Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sprzedaję swoją kolekcje pamiątek sportowych,które zbierałem od lat 70-tych ub.wieku.
Mam ich bardzo dużo.Czy muszę płacić jakieś podatki? Koszt jednej pamiątki to kilka złotych.
@OliNin Musisz, chyba że udowodnisz, że kupiłeś to ponad 6 miesięcy temu.
Wszystkie są u mnie po kilkanaście lat. W tym roku sprzedałem już 30 sztuk za kwotę ok 200 zł
@OliNin Jeśli masz dowody zakupu sprzed kilkunastu lat, to masz dowód. Jeśli nie, to mogłeś je kupić tydzień temu i teraz sprzedajesz z zyskiem, czyli prowadzisz nierejestrowaną działalność gospodarczą.
@bosek_2804 Deklarację należy składać zawsze, kiedy jest to wymagane. Próg 30 transakcji to tylko obowiązek informacyjny nałożony na platformę sprzedażową.
Jeżeli są to rzeczy, które były w twoim posiadaniu dłużej niż 6 miesięcy (liczymy to od ostatniego dnia miesiąca w którym dokonano zakupu), to środki uzyskane z takiej transakcji nie stanowią przychodu.
Wyjątkim są np. towary nabyte do dalszej odsprzedaży, towary kolekcjonerskie i inwestycyjne (np. złoto, srebro, biżuteria, dzieła sztuki itp.) czy produkty wytwarzane samodzielnie.
@OliNin @pecela No właśnie: "towary kolekcjonerskie"
Jak inaczej nazwać takie namiętne zbieranie odznak sportowych lub innych?
Czyli wystarczy dopisać do zeznania podatkowego i problem z głowy. Podatek od przychodu 200 zł nie stanowi jakiegoś wielkiego majątku, a może okazać się że nawet to załapie się na całkowite zwolnienie.
Tu chodzi o przedmioty, których wartość roście z upływem czasu, czy też przedmioty unikalne.
@pecela Nie wszystkie pamiątki nabierają wartości z czasem ,wiele traci .
Wiem o tym. Chodziło mi o to, że podatek płaci się w przypadku, kiedy wartość przedmiotu rośnie, a nie kiedy maleje.