anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zostałam oscamowana przez allegro przez brak odpowiedzi w dyskusji

medzik9
#1 Nowicjusz

Dzień dobry.
Sprzedałam radio samochodowe 14 stycznia za 349 zł na allegro lokalnie. Po czym 21.01 gość otwiera dyskusję i pisze:

"Opis problemu: W aukcji była informacja o możliwości podłączenia subwoofera a radio z tego co widzę nie posiada wyjścia
Oczekiwane rozwiązanie: zwrot pieniędzy"

W opisie aukcji napisałam "Możliwość wyprowadzenia do subwoofera" gdzie na zdjęciu ewidentnie widać że nie ma gotowego wyjścia (wtyków RCA) do subwoofera bo są pokazane wszystkie dołączane do radia przewody więc chłop widzi co kupuje. Ale radio ma dodatkowe gniazda z możliwością dokupienia, podpięcia takiego przewodu i wpięcia w przygotowaną przez producenta kostkę więc taka możliwość jest! Z resztą na jednym ze zdjęć widać tabliczkę radia z opisem gniazd i jest tam "SUB OUT" - wyjście subwoofera.
https://allegrolokalnie.pl/oferta/radio-nawigacja-monitor-xtrons-bmw-e53-x5-canbus-nawigacja-navi-16...

Problem w tym że nie cierpię na FOMO więc nie mam na telefonie aplikacji poczty z powiadomieniami, tylko aplikację allegro lokalnie która przez ten czas nie wysłała żadnego powiadomienia o rozpoczętej dyskusji a po wejściu w nią nie ma ten temat żadnych informacji, nawet jak wejdę w panel z tą transakcją.

W ten sposób pominęłam udział w dyskusji który pewnie uargumentowałabym w powyższy sposób. Allegro więc sobie od tak gościowi wypłaciło z mojego konta 349 zł bez odesłania tego przedmiotu do mnie.
Pytanie, czy da się jeszcze temu zaradzić?

"
29 stycznia 2026 22:56
Pozytywnie rozpatrzyliśmy wniosek z Allegro Ochrona Kupujących. Kupujący otrzymuje zwrot pieniędzy: 349,00 PLN.

Wiadomość dla kupującego
Pieniądze w ciągu 3-7 dni roboczych trafią na konto lub kartę, z których opłacono zakup. W mejlu znajdziesz informacje o zwrocie."
oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@medzik9 spróbuj odrzucić reklamacje (dzisiaj chyba ostatni dzień). A co do wypłaty z AOK to pewnie już trafiła do kupującego. Jeżeli Cię obciążą to niech kupujący udostępni Ci możliwość odbioru radia.

oznacz moderatorów

medzik9
#1 Nowicjusz

Dziś kupujący zakończył dyskusję i nie widzę opcji odrzucenia reklamacji.
Poza tym nie sądzę że będzie skory do odesłania mi go skoro sam je teraz wystawił na konkurencyjnym niebieskim portalu ogłoszeniowym (imię, nazwisko i lokalizacja się zgadza):
[edycja]

oznacz moderatorów

#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@medzik9 jeżeli allegro obciąży Cię kosztem AOK to przedmiot powinien wrócić do Ciebie.

oznacz moderatorów

medzik9
#1 Nowicjusz

To czemu zwracają kupującemu pieniądze bez dokonania zwrotu przez sprzedającego?

"Client:xxxxxxxxxxx, przykro mi, że reklamacja się przedłuża. Sprzedawca nadal nie udzielił odpowiedzi w związku ze złożoną reklamacją, dlatego w tym przypadku proszę, aby wypełnił Pan formularz Allegro Ochrona Kupujących. Formularz jest dostępny po zalogowaniu na konto pod linkiem: ...........
medzik9, w przypadku wypłacenia pieniędzy kupującemu kwota ta zostanie doliczona do Państwa billingu (Zakładka “Rozliczenia z Allegro”).
"

oznacz moderatorów

#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Nie brałeś czynnego udziału w dyskusji. Tak działa AOK.

oznacz moderatorów

medzik9
#1 Nowicjusz

Dodam jeszcze że delikwent sprzedał radio dalej, jego ogłoszenie nie jest aktywne. Więc ja jestem stratna 349 a on do przodu o 200 bo nawet nie chciało się wam zweryfikować czy jego powód do reklamacji jest zasadny. Brawo allegro.
Mi by się chciało to uzasadnić w dyskusji, bo staram się dbać o to by obie strony były zadowolone z transakcji gdybym tylko w ogóle wiedziała że ktoś takową utworzył. Wasza aplikacja allegro lokalnie nie pokazuje tak podstawowych powiadomień jak otwarcie dyskusji, ale za to spamuje co pare tygodni "Masz nową wiadomość" gdzie okazuje się, że to nie nowa wiadomość od potencjalnego kupującego tylko spam od was w sekcji "wiadomości" na zasadzie "Sprzedaj teraz nietrafiony prezent bez prowizji do grudnia!!!!"

oznacz moderatorów

medzik9
#1 Nowicjusz

I najprawdopodobniej prawdziwy powód dla którego ten osobnik nie chciał tego radia to to, że na zdjęciach które on dodał w swoim ogłoszeniu, zamontował te radio w BMW E39 a te radio było dedykowane do BMW E53, co wspomniałam w ogłoszeniu. Na pierwszy rzut oka radia do tych modeli wyglądają tak samo ale różnią się wyprofilowaniem panelu przedniego do deski rozdzielczej oraz kątem ekranu, więc w E39 jest ono nieużywalne i ogólnie "nie wygląda".

oznacz moderatorów