anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Paczki 200cmx20cmx10cm DPD?

MAMY ROZWIĄZANIE!
kamilalva
#8 Zapaleniec#

Witam,

Zamierzam wkrótce założyć konto firmowe i stram się przygotować na ten moment .

Bedę sprzedawał prdukty w paczkach 200cmx20cm,10cm

Zauważyłem że kilku sprzedawców podobne wielkościowo przedmioty sprzedaje z allegro smart (wyysłka DPD)

1.Jak to zrobić? 🙂 w kilku watkach na allegro gadane pisano ze max bok to 150cm u wszystkich przewoznikow.

2. bede sprzedawał też mniejsze rzeczy. czy moge mieć allegro smart spełniając wczesniej wszystkie wymagane warunki  (klient ma dramową przesyłkę ) przy ich  sprzedazy, czy w momencie gdy bede miał też w ofercie tak duże paczki  które nie beda łapały się na SMART  bedzie to niemożliwe do uzyskania?

pozdrawiam

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9
Client:80340374
#14 Krzewiciel#

Każda paczka DPD która ma zadeklarowane wymiary w ktorych chociaz jeden wymiar przekracza 150cm to paczka niestandardowa wiec inni sprzedawcy mają odpowiednie dopłaty

Cena za wysylke takiej paczki w DPD to około 45zł wiec odpowiednio ustaw sobie cenniki, żebyś nie dopłacał

Pamietaj tez o prowizji od wysylki ktora przy 45zł za wysylke zrobi Ci cos kolo 5zł

oznacz moderatorów
kamilalva
#8 Zapaleniec#

Dzięki za odp.

Czyli nie lepiej na tym wyjdę jesli bedę wysyłał to innym kurierem pomijając allegro smart?- (za wysyłkę płacę wtedy ok 25 zł )

Myslalem ze Allegro Smart = darmowa wysyłka dla kupującego i dla sprzedawcy (jesli sprzedawca spełni określone warunki)

oznacz moderatorów
#14 Krzewiciel#

Pamietaj, że przesylka SMART nie bedzie dla Ciebie darmowa.

Pierwsze co to masz opłate za Smart zalezną od kwoty zamówienia

Drugie to opłata za wage ( do 10kg brak opłaty ) rzeczywistą lub gabarytową ( wys x długosc x szerokość dzielone przez 6000 ). Wiec pudełko 50 x 50 x 50 to 21kg!

Trzy to dopłaty za paczki niestandardowe i tutaj jako nowy musisz baardzo uwazac na DPD

Folia stretch to niestandard, paczka ma miec kształt prostopadłoscianu wiec jakis odchylenia i juz dopłata. Najlepiej robic sobie fotki paczek z widocznym listem przewozowym i metrówką. 

Warto rownież dodać, że możesz miec książkowy przykład paczki a i tak bedzie dopłata 🙂 

Do tego mozesz sie spotkac z dopłatami np za przekierowanie paczki przez kupującego

Opłata za podjazd/odbiór mniej niz 4 paczek z przedrostkiem "allegro"

Musisz sobie wszystko popodliczać ktore mogą i które warto miec w smarcie a ktore nie

Osobiscie mam okolo 50% paczek w SMART i staram sie zmniejszac

oznacz moderatorów
#14 Krzewiciel#
Wartość zamówienia
Koszt za przesyłkę Allegro Smart!
od 40 do 59,99 zł
2,09 zł
od 60 do 79,99 zł
2,19 zł
od 80 do 199,99 zł
4,99 zł
od 200 do 299,99 zł
7,99 zł
od 300 zł
8,99 z
oznacz moderatorów
#14 Krzewiciel#
opłata dodatkowa za wage rzeczywistą lub gabarytową dla Allegro Kurier DPD
waga paczki
ile zapłacisz
powyżej 10 kg do 15 kg
1,49 zł
powyżej 15 kg do 20 kg
1,99 zł
powyżej 20 kg do 25 kg
2,99 zł
powyżej 25 kg do 31,5 kg
3,99 zł
oznacz moderatorów
kamilalva
#8 Zapaleniec#

Dziękuję za odp. za jakis czas  bedzie to dla mnie oczywistym teraz ta wiedza to skarb!!

