Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy zawieszając własną firmę można dalej sprzedawać na koncie firmowym allegro?
Nie, a jak ktoś zechce FV?
jest opcja bez faktury
Jeśli odmówisz wydania faktury to kupujący naskarży na ciebie i zablokują ci konto. Taka opcja może się udać ale na krótką metę.
Przecież możesz sobie założyć dowolną ilość kont prywatnych i sprzedawać.
podczas zakładania oferty można kliknąć "nie wystawiam faktury vat" - wtedy klient wie, że kupuje bez faktury
@Tomson200 ale jak masz zawieszoną DG nie możesz sprzedawać, prosisz się o kłopoty, tym bardziej wystawiając towar z konta formowego, kupujący będą widzieć że sprzedajesz jako firma ( zaznaczenie że nie wystawiasz faktur nic nie zmieni )
Teoretycznie możesz ale rodzi to wiele kłopotów formalnoprawnych 😞
Prowadzenie firmy nie opłaca mi się przy małych dochodach (skończył mi się mały zus i normalny zus miażdży kwotą 1800zł…)
Ok, w sumie założyć nowe konto prywatne to nie problem.
Będę prowadził niezarejestrowaną działalność gospodarczą z rozliczeniem raz na rok.
@Tomson200 z działalności nierejestrowanej możesz legalnie skorzystać dopiero po 5 latach od zamknięcia lub zawieszenia firmy 😞
hm.. No to mi się nie podoba to prawo.. - nie dają zarobić - przy zarobku 4000zł trzeba oddać 1800ZUS, księgowej 400zł, podatku 800zł, razem do oddania 3000zł z 4000zł. Czy ci ludzie z rządku są normalni? No to nie wiem co zrobię - pomyśle.
"Podatki powinny być niskie i proste". Jeśli marudzisz a głosowałeś na kogoś innego, to pretensje tylko do siebie i sobie podobnym, bo to wy dajecie się nabierać na puste hasła. Skoro wypadasz z małego zusu tzn że prowadziłeś działalność przez 3 lata. Powinieneś wiedzieć kto chce posprzątać ten podatkowy burdel rozdmuchiwany przez wszystkie poprzednie i obecne rządy, przez które jak sam podkreśliłeś wydajesz 400zł, bo sam nie jesteś w stanie tego ogarnąć. Wkrótce będzie kolejna szansa na wyłamanie się ze schematu głosowania na 2 mafie kumoterstwa. Pzdr
Czyli działalność nierejestrowaną powinien prowadzić w zastępstwie ktoś z rodziny....
o, dobry pomysł
@Tomson200 tylko zanim na kogoś to zrobisz sprawdź czy nie wpadnie w drugi próg podatkowy 120 000 zł bo jak zarabia powiedzmy 80 000 zł rocznie + Twoje 40 000 zł to zapłaci 32 % podatku także od swojego dochodu 😄
@kostas11 32% płaci się od nadwyżki ponad 120k.
@Tomson200 2 próg podatkowy dla dochodu powyżej 120 000 zł