anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro lokalnie - kupujący nie odpisuje na wiadomości i nie odbiera paczki

benucci
#8 Zapaleniec

Dzień dobry, 

pierwszy raz coś sprzedałem na allegro lokalnie. Była to karta graficzna Asus RTX 3070 TI GAMING OC.

Kupujący poprosił mnie o dodatkowe testy karty w programie FURMARK które mu wysłałem a po ich otrzymaniu dokonał on jej zakupu.

Karta od wczoraj od godz. 14:15 czeka w paczkomacie na odbiór. Ok, godz. 23 w dniu wczorajszym wysłałem przypomnienie kupującemu o tym, że karta czeka na odbiór w wybranym przez niego paczkomacie. Kupujący przeczytał wiadomość ale nic nie odpisał. A jutro o 14:15 mija termin odbioru paczki. 

Co zrobić jak kupujący nie odpisuje na wiadomości i w przypadku gdyby jutro nie odebrał paczki a ona by do mnie wróciła? 

Nie dostałem od niego żadnej wiadomości z prośbą o anulowanie zakupu a sprzedaży dokonałem jako osoba prywatna co było wyraźnie napisane przeze mnie w aukcji na allegro lokalnie.

Z gory dziękuję za wszystkie porady bo jest to moja pierwsza sprzedaż i mega się stresuję całą tą sytuacją.

Pozdrawiam

oznacz moderatorów
19 ODPOWIEDZI 19

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@benucci do soboty lub poniedziałku biedzie czekało na odbiór. Jak nie odbierze to zacznie wracać. Jak ty paczki nie odbierzesz to trafi do magazynu nie odebranych. Jako prywatny nie musisz odbierać. Jak odbierzesz to albo będziesz czekać na decyzje kupującego lub przyjmiesz zwrot i oddasz pieniądze.

oznacz moderatorów

benucci
#8 Zapaleniec

Dziękuję za odpowiedź.

Co jeśli nie odbiorę przesyłki. Ona trafi do magazynu paczek nieodebranych a kupujący otworzy spór na allegro, że chce zwrotu środków? Czy allegro może chcieć wyciągnąć ode mnie jakieś konsekwencje mimo tego, że to nie moja wina, że nie ma ze sprzedającym kontaktu i nie odebrał paczki? 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@benucci chcieć może jak trafisz na niekompetentnego konsultanta w zakupie od osoby prywatnej są 2 warunki: 

1 sprzedawca nie musi wyrazać zgody na zwrot

2 sprzedawca odpowiada za paczkę i towar w niej do chwili nadania potem masz w tylnej części co się z paczką dzieje jak porządnie spakowałeś to i z grenlandi sobie niech towar załatwia 

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@benucci w dyskusji odpisz, że jako prywatny sprzedawca nie przyjmujesz zwrotu. Pamiętaj aby brać czynnie udział w dyskusji 😄 

Allegro pewnie zwróci z AOK bez obciążania ciebie.

oznacz moderatorów

benucci
#8 Zapaleniec

Przygotowałem taka wiadomość którą jutro ok. godz. 10 wyślę kupującemu jeśli do tego czasu nie odbierze paczki lub nie odpisze. 

"Dzień dobry (i Wesołych Świąt),
przypominam, że według regulaminu firmy InPost paczka czeka w Paczkomacie tylko do DZISIAJ do godziny 14:15. To ostatni moment na odbiór.
Jako osoba prywatna nie przyjmuję zwrotów. Tym bardziej, że w samej aukcji prosiłem o przemyślany zakup. Nieodebranie paczki nie anuluje naszej umowy kupna-sprzedaży. Towar jest Państwa własnością od momentu przekazania go firmie kurierskiej."

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@benucci podaj jeszcze czy wysłałeś mu darmo na swoim smarcie czy coś? Od leżenia w zimnym paczkomacoe to ta karta może strzelić po włączeniu. Ps nie będąc firma nie musisz go informować o jego i twoich prawach nie masz obowiązku ja bym wysłał przypomnienie towar w paczkomacie i tyle zostawiłbym sobie akty prawne na dyskusję

oznacz moderatorów

benucci
#8 Zapaleniec

Do kwoty którą dostałem od sprzedającego było doliczone dodatkowo 10,95 zł więc chyba nie miał smarta. Dodatkowo mam " 6 z 6 do 31 gru. 2025. przesyłek, które możesz sprzedać z darmową dostawą." i "Sprzedaj ze Smart! bez limitu - Aktywny".

