anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wyróżnij swoje ogłoszenie??? Oferta dla naiwnych...

MAMY ROZWIĄZANIE!
sakul888
#7 Wielbiciel

Pragnę ostrzec o praktykach jakie panują w Allegro odnośnie wyróżniania ofert. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że moje wyróżnione oferty za które płacę nie są promowane w sposób właściwy. Przykładowo moja oferta jest najtańszą na Allegro jak i Allegro Lokalnie czyli mega okazja jednak mimo, iż promuje je dodatkowo płatnym wyróżnieniem to aby potencjalny kupujący musi najpierw kliknąć w przekierowanie poprzez ofertę, która nie jest promowana i dopiero wtedy ma okazję zobaczyć resztę ofert z Allegro Lokalnie gdzie moje płatne promowane jest razem z innymi darmowymi. Tym samym czuję się **piiip**ą, który dał się naiwnie nabrać na ofertę wyróżnienia jakim jest pseudo promocja. Kiedyś Allegro promowało uczciwie takie płatne oferty i wyświetleń było naprawdę sporo a teraz dzięki inteligentom którzy tym zarządzają mam aż 2 rekordowo może 5 wyświetleń na dzień, gdzie podobne ogłoszenie ma ich dziennie kilkanaście więcej więc jaki jest sens płacić za coś co nie działa???

Dlatego ostrzegam wszystkich sprzedawców aby nie korzystali z oferty Allegro odnośnie płatnego wyróżnienia bo Allegro jako firma nie wywiązuje się z umowy promocji za jaką się płaci a takie pieniądze to tylko strata i wyrzucenie złotówek w błoto.

Ps. Kontakt z Doradcami Allegro jest bezsensowny bo są ograniczeni regulaminami i odpowiadają tępymi stwierdzeniami bo nie mają żadnej sprawczości...Zrzut ekranu 2025-09-26 095139.png

oznacz moderatorów
17 ODPOWIEDZI 17
sakul888
#7 Wielbiciel
  • wyróżnienie na 10/30 dni = PRAWDA
  • lepsza widoczność ogłoszenia = FAŁSZ (wyżej pojawiają się oferty bez promocji)
  • większa szansa na szybką sprzedaż = FAŁSZ (wyżej pojawiają się oferty bez promocji)

NIE PRZEPŁACAJ BO ALLEGRO MA GDZIEŚ TWOJE OGŁOSZENIE

ALE TWOJE ZŁOTÓWKI SĄ MILE WIDZIANE!!!

oznacz moderatorów
N_Nitka28
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@sakul888 Podsumowując wszystko, doradca przekazał Ci prawidłowe informacje. 

Na allegro.pl panują inne zasady niż na Allegro Lokalnie. Twoja oferta z Allegro Lokalnie nie będzie widoczna na szczycie listy wyszukiwania na Allegro tylko na dole listy. Zgodnie z tym co napisał Ci doradca: 

"W przypadku ofert z Allegro Lokalnie również wybieramy tylko jednego reprezentanta danego produktu i wyświetlamy najlepiej dopasowaną aukcję pod wpisywaną frazę w wyszukiwarce Allegro. Państwa ogłoszenie wyświetla się w sposób prawidłowy, po kliknięciu w opcję "zobacz podobne""

Na allegro.pl są inne zasady i wybieramy Top Ofertę dla danego produktu. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów
sakul888
#7 Wielbiciel

Ale chodzi tu głównie o Allegro Lokalnie i niby dlaczego sprzedawca bez płatnego wyróżnienia jest traktowany priorytetowo i jego oferta jest wyświetlana jako pierwsza na ALLEGRO (Zobacz podobne) mimo, iż jego oferta jest mniej atrakcyjna??? A Pani opinia widać wspiera to oszustwo!!!

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@sakul888 mieszasz dwie sprawy wyróżnienie na Lokalnie to nie to samo na na Allegro 😞

#7 Wielbiciel

Mieszam??? Skoro płacę za wyróżnienie to dlaczego oferty bez wyróżnienia są tak samo promowane? Chodzi o oferty na Allegro Lokalnie!!! Allegro wybiera reprezentanta danego produktu czyli pierwszy lepszy a nie ten co płaci... Więc po co płacić skoro Allegro ma to w czterech literach a naiwny sprzedawca wierzy w ich uczciwość...

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@sakul888 ale przecież Ty płacisz za promowanie na Lokalnie nie na Allegro, więc czemu Twój produkt miał by być reprezentantem na Allegro ?

