Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zgłosiłem zwrot zakupu 3 stycznia, minute po dokonaniu zakupu, bo allegro zablokowało mi możliwość anulowania zakupu (co samo w sobie jest szkodliwe), przesyłka dotarła do mnie dopiero 8 stycznia. Dlaczego miałem tylko 14 dni na zwrot liczonych od 3 stycznia, a nie od dnia odebrania przesyłki, zgodnie z treścią art. 28 ust. 1 ustawy o prawach konsumenta?
Bez wątpienia termin nie powinien być liczony od momentu naciśnięcia przycisku na stronie; w teoretycznej sytuacji, w której sprzedawca zwlekałby z wysyłką towaru i towar doszedłby do mnie po 17 stycznia, zgodnie z działaniem systemów allegro nigdy nie miałbym faktycznej możliwości skorzystania z prawa odstąpienia od umowy.
W tym wypadku ta możliwość została mi ograniczona i skrócona do terminu poniżej 14 od odebrania przesyłki.
Bo mają skopany system... odeślij z odstapieniem od umowy na kartce plus poinformuj sprzedawcę przez panel wiadomości o odstąpieniu, podaj mu nr przesyłki i przewoźnika a jak było smartem to dowód nadania podeślij allegro np zdjecie i nr konta niech zwracają
Po pierwsze to nie Allegro blokuje anulowanie zwrotu, to się zmienia jak sprzedajacy zmienia status przesyłki, a następna sprawa jak odstąpiłeś od umowy zakupu- zwrot, towar nie jest twój więc nie powinieneś go odbierać ponieważ sprzedajacy wysłał go pomimo że nie powinien, odstąpiłeś od umowy zakupu przed wysłaniem, A czas, co ma za znaczenie jak już nie chcesz tego.