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@benucci na przyszłośc taka pułapka jak sprzedasz z darmową wysyłką smart to się automatycznie na zwroty godzisz i musisz w polu zwrot napisać nie przyjmuje zwrotu więc unikaj tego bo by ci konsultanci wymusili zwrot i odbieranie paczki. Sam odbiór paczki dla ciebie jest dobra wolą możesz nie musisz, po odbiorze możesz domagać się by ci opłacił ponowną wysyłkę bez zgody na zwrot z twojej storny

oznacz moderatorów

benucci
#8 Zapaleniec

Dziękuje za informację! Od razu wyłączyłem tą funkcję. Czy w moim przypadku jestem bezpieczny?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

tak bo sam płacił ttobie jako osobie prywatnej za wysyłkę

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@az1rael @Na lokalnie w SMART już od dawna nie ma obowiązku przyjmowania zwrotów 😉

@benucci w razie gdyby kupujący paczki nie odebrał i będzie wracać do Ciebie to jej nie odbieraj. 
Gdyby kupujący otworzył dyskusję to jak zdarta płyta powtarzaj że jesteś osobą przydatną i nie zgadzasz się na przyjęcie zwrotu (jeśli faktycznie się nie zgadzasz)

Ważne - w dyskusji musisz odpowiadać na każdą wiadomość od kupującego w ciągu max 24 godzin niezależnie od tego czego ta wiadomość dotyczy. 
W dyskusji Twój wpis musi być zawsze ostatni. 

W razie problemów daj znać, podpowiemy co robić. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@komis-bell pamiętam wypowiedź moderacji z tego roku jak na lokalnie w smarcie poszło jak sobie nie zmienił zakladki zwrot na nieprzyjmuje zwrotu to automatycznie tam jest zgoda na zwrot a system pozwala na wygenerowanie darmowego kodu

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@az1rael @Pomoc Allegro mówi coś innego. 

IMG_1135.png

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@komis-bell wiesz że konsultanci regularnie wykazują się nieznajomością regulaminu, system jest dziurawy i pozwala zwracać np towary ze zwrotu wyłączone więc jak są dziury to ja się nie zdziwię

oznacz moderatorów

benucci
#8 Zapaleniec

@az1rael @komis-bell @Client:44052296 

Jak napisałem do tego Pana taką wiadomość to dopiero sobie przypomniał, że potrafi odpisywać. Czekam bo może jednak odbierze. A jak nie, to dam znać.

benucci_0-1766651962530.png

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@benucci Twoje Obrazki są dla nas niewidoczne. 

oznacz moderatorów

benucci
#8 Zapaleniec
(Ja)
Dobry wieczór, informuję, że paczka już czeka na odbiór w wybranym przez Pana paczkomacie. Pozdrawiam
Przeczytano
23.12.2025

(Ja)
Dzień dobry (i Wesołych Świąt), przypominam, że według regulaminu firmy InPost paczka czeka w Paczkomacie tylko do DZISIAJ do godziny 14:15. To ostatni moment na odbiór. Jako osoba prywatna nie przyjmuję zwrotów. Tym bardziej, że w samej aukcji prosiłem o przemyślany zakup. Nieodebranie paczki nie anuluje naszej umowy kupna-sprzedaży. Towar jest Państwa własnością od momentu przekazania go firmie kurierskiej. Pozdrawiam
Przeczytano
09:20

(Kupujący)
Dzień dobry, nie ma mnie w Warszawie, ale zaraz może poproszę sąsiadkę zeby odebrała paczkę jak jest w domu. Przepraszam za kłopot
09:24

(Kupujący)
Wesołych świąt
09:24

(Kupujący)
Dobra, przedłużyłem paczkomat
09:25
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Nie zerknąłeś tytułu. To lokalne. W każdej ofercie jest napis, że sprzedawca jest osobą prywatną i zwrotów nie przyjmuje...Screenshot_1.png

benucci
#8 Zapaleniec

@AnnaG-Antyki rozumiem, ale kupujący unikał odpowiedzi i dopiero odpisał jak tak mu napisałem

oznacz moderatorów