Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry.
Chciałem zapytać dlaczego dwa razy pobiera się ode mnie opłatę za wysyłkę inpost (647300757361156117210211)?
(mogę przesłać screeny)
Przytoczę tylko dzisiejszy przykład:
Klient zamówił film za 6 zł i przelał na moje konto 15,99 zł (31 sie 2023, 12:15). Allegro pobrało ode mnie 9,99 za przesyłkę (31 sie 2023, 16:27) zwiększając moje saldo o tych 9,99 zł do 13,83 zł. Muszę więc zapłacić 13,83zł.
Przy składaniu przesyłki do wysyłki ponownie została ode mnie pobrana opłata w wysokości 9,99 zł w zakładce InPost, wskutek czego wychodzi na to, że za przesyłkę zapłacił klient (9,99 zł, które muszę zwrócić Allegro) i ja (9,99zł).
Dlaczego zatem ja również płacę za przesyłkę?
W takim kontekście wychodzi na to, że płaci się za nią w sumie 19,98.
Proszę o wyjaśnienie.
Pozdrawiam. Grzegorz Podsiadło
@giepe1982 opłata za przesyłkę oraz towar wpłynęła na Twoje konto - 15,99 , na saldzie allegro masz 13 ,83 czyli 9,99 za przesyłkę i pewnie 3,84 prowizja od sprzedaży ... co się nie zgadza ?
Nie zgadza się to, że za przedmiot kupiony za 6zł za przesyłkę pobrana została opłata 2x 9,99 (jedna będąca niejako zwrotem dla allegro od kupującego i druga - ściągnięta automatycznie w zakładce inpost, aby wygenerować etykietę). Wskutek czego za sprzedaż i wysyłkę przedmiotu kosztującego 6 zł zapłaciłem 13,89 - ponad dwa razy więcej!
@giepe1982 a w historii co masz Historia operacji
W historii operacji jest saldo, w którym wliczona jest opłata za przesyłkę od klienta. I to się zgadza, to jest ok. Ale potem podczas generowania etykiety, jak napisałem wyżej, znów musiałem zapłacić 9,99 zł. Moje pytanie - dlaczego muszę płacić za to drugi raz?
@giepe1982 zawsze było tak, że kupujący płaci za przedmiot + transport sprzedawcy.
Ech kręcisz. To proste. Klient zapłacił 15.99. Ty wypłaciłeś sobie to całe 15.99 na konto. A allegro dodało koszt wysyłki do Twojego salda rozliczeń i spłacasz to z tego co zapłacił Ci klient.
Dokładnie tak. A potem podczas generowania etykiety, jak napisałem wyżej, znów musiałem zapłacić 9,99 zł. Gdzie tu kręcenie? To proste pytanie - dlaczego muszę płacić za to drugi raz?
Bo nie umiesz prawidłowo generować etykiet Allegro Paczkomat Inpost.
@serwis-texas Odkopuje trochę temat. Czyli jeśli pokazuje mi allegro paczkomat InPost w kosztach sprzedaży a potem przychodzi faktura z InPost dodatkowo do opłaty to znaczy że są źle generowane etykiety tak? Czytałem też ten link, który podesłałeś ale nie do końca wiem w takim razie co może być źle. W programie sprzedaży, w którym generuje etykiety ma wklejone dane logowania z InPostu, umowę sam sobie z nimi załatwiałem.
PS. Z tym że nie jestem pewny w sumie czy dwa razy zapłaciłem tak na dobrą sprawę ale ogólnie mam wrażenie po prostu że dużo wychodzą koszta allegro plus prowizja już na starcie tego miesiąca.
@ProLsnienie zaloguj się do InPost i porównaj zamówienia w InPost i allegro
@Client:44052296 wnioskuję tylko po tym że w podsumowaniu finansowym allegro miesiąca czerwiec miałem kwotę 1:1 jaką dostałem na fakturze do zapłaty od inpostu za miesiąc czerwiec. Czy źle to rozumuje?