anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro nie weryfikuje wskazanego punktu odboru przy wyborze Paczki w RUCHu?

CirroCumulus
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry, spotkała mnie dzisiaj dziwna sytuacja związana z wyborem przez kupującego nieistniejącego punktu odbioru Paczki w RUCHu...

Moje ogłoszenie zostało zakończone, kupujący wybrał jako sposób dostawy "Odbiór w punkcie: Paczka w RUCHu - przedpłata". Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że podany punkt odbioru nie istnieje... sam adres istnieje, ale według strony Paczki w Ruchu Punktu Odbioru tam nie ma. Najbliższy jest w pobliskiej miejscowości.

Napisałem w tej sprawie do kupującego, ale póki co nie dostałem odpowiedzi ani na wiadomość Allegro, ani na smsa.

1) To dosyć dziwna sytuacja. Przede wszystkim - czy Allegro Lokalnie w ogóle weryfikuje podany adres Punktu Odbioru? Szczerze mówiąc sam nigdy nie korzystałem z tej opcji dostawy i nie wiem jak to wygląda na formularzu, ale dosyć dziwne wydaje mi się, żeby można było tam podać dowolny adres?

2) Samego adresu nie chcę podawać, bo w sumie widzę tu dwie możliwości: albo punkt był i został zamknięty, albo kupujący podał swój adres. Wariant optymistyczny jest taki, że kupujący odpowie na wiadomość i jakoś to wyjaśnimy, ale co w przeciwnym przypadku? Nie za bardzo mogę nadać paczkę do nieistniejącego punktu, z kolei pomysł wysłania paczki kurierem pod ten adres "w ciemno" niezbyt mi się podoba, bo po pierwsze to było wyłudzenie przez kupującego tańszej wysyłki (dzięki błędowi na Allegro), a po drugie nie mam pojęcia, czy to jest dawny punkt, czy miejsce zamieszkania kupującego.

Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją?

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

Knowhere
#21 Demiurg#

@CirroCumulus Punkt wybierasz z listy - nie można tam sobie wpisać własnego adresu.

"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄

oznacz moderatorów

CirroCumulus
#7 Wielbiciel#

@Knowhere, dzięki, ale czy jesteś pewien, że tak jest też na Allegro Lokalnie? Poszukałem ogłoszenia, które daje opcję Paczki w Ruchu i Paczkomaty InPost. Po wybraniu Paczkomatu w "Wybierz formę dostawy" rzeczywiście pojawia się mapka i wybór paczkomatu. Ale już przy PwR niczego takiego nie ma... Nie wiem, jak by było po przejściu do płatności, bo w tej chwili nie chcę nic kupować ;).

Mi też nie chce się wierzyć, żeby przy Paczce można było wprowadzić dowolny adres, ale podanego punktu nie ma. "Zajrzałem" pod podany adres przez Street View i w okolicy są po prostu domy jednorodzinne w wiejskiej scenerii... żadnego sklepu, żadnego kiosku.

oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@CirroCumulus Może jest już nieaktualny, ale na mapce nadal widnieje. Najlepiej napisz do przewoźnika z tym problemem.
Akurat na AL PwR nie wybierałem, ale na allegro już owszem i wyglądało to tak samo jak z paczkomatami. Z tego co mi wiadomo, to allegro zaciąga listy punktów bezpośrednio od przewoźników.

"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄

oznacz moderatorów