Jak wyszukujesz go z poziomu Lokalnie to pewnie jest promowany ?

#7 Wielbiciel

Skoro Allegro Lokalnie to nie Allegro w sensie jak jest to teraz rozumowane to dlaczego na samym dole mamy link do ofert Allegro Lokalnie jak i na samym Lokalnie pojawiają się przekierowania do Allegro. Mi nie chodzi o typową promocję jak na Allegro bo do mojego ogłoszenia nie są dodawane np monety jak na normalnym Allegro więc nie mam takich narzędzi do promowania jak firmy. Kiedyś zanim Allegro stało się platformą do krojenia innych to płatna promocja była powiedzmy uczciwa bo oferty z Lokalnie pojawiały się częściej jednak jeśli ja jako sprzedawca jednostkowy jestem widać na tyle dużą konkurencją dla firm, że moja oferta jest najtańsza w serwisie dlatego jestem spychany w otchłań a to co jest podane w ofercie wyróżnienia jest po prostu kłamstwem.

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@sakul888 

Zasady jakie panowały jeszcze rok temu się skończyły i przynajmniej na razie nic nie wskazuje na to by miały wrócić.

"Kiedyś zanim Allegro stało się platformą do krojenia innych to..." było, minęło i raczej nie wróci.

Należy przyjąć do wiadomości, że Allegro i Allegro Lokalnie to dwa odrębne byty.

Promowanie na Allegro Lokalnie działa tylko na Allegro Lokalnie i nie ma bezpośredniego przełożenia na to co się dzieje na Allegro.

W wyszukiwarce na Allegro, na końcu każdej strony, jest wyświetlana "informacyjnie" jedna oferta z Allegro Lokalnie, taka powiedzmy "referencyjna" czyli najlepiej odzwierciedlająca trendy panujące na Allegro Lokalnie. Na to jaka oferta z Lokalnie stanie się reprezentantem na zwykłym Allegro ma wpływ wiele czynników, a najważniejszy z nich to ATRAKCYJNOŚĆ DANEJ OFERTY NA LOKALNIE. Nawet oferta z najniższą ceną, ale o niskiej klikalności nie zostanie uznana za najatrakcyjniejszą. To samo dotyczy promowania. Ale zarówno promowanie jak i niska cena powinny zwiększyć "klikalność" i tym samym podnieść ofertę w rankingu i sprawić że kiedyś to ona stanie się ofertą referencyjną.

Ale z mojego doświadczenia wynika, że promowanie na Lokalnie, nawet w "okazyjnej cenie" jest niewspółmiernie kosztowne do osiąganego efektu, a tym samym najczęściej nieopłacalne. Nawet 6 złotych za miesiąc to zbyt dużo w porównaniu z tym co się w zamian otrzyma.

Pisząc "...ja jako sprzedawca jednostkowy jestem widać na tyle dużą konkurencją dla firm, że moja oferta jest najtańsza w serwisie dlatego jestem spychany w otchłań..." jesteś w ogromnym błędzie. Dziś tacy jak Ty, czy ja, czy inni drobni sprzedawcy, nie są na Allegro żadną konkurencją, tylko "utrapieniem" i Allegro robi wszystko by się nas pozbyć "w białych rękawiczkach" i bez robienia zbytniego szumu.

To że MASZ NAJNIŻSZĄ CENĘ NIE ŚWIADCZY ZE TWOJA OFERTA JEST NAJLEPSZA.

Cena to tylko jedna ze składowych.

Nabywca kupując od firmy kupuje zwykle produkt NOWY (TAKI NAPRAWDĘ NOWY) a kupując od osoby prywatnej UŻYWANY (LUB NOWY TAKI W NAJLEPSZYM WYPADKU NIE DO KOŃCA NOWY)

Konsument nabywając towar od firmy ma całą masę przywilejów, których prywatny sprzedawca nie zapewnia, takich jak:

1) prawo do "odstąpienia od umowy bez podania przyczyny",

2) prawo do reklamacji na preferencyjnych warunkach, gdzie to sprzedawca musi odbiór organizować na swój koszt i we własnym zakresie,

3) zwykle darmowe dostawy i zwroty,

4) preferencyjne traktowanie przez "prawo" w przypadku problemów z realizacją umowy,

5) zwykle pełną gwarancję producenta, oraz serwis gwarancyjny i pogwarancyjny.

