Dzień dobry,
Kupujący kupił jeden z wystawionych przeze mnie przedmiotów przez 'Kup teraz', ale wybrał odbiór osobisty i płatność przy odbiorze.
Od tej pory (5 Sty. 2026, 19:56) nawet nie zalogował się na konto, pomimo moich dwóch wiadomości z pytaniem, jak chce odebrać produkt.
Wiem, że to niecałe 3 dni, ale na innym portalu inny potencjalny klient pyta o to, czy towar jest jeszcze dostępny. Jak długo muszę czekać na objawienie się kupującego? Widziałem, że przy 'kup teraz' płatność powinna być zrealizowana w 20 minut, przy licytacji 24 godziny. No ale nie ma żadnego zapisu odnośnie odbioru osobistego.
Poza tym allegro naliczy mi prowizję za tą sprzedaż, która nie doszła do skutku nie z mojej winy.
Z góry dziękuję za wskazówki.
EDIT: przy licytacji czas na płatność to 72 godziny.
@raffaello28 oczywiście że naliczy dlatego tej opcji się nie używa bo jak se ktoś jaja robi to potem nie udowodnisz braku transakcji ps w licytacjach od firm na płatność ma 30dni chyba że w ofercie masz inny zapis
Na razie moim dowodem jest brak jakiegokolwiek kontaktu ze strony kupującego.
Jakby się umówił, to owszem, pojawia się problem 😞
Głupie to 😞
@raffaello28 niestety dla allegro to nie dowód musisz mieć na pisie że rezygnuje kupujący z umowy kupna sprzedaży
Przecież umowa nie dochodzi do skutku, bo kupujący się nie chce pojawić po 'zakupiony' produkt. I nie płaci za niego.
Ale nie masz jak tego udowodnić.
Nie odpisał na pytanie odnośnie umówienia się na odbiór. To jak niby miał produkt odebrać?
Allegro ci odpisze że poza allegro mogłeś sprzedać i teraz robisz wszysyko że to nie dowód etc że chcesz nieslusznie prowizję odzyskać odbiorów osobistych się nie udostępnia wlaśnie dlatego że ludzie se robią jaja podobnie pobraniówek
@raffaello28 tak nie dochodzi ale dla allegro ty jesteś wielbłądem czyli masz przedstawić dowód na to że on się nie pojawił po towar
@raffaello28 napisz do nas przez formularz i poproś doradcę o przesłanie do klienta prośby o kontakt w sprawie zamówienia. Jeżeli po 48h od tego czasu klient nie zareaguje, skontaktuj się z nami ponownie, prześlij zrzuty z wiadomościami do klienta ze swojej strony (przez nasze centrum wiadomości) i poproś o anulowanie opłaty.