Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Interesują mnie wszystkie istniejące opłaty i prowizje, które sprzedawca będzie musiał zapłacić w momencie składania zamówienia przez kupującego. Czy dobrze rozumiem, że będą to:
I jeszcze pytanie, czy przy współpracy z One Fulfillment mam również sklep na Allegro, czy sprzedaż odbywa się bezpośrednio w imieniu Allegro?
@TesoroSi następny 😄 nie da się obliczyć tego dla pojedynczego produktu 😞 za dużo zmiennych 😞
Od reklam ADS nie ma dodatkowej prowizji 🙂
Co do dostaw albo płacisz prowizję od kosztów wysyłki w wysokości prowizji towaru, albo dopłaty masz do smarta do 2 do 10 zł czy jakość tak zależy też od przewoźnika 😞
Masz normalnie swoje konto, możesz mieć sklep jak masz abonament a dodatkowo są Twoje oferty na tej stronie.
A jak można w ogóle coś prognozować i planować, jeśli nie można zrozumieć, ile prowizji zapłacisz Allegro przy sprzedaży towaru? Czy można powiedzieć, że rozmiar prowizji przy sprzedaży na One Fulfillment zostanie zwiększony o wartość prowizji za One Fulfillment?
@TesoroSi musisz procentowo lecieć z całego miesiąca, mi ze smartem i bez promowania wychodzi 16 % więc jak masz marżę 40 % to se wylicz ile Ci zostanie 🙂
przykładowo 1000 zł sprzedaż, dochód 286 zł prowizję 138 zł zostaje Ci 148 zł 😄 jak za mało musisz podnieść ceny 😄
Co w tym przypadku jest 16%?
Czy dobrze to obliczam? Na przykład, towar to krem. Koszt zakupu towaru to 100 złotych. Dodaję 2,49 zł (prowizja One Fulfillment) i maksymalny koszt dostawy to 10 złotych, co daje łącznie koszt własny 113 złotych.
Od końcowej ceny odejmuję:
Zakładam zysk na poziomie 15%, więc cena towaru dla One Fulfillment powinna wynosić:
@TesoroSi a te 100 zł zakup to netto ? skoro liczysz vat od całości ? przecież tu jest dużo innych zmiennych nie da się liczyć tego dla jednego produktu 😞
Tak, teraz dla uproszczenia obliczeń zakładamy, że zakup towaru jest bez VAT.
@TesoroSi nie możesz tego zsumować do 43 % bo prowizję płacisz od 238 zł a podatek od netto a prowizja to koszt obniżający podatek 😄
ale przyjmujmy że wystawisz za 238 zł - vat = 193 zł netto prowizję 11 % 23,60 zł podatek 9 % wychodzi 169 zł - zakup 100 zł też koszt daje Ci na czysto 63 zł 🙂
Dziękuję
To jest o wiele trudniejsze do policzenia u mnie bez żadnych promocji od allegro koszty fulfillment wychodzą na poziomie 15% plus koszty obsługi w tym wysyłka itp to 40% wiec w sumie 55%
ja zrobiony mam kalkulator w exelu i przeliczam od ceny sprzefaży. Czyli n jak sprzedaje coś za 120 zł to odejmuje vat, prowizje allegro 55% i patrze na jakim poziomie mam różnice ceny netto w stosunku do ceny zakupu. Staram się utrzymać w ten sposób taką marże żeby jakoś na tym wyjść ale niestety opłaty allegro sa okropnie wysokie i nieraz sama prowizja za obsługe wychodzi wyższa niz cena zakupu. Generalnie zastanawiam się czy nie wrócić do samodzielnej wysyłki bo jak tu konkurowac cenami jak opłaty są tak ogromne