Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry potrzebowała by pomocy dostałam ogłoszenie do wystawienia na allegro lokalne i ktoś kupił a ta osoba która poprosiła o wystawienie zabrała pieniądze i usunęła konta kontaktowe i nie wiem co mam zrobić bo przedmiotu do wysłania nie mam
@gdvorek ależ ja niczego nie interpretuję, napisałeś , że "to co opisujesz jest zachowaniem niezgodnym z naszym regulaminem" , ja się zapytałem co było nie zgodne z regulaminem, a Ty piszesz, że "Użytkownik ponosi pełną odpowiedzialność za swoje działania i zaniechania związane z korzystaniem z Allegro", no oki wiadomo, że musi oddać kasę, bo ponosi za to odpowiedzialność, ale co było niezgodne z regulaminem w sprzedaży towaru którego nie ma się w posiadaniu 🤔
W dropshipingu sprzedaje się towar we własnym imieniu i na własny rachunek. Pomijany jest tylko etap wysyłki do sprzedawcy, towar trafia bezpośrednio do kupującego z hurtowni lub od dystrybutora.
@pecela Zgadza się, tutaj natomiast została pominięta wyłącznie wpłata na konto sprzedawcy ale całe pozostałe działanie ma te same mechanizmy co dropshiping.
Myślę, że gdyby Allegro nie zezwalało na taką formę sprzedaży, nie dochodziłoby do takich oszustw. Bo nie ukrywając, taka forma sprzedaży pobudziła działania oszustów.
Tylko że w przypadku dropshipingu, nikt nie prosi sprzedającego o wystawienie czegoś na sprzedaż w imieniu jakieś pseudo-firmy.
W dropie, sprzedający nie jest pośrednikiem w transakcji, lecz realnym sprzedawcą.
@pecela Zgadza się, ale cały mechanizm który w tym przypadku zafunkcjonował wygląda jak dropshiping, dlatego Allegro do takiej transakcji dopuściło.Albo inaczej, na takie transakcje wyraża zgodę.
Gdyby było wyraźnie zaznaczone, że nie możesz wystawić oferty z przedmiotem którego nie posiadasz, nie dochodziłoby do takich sytuacji.