anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wykluczenie metody zapłaty za pobraniem po pierwszym nieodebranym zamówieniu.

mateusz87NS
#9 Pomysłodawca

Problem nieodebranych zamówień dotyczy głównie Czech i Słowacji. Na pewno inni sprzedający to zauważyli. Zresztą Polakom można wyłączyć te opcję bez utraty Smart! Czyli nasi sąsiedzi mają większe prawa na Allegro niż rodacy. I korzystają z tego jak ludzie 20 lat temu 😉

Sam usunąłem tę metodę wysyłki dla nich ale oczywiście Allegro wymusiło ją z powrotem. Paczki więc wracają a ja nie mogę zrobić nic z takim kupującym.

Moja sugestia? Wysyłka za pobraniem powinna być przywilejem a nie polem do zabawy. Powinienem móc odebrać taki przywilej jeśli kupujący nie odebrał a towar 2 tygodnie walał się w transporcie.

Proszę modów o udzielenie się i uzasadnienie dlaczego my nie mamy prawa w żaden sposób zabezpieczyć się przed stratą finansową działając na Allegro. No chyba, że zamknąć zagraniczną sprzedaż. Ale nie o to walczy Allegro...

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

accadia
#13 Ambasador

Wylacz to na zawsze i omijaj szerokim lukiem.
Z czystej ciekawosci - jestes swiadomy wszystkich swoich obowiazkow, ktore musisz wypelniac sprzedajac na zagrancznych wersjach Allegro - przez BDO, odpowiednie rozliczenia VAtu badz zwolnienia z niego, reklamacji, tlumaczen na jezyk kupujacego i ewentualnego obowiazku powolania rzeczoznawcy przy kazdej jednej reklamacji?

oznacz moderatorów

mateusz87NS
#9 Pomysłodawca

Wyłączenie pobrania dla rynków zagranicznych skutkuje odebraniem wysyłki Smart! Allegro wymusiło to po z pewnością dużej rezygnacji sprzedających. 

Wszystkie obowiązki poza rzeczoznawcą znałem. Dzięki za info.

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@mateusz87NS dziękuję za sugestię. Na podstawie sytuacji u Ciebie czy innych sprzedających badamy problem i na tej podstawie będziemy podejmować działania. Jednak na tą chwilę proszę o cierpliwość - potrzebujemy czasu.

Jeśli masz konkretny problem z którym potrzebujesz pomocy - daj znać, pomogę!

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

mateusz87NS
#9 Pomysłodawca

Najpierw wymuszacie pobrania bo sprzedający z nich zrezygnowali. A teraz "badacie" problem? Nie wiem czemu oczekiwałem innej odpowiedzi niż mydlenie oczu.

Jestem ciekaw czy spadek sprzedaży na nowo otwartych rynkach przyspieszy badania.

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@mateusz87NS nie wchodziłbym w "grę słów". Miałem na myśli, że na podstawie zgłoszeń tu, czy tych wysłanych do obsługi Allegro, badamy/ sprawdzamy/ weryfikujemy problem i w przyszłości może to skutować innymi decyzjami, niż te, które są obecnie.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

mateusz87NS
#9 Pomysłodawca

Podejrzewam, że obecne decyzje wynikają z problemu. Sprzedający nie udostępniają pobrań bo Allegro w żaden sposób nie pozwala na zmniejszenie strat z wysyłek. Sprzedaż na nowych rynkach idzie w dół. Wymuszenie na sprzedających pobrań.

oznacz moderatorów

mateusz87NS
#9 Pomysłodawca

Pomyślcie o limicie kwoty zakupu za pobraniem.

oznacz moderatorów

sklep_solpio
#15 Entuzjasta

@mateusz87NS  polecam wyłączyć pobrania 🙂  allegro nic nie zrobi z tym, a tylko problemy są z tymi pobraniowymi

oznacz moderatorów

mateusz87NS
#9 Pomysłodawca

Wyłączenie pobrania dla rynków zagranicznych skutkuje odebraniem wysyłki Smart! Allegro wymusiło to po z pewnością dużej rezygnacji sprzedających.

Jednakże biorę pod uwagę takie rozwiązanie.

oznacz moderatorów