anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wykluczenie metody zapłaty za pobraniem po pierwszym nieodebranym zamówieniu.

mateusz87NS
#8 Zapaleniec#

Problem nieodebranych zamówień dotyczy głównie Czech i Słowacji. Na pewno inni sprzedający to zauważyli. Zresztą Polakom można wyłączyć te opcję bez utraty Smart! Czyli nasi sąsiedzi mają większe prawa na Allegro niż rodacy. I korzystają z tego jak ludzie 20 lat temu 😉

Sam usunąłem tę metodę wysyłki dla nich ale oczywiście Allegro wymusiło ją z powrotem. Paczki więc wracają a ja nie mogę zrobić nic z takim kupującym.

Moja sugestia? Wysyłka za pobraniem powinna być przywilejem a nie polem do zabawy. Powinienem móc odebrać taki przywilej jeśli kupujący nie odebrał a towar 2 tygodnie walał się w transporcie.

Proszę modów o udzielenie się i uzasadnienie dlaczego my nie mamy prawa w żaden sposób zabezpieczyć się przed stratą finansową działając na Allegro. No chyba, że zamknąć zagraniczną sprzedaż. Ale nie o to walczy Allegro...

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

accadia
#13 Ambasador#

Wylacz to na zawsze i omijaj szerokim lukiem.
Z czystej ciekawosci - jestes swiadomy wszystkich swoich obowiazkow, ktore musisz wypelniac sprzedajac na zagrancznych wersjach Allegro - przez BDO, odpowiednie rozliczenia VAtu badz zwolnienia z niego, reklamacji, tlumaczen na jezyk kupujacego i ewentualnego obowiazku powolania rzeczoznawcy przy kazdej jednej reklamacji?

oznacz moderatorów

mateusz87NS
#8 Zapaleniec#

Wyłączenie pobrania dla rynków zagranicznych skutkuje odebraniem wysyłki Smart! Allegro wymusiło to po z pewnością dużej rezygnacji sprzedających. 

Wszystkie obowiązki poza rzeczoznawcą znałem. Dzięki za info.

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@mateusz87NS dziękuję za sugestię. Na podstawie sytuacji u Ciebie czy innych sprzedających badamy problem i na tej podstawie będziemy podejmować działania. Jednak na tą chwilę proszę o cierpliwość - potrzebujemy czasu.

Jeśli masz konkretny problem z którym potrzebujesz pomocy - daj znać, pomogę!

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

mateusz87NS
#8 Zapaleniec#

Najpierw wymuszacie pobrania bo sprzedający z nich zrezygnowali. A teraz "badacie" problem? Nie wiem czemu oczekiwałem innej odpowiedzi niż mydlenie oczu.

Jestem ciekaw czy spadek sprzedaży na nowo otwartych rynkach przyspieszy badania.

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@mateusz87NS nie wchodziłbym w "grę słów". Miałem na myśli, że na podstawie zgłoszeń tu, czy tych wysłanych do obsługi Allegro, badamy/ sprawdzamy/ weryfikujemy problem i w przyszłości może to skutować innymi decyzjami, niż te, które są obecnie.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

mateusz87NS
#8 Zapaleniec#

Podejrzewam, że obecne decyzje wynikają z problemu. Sprzedający nie udostępniają pobrań bo Allegro w żaden sposób nie pozwala na zmniejszenie strat z wysyłek. Sprzedaż na nowych rynkach idzie w dół. Wymuszenie na sprzedających pobrań.

oznacz moderatorów