Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sprzedałam kurtkę męską za 89zl, Na allegro lokalne, kupujący zgłosił ze towar nie zgodny z opisem .na dyskusji allegro podał konto bankowe do zaplaty. Zrobiłam przelew Pan otrzymał w poniedziałek 24 02. .pytanie :kiedy kupujący zwróci kurtkę.
@Anna60709703 Pytaj kupującego. To jest tylko publiczne forum 😉
@Anna60709703, kupujący powinien odesłać towar do 14 dni od złożenia oświadczenia o zwrocie. Najlepiej będzie, jeśli to z nim skontaktujesz się w sprawie wysyłki przedmiotu.
Kupujący chce odesłać za pobraniem ,ja nie zgadzam się został przedstawiony wydruk przelewu pieniędzy na rachunek bankowy który nakazał allegro na dyskusji. Pytam się czy allegro lokalne wysyla link na zwrot kurtki?
@Anna60709703 Jeśli uznałaś reklamację to musisz odebrać kurtkę na swój koszt.
Prześlij kupującemu np. kod nadania z aplikacji Inpost.
@komis-bell to nie zakup konsumencki 🙂
@julienail jaki zwrot ( zakup C2C ) skąd 14 dni 🙂
@Anna60709703 serio ? klient zgłasza reklamację, odsyła towar a Ty podejmujesz decyzję czy reklamacja jest zasadna ( oddajesz co wpłacił oraz koszt odesłania ) lub odrzucasz i prosisz o odebranie towaru 🙂
Napisz do kupującego i przypomnij że czekasz 🙂
@kostas11 @Anna60709703 Nie wiem czy to przyniesie efekt. Kupujący miał kurtkę z pustymi kieszeniami, teraz ma kurtkę i pełne kieszenie.
No nie tak ,kupujący zgłosił reklamację do dyskusji, na allegro i monitoruje moją i reklamującego. Zrobiłam zwrot pieniędzy. Chodzi o to że ma być link, do odesłania kurtki
@Anna60709703 Co dokładnie masz na myśli pisząc "link, do odesłania kurtki"?
@komis-bell Może do śledzenia paczki. Nawiasem mówiąc, Allegro powinno przy rejestracji wymagać uzupełniania testu Ravena...
Zwrot środków o ile nie uzgodniono inaczej kończy sprawę reklamacji. Kupujący nie ma już obowiązku odsyłania towary, bo sprzedawca zwracają środki rezygnuje z przedmiotu (bo np. koszt przesyłki przekracza wartość przedmiotu).
A linków do odesłania przedmiotów na Allegro Lokalnie nigdy nie było i raczej nie będzie. Przy zwrocie kupujący odsyła na swój koszt (o ile sprzedawca się zgodzi na zwrot) a przy reklamacji to kwestia dogadania. Albo kupujący odsyła na swój koszt i po uznaniu reklamacji sprzedawca zwraca mu koszt przesyłki na podstawie rachunku lub faktury, albo sprzedawca pokrywa koszt przesyłki z góry (np. wysyłając etykietę lub kod nadania).
@Anna60709703, warunki odstąpienia powinny być ustalone między Tobą a kupującym.
Na Allegro Lokalnie nie ma możliwości wygenerowania kodu do zwrotu przesyłki. Klient musi nadać zwrot we własnym zakresie. Koszt odesłania towaru leży po stronie kupującego – chyba że zgodzisz się go ponieść.
Dziękuję za te instalacje, kupujący otrzymał pieniądze, a teraz chce nastraszyć mnie że wyrzuci kurtkę do śmieci, podałam mu adres, e-mail i telefon .zgodziłam się zapłacę za zwrot . Nie wiedziałam że Allegro lokalne nie ma zwrotów towaru.
Jeżeli chodzi o zwroty to nie ma znaczenia czy sprzedajesz na Allegro, czy Allegro Lokalnie. Liczy się to, czy jesteś firmą czy osobą prywatną, bo nabywca ma prawo do zwrotu tylko jak sprzedajesz jako firma.
W twoim przypadku nie był to zwrot, lecz reklamacja, a tą musisz rozpatrzyć niezależne od tego czy jesteś firmą czy osobą prywatną (ale osoba prywatna może skrócić lub wyłączyć rękojmię za wady). Jeżeli uznałaś reklamację, to musisz pokryć koszt odesłania towaru, chyba że jest ci on zbędny.
A i następnym razem opisuj aukcję dokładniej. Możesz trafić na kupującego, który zamiast reklamacji, zgłosi sprawę na policję o oszustwo (bo de facto wysłanie innego przedmiotu niż w ofercie można zakwalifikować jako oszustwo).
Dziękuję za wyjaśnienie, temat rozwiązany. Kupujący odesłał kurtkę a ja zapłaciłam za przesyłkę. Moja strata to 27 zł....
?
a dlaczego zwracałaś srodki przed odesłaniem kurtki???
To jest właściwa kolejność??
Tak nakazał allegro lokalne ,na dyskusji która zgłosił kupujący ,potem dowidzialam się, że to inaczej działa jak na allegro "głównym,, jestem osobą prywatna a nie firmą 🤭dużo kupuję i czasem zwracam towar ( smart ulatwia życie 😁
Nie kupuje tego
nawer na lokalnie to tak nie dziala
odsyla- zwrot srodkow
nie odwrotnie