anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Chciałem zapytać, bo nie przekroczyem limitu 2000e, ale przekroczyłem 30 transakcji

samael22041983
#7 Wielbiciel

Dzień dobry chciałem zapytać. Bo przekroczy 30 transakcji, ale nie przekroczyłem 2000 €. Nie jestem podmiotem gospodarczym (handlarzem ),a nie nie mam żadnej zalegalizowanej firmy. Robiłem porządki po prostu w domu i sprzedawałem stare graty- których byłem właścicielem. Czy według dyrektywy dac 7 mimo wszystko muszę się z tego rozliczyć, z tych wszystkich sprzedaży. I ewentualnie jak to zrobić

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

ja_Nitka
#13 Ambasador

@samael22041983 jeśli to były twoje prywatne rzeczy, które miałeś dłużej niż 6 miesięcy i nie były kupione w celu dalszej odsprzedaży to nie musisz nic z tym robić.

oznacz moderatorów

samael22041983
#7 Wielbiciel

No i właśnie tu jest problem.Bo są rozbieżności w wypowiedziach na forum.I tak naprawdę, nie wiem jak to interpretować.Bo tu też chyba chodzi o ciągłość sprzedaży.A ja praktycznie co miesiąc sprzedawałem swoje przedmioty

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@samael22041983

Nic się w tej w zmieniło od 1991 roku. A raport DAC7 ma charakter wyłącznie informacyjny i sam z siebie nie generuje żadnych zobowiązań podatkowych.

A jeżeli chodzi o czy to jest działalność gospodarcza, to wszystko zależy od ustawy. I tak:

Nie jest to działalność gospodarcza w rozumieniu przepisów ustawy Prawo przedsiębiorców. 

Nie jest to działalność gospodarcza w rozumieniu przepisów ustawy o VAT

Jest to działalność gospodarcza w rozumieniu przepisów ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (tu każdą sprzedaż na własny rachunek jest uznawana za działalność gospodarczą, nawet pojedyncza i generuje zobowiązania podatkowe). I teraz jeżeli przedmiot miało się dłużej niż pełne 6 miesięcy (liczmy to od ostatniego dnia miesiąca w którym dokonano zakupu), to środki z takiej transakcji nie stanowią przychodu. Natomiast jeżeli przedmiot miało się krócej niż 6 miesięcy, to od uzyskanego dochodu, należy zapłacić podatek (kwota sprzedaży to przychód i na podstawie tego musisz obliczyć dochód). 

oznacz moderatorów

samael22041983
#7 Wielbiciel

No tak -no ale jak mogę na przykład przedstawić dowód na to ,że jestem właścicielem od 6 miesięcy albo i dłużej. Jeśli na przykład nie mam na to żadnych dokumentów. Wszystkie rzeczy jakie kupowałem, były zakupywane na pchlim targu-a tam przecież nikt ani rachunku, ani paragonu nie wystawi

oznacz moderatorów

samael22041983
#7 Wielbiciel

Dziś byłem w swoim US.I w informacji powiedziano mi,że jeśli nie ma możliwości potwierdzenia-że dane rzeczy ,kupiło się kilka lat temu,a nie ma możliwości potwierdzenia.Lepiej się rozliczyć że sprzedaży,bo skarbówka może zażyczyć potwierdzenia co do kupna tych przedmiotów (a gdy je sprzedajemy,)i może potraktować to jako formę zysku -handlu.Także dla swojego spokoju lepiej złożyć Pit36 i mieć głowę spokojną.Pozdrawiam

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@samael22041983

To akurat jeszcze gorsze rozwiązanie. W PIT 36 trzeba podać przychód, koszty i dochód. A ponieważ nie ma kosztów zakupu, to znaczy że przedmiot dostało się w prezencie i nie zgłosiło się darowizny.

@samael22041983

W twoim przypadku, chyba najlepsze rozwiązanie to napisanie oświadczenia o tym, że przedmioty były w twoim posiadaniu dłużej niż 6 miesięcy. Takie oświadczenie składa się z pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań (grozi za to do 8 lat pozbawienia wolności). 

oznacz moderatorów

firmakrzak
#12 Orędownik

A moim zdaniem najlepiej nie robić nic 🙂 W przypadku sprzedaży swoich niepotrzebnych rzeczy nie ma się czego bać.

Sprzedałeś trochę więcej niż 30 przedmiotów na kwotę nie większą niż jakieś 8500 zł. Prawdopodobieństwo, że ktoś Cię będzie ścigał za sprzedaż używanych rzeczy za taką kwotę i domagał się paragonów jest raczej bliskie zera. Zwłaszcza, że nie ma w takiej sprzedaży nic nielegalnego 🙂

Gdybym był urzędnikiem i dostał takie oświadczenie to było dla mnie podejrzane, że ktoś się wykazuje taką nadgorliwością 😉

oznacz moderatorów