6) często fakturę VAT 23%, pozwalającą konsumentowi w określonych warunkach obniżyć realny koszt zakupu poprzez odliczenie zakupu choćby od podatku (np. ulga termomodernizacyjna w przypadku zakupu materiałów dociepleniowych),

7) oraz wiele innych.

A ty chcesz "walczyć" niższą ceną.

O ile niższą? 5, 10, 20 %?

Ja osobiście, gdy kupuję "wartościowe" przedmioty to wybieram jeśli mogę zawsze firmy. I jak chcę mieć "zabezpieczone tyły" to będzie to firma krajowa, a jak będę chciał zaoszczędzić przy jednoczesnej akceptacji większego ryzyka, to kupię NÓWKĘ SZTUKĘ za pól ceny od Chińczyka. A od prywatnego sprzedawcy kupuję tylko przedmioty, które są już niedostępne w regularnym handlu, lub takie, które przy nienagannej jakości są u prywatnego sprzedawcy jeszcze tańsze niż u Chińczyka.

Można się na moje podejście obrażać, ale tak do zakupów podchodzi coraz większa ilość nabywców. I to dlatego Twoje oferty "są spychane w otchłań". Niestety takie jest życie...

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
sakul888
#7 Wielbiciel

Akurat w moim wypadku oferuję przedmiot na gwarancji, gdzie przykładowo sprzedawcy na Allegro sprzedają podobne przedmioty jako odnowione o gwarancji niejednokrotnie krótszej niż moja. Dodatkowo w każdej mojej ofercie jestem bardzo precyzyjny nie ukrywając niczego zamieszczając wyczerpujące informacje i zdjęcia co w stosunku do sprzedawców na Allegro jak i na Lokalnie jest rzadkością. To samo ilość szczegółów pozycjonujących w opisie jakie zamieszczam jest ponad przeciętna dlatego trudno mi zrozumieć tą politykę. Przydał by się jakiś alternatywny portal "Polski" do sprzedaży... proszę tylko nie pisać o portalu na literę "O.." bo tam to jest jeszcze gorzej niż tu...

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Przepraszam jaka ilość szczegółów pozycjonujących w opisie??? Nie ma od dawna czegoś takiego, bo Allegro nie ma wyszukiwania w opisach. Jak już coś pozycjonuje to prędzej tytuł. Nie bez kozery tyle żali się tu wylewało, bo nic nie można znaleźć...

#7 Wielbiciel

Przykładowo "Cechy" bo na ich podstawie kiedyś było pozycjonowane wyszukiwanie np poprzez określenie cech przedmiotu np kolor kod EAN itp. Ale jeśli teraz to tylko ograniczony tytuł to kompletna głupota bo jak w ograniczonym ilością znaków opisać coś aby to wyróżnić???

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@sakul888 @AnnaG-Antyki  jak tak zaczęliście wypominać o minionych czasach, to przypomniało mi się, że kiedyś było specjalne forum dla super-sprzedawców, tam był ranking najczęściej wyszukiwanych fraz przez kupujących,  wystarczyło w opisie dodać kilka wyrazów i sprzedaż szła w górę😁

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@sakul888 

"Przydał by się jakiś alternatywny portal "Polski" do sprzedaży..." Witaj w klubie. Każdemu małemu i średniemu sprzedawcy, który Próbuje utrzymać się z handlu na Allegro, taki portal by się przydał. Ale nie ma, nie było i nic nie wskazuje na to, by miał być, w dającej się przewidzieć przyszłości.

"proszę tylko nie pisać o portalu na literę "O.." bo tam to jest jeszcze gorzej niż tu..." Wniosek z tego taki, że na Allegro nie jest tak źle... A poważnie to zależy od profilu działalności i docelowej klienteli. Sam tam nigdy nie sprzedawałem, a kupiłem niewiele, bo "interfejs" bardzo mnie zniechęca (być może za stary jestem), ale mój dwudziestokilkuletni syn sprzedaje na portalu na O.. niepotrzebne "bambetle" i generalnie sobie chwali. Oczywiście nie można jego "okazjonalnych" działań porównywać z zarobkową działalnością handlową.

