anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Próba oszustwa jako potwierdzenie sprzedaży na Allegro lokalnie

Tomasz1_oa
#8 Zapaleniec#

Witam dziś wystawiłem na sprzedaż telefon i zegarek. Dostałem potwierdzenie płatności w której trzeba było kliknąć link aby potwierdzić płatność. Gdy płatność nie przeszła dzwonił do mnie pracownik Allegro ze wschodnim akcentem. Prosił mnie aby mógł zalogował się na konto i wygenerował identyfikator płatności. Oczywiście tego nie zrobiłem. Przestrzegam innych przed takimi oszustwami.

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

NajlepszyComPL
#13 Ambasador#

@Tomasz1_oa już samo to, że klikałeś w link, aby potwierdzić płatność (która na szczęście nie przeszła) za dobrze o Tobie nie świadczy. Nie zainfekowałeś sobie sprzętu?

Nie klikajcie w linki, mogą być pod napięciem 😉

*** SZTUCZNA inteligencja NIE DORÓWNA nigdy NATURALNEJ głupocie 😉
oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

👍

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Tomasz1_oa dobrze, że zachowałeś ostrożność, dla pewności przeskanuj urządzenie programem antywirusowym. Czy możesz przesłać login osoby, która wysłała do Ciebie to "potwierdzenie"?

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Tomasz1_oa
#8 Zapaleniec#

1000007450.jpg

oznacz moderatorów

Tomasz1_oa
#8 Zapaleniec#

1000007451.jpg

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

A co jest na obrazku? 😎

oznacz moderatorów

Tomasz1_oa
#8 Zapaleniec#

Link z fakturą do płatności za rzekomy zakup telefonu i zegarka

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Obrazek będzie dopiero widoczny jak moderacja Ci go zatwierdzi, tu codziennie dziesiątki jest wpisów na próby oszustw i wiele skutecznych.

oznacz moderatorów

NajlepszyComPL
#13 Ambasador#

@Tomasz1_oa Coraz więcej, np. tu https://spolecznosc.allegro.pl/t5/sprzedaj%C4%85cy-o-allegro-lokalnie/faktura-z-linkiem-do-potwierdz...

*** SZTUCZNA inteligencja NIE DORÓWNA nigdy NATURALNEJ głupocie 😉
oznacz moderatorów