anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

wszystkie prowizje i opłaty One Fulfillment

TesoroSi
#7 Wielbiciel#

Interesują mnie wszystkie istniejące opłaty i prowizje, które sprzedawca będzie musiał zapłacić w momencie składania zamówienia przez kupującego. Czy dobrze rozumiem, że będą to:

• prowizja od sprzedaży (wysokość zależy od kategorii),
  • Allegro Pay,
  • prowizja za One Fulfillment (zależna od rozmiaru towaru),
  • opłata za dostawę do kupującego. Jak obliczyć koszt dostawy? I czy dostawa zależy od Allegro Smart.
  • koszt reklamy,
  • czy tutaj również będzie obowiązywała podwyższona prowizja przy sprzedaży przez reklamę?

I jeszcze pytanie, czy przy współpracy z One Fulfillment mam również sklep na Allegro, czy sprzedaż odbywa się bezpośrednio w imieniu Allegro?

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

kostas11
#21 Demiurg#

@TesoroSi następny 😄 nie da się obliczyć tego dla pojedynczego produktu 😞 za dużo zmiennych 😞

• prowizja od promowanych 
  • abonament lub przy braku masz 1 zł od każdego sprzedanego produktu 

Od reklam ADS nie ma dodatkowej prowizji 🙂

Co do dostaw albo płacisz prowizję od kosztów wysyłki w wysokości prowizji towaru, albo dopłaty masz do smarta do 2 do 10 zł czy jakość tak zależy też od przewoźnika 😞

Masz normalnie swoje konto, możesz mieć sklep jak masz abonament a dodatkowo są Twoje oferty na tej stronie.

________
Κώστας
oznacz moderatorów

TesoroSi
#7 Wielbiciel#

A jak można w ogóle coś prognozować i planować, jeśli nie można zrozumieć, ile prowizji zapłacisz Allegro przy sprzedaży towaru? Czy można powiedzieć, że rozmiar prowizji przy sprzedaży na One Fulfillment zostanie zwiększony o wartość prowizji za One Fulfillment?

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@TesoroSi musisz procentowo lecieć z całego miesiąca, mi ze smartem i bez promowania wychodzi 16 % więc jak masz marżę 40 % to se wylicz ile Ci zostanie 🙂

przykładowo 1000 zł sprzedaż, dochód 286 zł prowizję 138 zł zostaje Ci 148 zł 😄 jak za mało musisz podnieść ceny 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

TesoroSi
#7 Wielbiciel#

Co w tym przypadku jest 16%?

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@TesoroSi 

• Prowizja
  • dopłaty smart 
  • procent od Pay 
________
Κώστας
oznacz moderatorów

TesoroSi
#7 Wielbiciel#

Czy dobrze to obliczam? Na przykład, towar to krem. Koszt zakupu towaru to 100 złotych. Dodaję 2,49 zł (prowizja One Fulfillment) i maksymalny koszt dostawy to 10 złotych, co daje łącznie koszt własny 113 złotych.

Od końcowej ceny odejmuję:

• 11% (prowizja od sprzedaży + Allegro Pay)
  • 23% VAT
  • warunkowo 9% CIT
  • co daje łącznie 43% od końcowej ceny, którą muszę oddać.

Zakładam zysk na poziomie 15%, więc cena towaru dla One Fulfillment powinna wynosić:

• 15% zysku - 35 złotych
  • 43% (VAT + CIT + prowizja) - 103 złote
  • 42% koszt własny - 100 złotych
  •  
  • Razem 238 złotych na allegro.
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@TesoroSi a te 100 zł zakup to netto ? skoro liczysz vat od całości ? przecież tu jest dużo innych zmiennych nie da się liczyć tego dla jednego produktu 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

TesoroSi
#7 Wielbiciel#

Tak, teraz dla uproszczenia obliczeń zakładamy, że zakup towaru jest bez VAT.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@TesoroSi nie możesz tego zsumować do 43 % bo prowizję płacisz od 238 zł a podatek od netto a prowizja to koszt obniżający podatek 😄

ale przyjmujmy że wystawisz za 238 zł - vat = 193 zł netto prowizję 11 % 23,60 zł podatek 9 % wychodzi 169 zł - zakup 100 zł też koszt daje Ci na czysto 63 zł 🙂 

________
Κώστας
oznacz moderatorów

TesoroSi
#7 Wielbiciel#

Dziękuję

oznacz moderatorów

Malgo_GlobalShop
#7 Wielbiciel#

To jest o wiele trudniejsze do policzenia u mnie bez żadnych promocji od allegro koszty fulfillment wychodzą na poziomie 15% plus koszty obsługi w tym wysyłka itp to 40% wiec w sumie 55%

ja zrobiony mam kalkulator w exelu i przeliczam od ceny sprzefaży. Czyli n jak sprzedaje coś za 120 zł to odejmuje vat, prowizje allegro 55% i patrze na jakim poziomie mam różnice ceny netto w stosunku do ceny zakupu. Staram się utrzymać w ten sposób taką marże żeby jakoś na tym wyjść ale niestety opłaty allegro sa okropnie wysokie  i nieraz sama prowizja za obsługe wychodzi wyższa niz cena zakupu. Generalnie zastanawiam się czy nie wrócić do samodzielnej wysyłki bo jak tu konkurowac cenami jak opłaty są tak ogromne 

oznacz moderatorów