Ok czyli na przykłądzie tej mojej paczki 200x20x10cm = waga rzeczywista 15 kg, bez pobrania , cena towaru 350zł

zapłacę : 8,99 za wartość + 1,99zł za wagę = 10,98zł

do tego musze kupic lepszy, karton o tychże wymiarach + 10zł

razem ok 21zł

na ten moment mam kuriera za 25zł+ strecz 5 zł= 30zł

reasumując opłaca mi sie w tym wypadku skorzystać ze smarta...czy jeszcze gdzies pojawiają sie opłaty.?

Dziękuje też  za wzmiankę o "ksiązkowym przykładzie" - jednak wydaje mi się ze przy cyklicznych wysyłkach takich samych paczek bede miał solidne podstawy i bedzie  ok, i bedę mogł odpuscic fotografowanie kazdej paczki 😛  (tzn mam nadzieje:) ) -

A dopytam jeszcze o podjazd kuriera ...musz abyc min 4 paczki by nie naliczyli opłaty?

czy można umawiac kuriera na konkretny dzien ...tzn w jednym tyg bede miał 5 paczek w pon (i bede mogl od razu zamowic podjazd )

w kolejnym jednak 2 paczki w pon, 1 w srode i 1 w czw ( moglbym zamowic podjazd dopiero na czw/pt?)

LUB

czy mogłbym podejachać sam z paczkami bezposrednio do DPD? do ich magazynu mam ok 1km...

pozdrawiam i z góry dziękuję

ps. na ten moment myslę żę smart jest potrzebny, patrząć na siebie zazwyczaj rezygnuje z zakupu. lub nawet nie patrze na ofert bez darmowej dostawy...

ps.2 . a moze gdy ustawie ze dostawa jest darmowa (wlicze mojego kuriera w cenę) przy przegladaniu ofert, przy moich ofertach pojawi sie info "darmowa dostawa"?

oznacz moderatorów
kamilalva
#8 Zapaleniec#

ps.3 ale nadal nie mogę pojąć jakim cudem niktórzy mają ofertę SMART gdy długość paczki ma ok 200cm, skoro max bok moze miec 150cm...

kamilalva_0-1682203429098.png

oznacz moderatorów
Monika__L
#16 Inspirator#

Bo może maja tego smarta na innym przewoźniku albo piszą na palę w dpd a potem ponoszą dopłaty byle zlowic klienta 

oznacz moderatorów
#14 Krzewiciel#

Co do innych sprzedających ktorzy oferują takie wysylki w SMART to tak jak wspomniała @Monika__L  ponoszą dodatkowe koszta bo albo nie wiedzą albo wkalkulowali to w cene towaru.

Mimo wyzszej kwoty towaru taka oferta ze znaczkiem SMART moze wydawać sie atrakcyjniejsza

Tylko co ze zwrotem ? Jak to zwrocic ? Kto poniesie odpowiedzialność za oznaczenie oferty smartem mimo niespelnienia warunkow ?

@kamilalva co do podjazdu to muszą być minimum 4 paczki w ktorych kupujący wybrał allegro kurier DPD lub allegro pickup DPD, nie liczą sie do tego "Twoje" paczki typu przesylka kurierska mimo tego, że wysylasz je tym samym kurierem.

"reasumując opłaca mi sie w tym wypadku skorzystać ze smarta...czy jeszcze gdzies pojawiają sie opłaty.?" - oferty ze znaczkiem SMART generują duzo wiecej zwrotów gdyz dla klienta dostawa jest darmowa jak i zwrot wiec kupują bez wiekszego przemyslenia a pozniej odsyłają i za wygenerowane koszta nie otrzymasz zwrotu

Osobiście też oferuje towary po 190-200cm i nie mam tego w smarcie, wysylka 50zł

Zlecenie odbioru oczywiscie mozesz ustawic na konkretny dzien ale raczej klienci liczą na szybką dostawe wiec wg mnie paczki powinny wychodzic od Ciebie kazdego dnia. Ponadto polecą Ci punkty ze skutecznosci wysylki i wylądujesz na szarym koncu w pozycjonowaniu ofert po "najtrafniejsza"

Jesli nie chcesz opłacać podjazdu mozesz osobiscie dostarczyc paczke  do punktu odbioru np Żabka ktora jest chyba w kazdym miescie lub Lewiatan lub APAKA itd itp

Mozesz tez sam podjechac na sortownie ale uwazaj by nie robic tego w sobote bo obciążą Cie dopłatą chyba 19,99 za nadanie paczki w sobote. Do pickupów możesz dostarczyc bez opłat

oznacz moderatorów