A co do Twoich ofert, to napiszę Ci że prywatny sprzedawca, sprzedający elektronikę przez internet, stąpa po cienkim lodzie, chyba że jest zarejestrowany jako czynny podatnik VAT. Cała sprzedaż elektroniki, bez względu na wielkość obrotu, jest objęta obowiązkowo VATem ze wszystkimi tego konsekwencjami. Jeśli dysk, który sprzedajesz to przypadek jednostkowy, to się nie masz czym martwić, ale jeśli sprzedajesz elektronikę regularnie, to możesz mieć ze skarbówką problem.

A wracając do tytułu tego wątku, to podpisuję się oboma rękami: TAK, WYRÓŻNIENIE NA ALLEGRO LOKALNIE TO OFERTA DLA NAIWNYCH!!!

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
sakul888
#7 Wielbiciel

Ja akurat tego nie potrafię zrozumieć bo np ostatnio okazjonalny przedmiot sprzedawałem ponad pół roku i teoretycznie mogłem oddać to do lombardu więc wystawiłem to w cenie skupu lombardowego aby nie dać im zarobić. Mimo zakupu kilku promocji wyróżnienia po pół roku miałem około 1000 wyświetleń i jakieś 15 obserwowań a czasami jakieś oferty poniżej wartości rynkowej. Czekałem i znalazł się kupiec gdy pojawiła się na Allegro Lokalnie oferta braku prowizji od sprzedaży więc skasowałem ogłoszenie i wystawiłem ponownie ale nie wyróżniając i o dziwo znalazło nabywcę w ciągu kliku dni. Jakoś po powrocie do Polski po dwóch dekadach emigracji myślałem, że w Polsce tak kiepsko jest, że ludzi nie stać na bargain price bo po prostu mają kiepskie zarobki jednak jestem tu już kilka lat i widzę, że nie jest tak źle jak myślałem a przynajmniej w moim Poznaniu. Choć mimo różnic w stosunku do emigracji tam wystawiałem takie deals na **piiip** i czasami schodziły po kilku godzinach a tu czekam i czekam...

oznacz moderatorów
sakul888
#7 Wielbiciel

@MOJEGRATY5  napisał(a):

A co do Twoich ofert, to napiszę Ci że prywatny sprzedawca, sprzedający elektronikę przez internet, stąpa po cienkim lodzie, chyba że jest zarejestrowany jako czynny podatnik VAT. Cała sprzedaż elektroniki, bez względu na wielkość obrotu, jest objęta obowiązkowo VATem ze wszystkimi tego konsekwencjami. Jeśli dysk, który sprzedajesz to przypadek jednostkowy, to się nie masz czym martwić, ale jeśli sprzedajesz elektronikę regularnie, to możesz mieć ze skarbówką problem.

Czyli jeśli sprzedaję moją własność, której już nie potrzebuje a jest starsza niż 6 miesięcy to muszę być firmą z VAT???

Nie zajmuję się handlem więc jak mam sprzedać zbędną elektronikę??? Mam przykładowo obecnie iPhone 15 Pro 256GB kupiony w styczniu 2024 ale leżał praktycznie cały czas w pudełku bo miałem jeszcze całkiem sprawny iPhone 13 Pro 128GB i czekałem, aż tamten przejmie córka jednak teraz zamówiłem kolejną wersję iPhone 17 Pro 512GB i czekam cierpliwie na dostawę więc będę chciał go sprzedać bo nie mam go komu przekazać czy będę musiał zarejestrować firmę aby go sprzedać? Telefon jest praktycznie jak nowy ma zaledwie 71 cykli i 100% baterii i gwarancję do 2 grudnia 2025...

oznacz moderatorów
sakul888
#7 Wielbiciel

@sakul888  napisał(a):

@MOJEGRATY5  napisał(a):

Czyli jeśli sprzedaję moją własność, której już nie potrzebuje a jest starsza niż 6 miesięcy to muszę być firmą z VAT???

Chodzi mi o to czy jeśli przekroczę np minimalną krajową sprzedaży (3500zł) w miesiącu to muszę rejestrować firmę a potem ją zamykać???

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Poczytaj to forum przestaniesz być naiwny. Promowania opłacały się jak te oferty były widoczne na głównym Allegro i to powyżej ofert z głównego bez promowania. O tamtego czasu nawet 10groszy na promowanie szkoda... Lokalne to sprzedaż mikroskopijna i wieczny spam typu" obniż cenę albo spróbuj poprawić opis". Nawet apkę musiałam przez to usunąć, bo wytrzymać nie szło. Normalnie spam na apce na poziomie Te.. robią tylko tam chociaż kupony i promki z tego są...