Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Proszę o poradę, jak postąpić w tej sytuacji.
Klientka odesłała do nas wycieraczkę dociętą na wymiar (ok 200zl), produkt spersonalizowany, który zgodnie z przepisami nie podlega zwrotowi. Paczka dotarła do niej w poniedziałek z lekkim opóźnieniem, Allegro, na podstawie wcześniejszych wysyłek, oszacowało dostawę na czwartek/piątek. Opóźnienie wynikało z faktu ze kurier najpierw nie podjechał po paczke, a później mial jednodniowe opóźnienie.
Aby uniknąć niezadowolenia klientki, planowaliśmy przyjąć zwrot, mimo że nie powinniśmy. Niestety klientka i tak wystawiła nam negatywną opinię. Sprzedajemy niewiele i każda taka ocena jest dla nas bardzo odczuwalna.
Po otrzymaniu negatywa mimo ze paczka jest juz do nas nadana odmówiłam zwrotu środków.
W wiadomości do niej wyjaśniłam, że produkty wykonywane na wymiar nie mogą zostać zwrócone, a niewielkie opóźnienia w dostawach w tym okresie są normalne. Wskazałam też, że podany termin był jedynie szacunkiem ze strony Allegro, nie naszą deklaracją.
Zastanawiam się, czy w tej sytuacji powinnam po prostu nie odebrać zwrotu od kuriera. Czy ma to sens? Jak najlepiej rozwiązać ten problem?
@Dywan-LUX allegro podaje przewidywany termin dostawy, jak powiada allegro nie jest to gwarantowany termin 🙂
@Dywan-LUX jeżeli to zwrot i przedmiot posiadał adnotacje o wyłączeniu i został wykonany na zamówienie to nie musisz przyjmować.
pa. allegro i tak odda pieniądze z AOK po nierozwiązanej dyskusji (otrzymasz też punkty ujemne za dyskusje ☹️)
@Client:44052296 za pierwszą nierozwiązaną dyskusję nie otrzyma punktów ujemnych.
@Dywan-LUX jesteś pewna, że sprzedajesz produkt spersonalizowany? Bo jakoś przeglądając Twoje oferty nie widzę takiego u Ciebie a ograniczanie prawa do zwrotu jest mało eleganckie (ładnie mówiąc).
Tak, głównie sprzedajemy chodniki i wycieraczki docinane na wymiar podany przez klienta i je obszywamy na końcach 😉
@Dywan-LUX już rozumiem zamysł, nie jest to do końca sprzedaż na metry .. no mniejsza o to nie czepiam się bo i tak wygląda to lepiej niż zdecydowana większość "przedmiotów personalizowanych" na allegro. 😉 Rób jak uważasz
Czyli rozsądniej dla konta i przyszłej sprzedaży będzie jednak przyjąć ten zwrot? Ogólnie nie chodzi o kasę tylko o fakt, ze ludzie rzucają negatywami za male opóźnienia, mam wysyłke w przeciągu doby, a Allegro i tak określa dostawe jako szybsza i pozniej pretensje. Jakby odesłała bez negatywa to z dobrej woli przyjełabym zwrot, a w takiej sytuacji nie chce iść klientce na rękę, jeśli nie muszę.
@Dywan-LUX odniosę się do samego negatywnego komentarza: w przypadku, kiedy klient dodał komentarz odnoszący się wyłącznie do nieterminowej wysyłki, a zamówienie zostało nadane terminowo, możemy ten komentarz wykluczyć z jakości. Sprawdziłam te zamówienie i zostało one nadane dzień po deklarowanym terminie, z tego też powodu komentarz nie może zostać wykluczony. W przypadku nadawania przesyłek w punktach, warto pamiętać o godzinach granicznych.
@Syrena_zT
kurier najpierw nie podjechał po paczke
Allegro zawiniło, ale negatywem oberwał sprzedawca i nawet nic chcecie mu pomóc.
@Client:35386082 do tej przesyłki nie mamy odnotowanego zamówienia podjazdu kuriera. Przesyłka została nadana w punkcie po godzinie 17. Nie widzę tu naszej winy.
Tu nie chodzi o brak chęci pomocy z naszej strony, a o to, że warunki do wykluczenia komentarza nie zostały spełnione.
Kurier nie podjechal, od nas paczka wyszła za późno, po czym przewoźnik mial dzien opóźnienia, także wszystko się złożyło na niekorzyść, wcześniej nie mieliśmy takich sytuacji, dlatego szacowany czas dostawy byl określony na czwartek. Nawet przez opóźnienie w odbiorze paczki normalnie powinno dojść w piątek, ale doszło w poniedziałek. To nie ma znaczenia, paczka doszła z opóźnieniem moje pytanie brzmiało co powinnam zrobić w takiej sytuacji.
@Dywan-LUX teoretycznie, jeżeli w ofercie było zawarte wyłączenie odstąpienia, nie masz obowiązku przyjmowania zwrotu. To czy wyłączenie jest poprawne, jest inną kwestią. Ze swojej strony nie mogę Ci powiedzieć, czy powinnaś przyjąć zwrot, czy nie, ta decyzja należy do Ciebie.
Osobiście uważam, że jeżeli dany produkt może być dalej odsprzedany, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zwrot przyjąć.
Towar jest cięty na konkretną długość określoną przez klienta co do centymetra. Inny klient na ten konkretny wymiar może się trafić jutro, albo za rok. Mogę tez z niego wycinać mniejsze zamówienia, ale najprawdopodobniej nie zostanie wtedy sprzedany w całości:)
Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam 😉
@Syrena_zT
dziękuję za sprawdzenie.