-eu
#10 Popularyzator#

Kiedy wypisuje się dokument sprzedaży, który nie jest opłacony gotówką, to automatycznie powstaje rozrachunek do rozliczenia. Rozlicza się go na podstawie wyciągu. Tak rozlicza się faktury z odroczonym terminem płatności, ale także paragony opłacone kartą, czy zamówienia z Allegro. Jest to bezwzględny wymóg w firmach z pełną księgowością, ale nawet firmy działające na podstawie KPiR dawno już odeszły od zeszytów. 

oznacz moderatorów

baldes
#9 Pomysłodawca#

Tutaj masz coś co pomoże Tobie - też używam Inserta konkretnie nexo

https://forum.insert.com.pl/index.php?/topic/87928-subiekt-nexo-i-nowy-spos%C3%B3b-rozliczania-z-all...

Robię to pokrótce tak:

• mam dodane dwie formy płatności - PayU i PAYPRO - typ płatności: Płatność za pobraniem/kredyt.
  • przy wystawieniu dokumentu sprzedaży wybierasz odpowiedniego operatora
  • rozliczasz operacją bankową standardowo - i najważniejsze zaznaczasz których płatności dotyczy wpłata z allegro jak do tej pory ale na końcu pomniejszasz wpłatę o pobraną prowizję - to co zostanie ściągasz wchodząc w Rozrachunki -> dodaj rozrachunek -> wybierasz -> Zobowiązania z tytułu odsetek, prowizji,kart... i payu albo paypro -> zaznaczasz pozostałą kwotę nierozliczoną (prowizję) i temat załatwiony.

Mi zajęło to wiele godzin kombinowania - księgowe łapały się za głowę - na szczęście kiedyś przerabiałem rozliczenia kart płatniczych i tam podobnie się odbywa z tym że bez ostatniej części. Jestem informatykiem z wykształcenia i wykonywanego zawodu, wdrażałem dawno temu inserta ale za czasów GT i księgowość w firmie ogarniam sam a mimo to BYŁ MEKSYK - nie chcę być w skórze kogoś o mniejszej wiedzy i umiejętnościach...

oznacz moderatorów

mitesek
#10 Popularyzator#

kostas, no jednak Allegro nie wykonało swojego zadania bo do sprzedaży nie doszło, a prowizja jest "od sprzedaży". od znajdowania klienta są abonamenty, Adsy, wyrożnienia i te wszystkie dodatkowo płatne

oznacz moderatorów