anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak sobie radzicie z odznaczaniem faktur w KSeF – opłacone / nieopłacone?

www-lapkom24-pl
#11 Animator

Witam

Przez lata miałem prosty i bezproblemowy sposób ogarniania faktur. Faktury spływały w czasie całego miesiąca oraz kilka dni w miesiącu następnym.
Część opłacałem od razu, część później, część przychodziła z opóźnieniem. Te opłacone miałem oznaczone (folder, flaga, przeczytane), więc po tygodniu wiedziałem dokładnie, które zostały do zapłaty – bez zgadywania i bez sprawdzania każdej w banku.

Po przejściu na KSeF ten mechanizm całkowicie zniknął:

• w KSeF nie da się oznaczyć faktury jako opłaconej,

• nie ma żadnych znaczników, notatek ani statusów,

• po tygodniu nie wiadomo, czy faktura wystawiona 5–7 dni temu została już opłacona, czy była „zostawiona na później”.

Dodatkowo wszystkie faktury w KSeF wyglądają niemal identycznie:

• brak logo sprzedawców,

• nazwa wystawcy małą czcionką,

• brak wyraźnych elementów odróżniających,

• często brak numeru rachunku.

W praktyce oznacza to, że przy kilku fakturach bardzo łatwo się pomylić (np. przelew za Allegro vs Play), a jedyny sposób weryfikacji to wpisywanie każdej faktury w historię banku i sprawdzanie, czy przypadkiem nie była już opłacona.

Pytanie do Was:
👉 Jak sobie z tym radzicie?

• prowadzicie własne listy?

• zapisujecie coś poza KSeF?

• czy po prostu każdorazowo sprawdzacie bank?

Chętnie poznam realne, praktyczne sposoby, bo obecnie to krok wstecz względem zwykłych faktur mailowych.

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

serwis-texas
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@www-lapkom24-pl 

OK. Nie mam jeszcze żadnych doświadczeń. Pierwsze co mi przychodzi do głowy to sprawdź czy Twój bank nie proponuje jakiego fajnego rozwiązania. Sprawdziłem swój, na szybko, Millennium.

Wygląda że pakiet za friko pobiera z Ksefu faktury, dalej robisz z nimi co Ci się chce wg jakiegoś layout. Zapewne się generuje token do banku, łączy i może się zrobić pod tym kontem bardzo przyjemnie.

oznacz moderatorów

www-lapkom24-pl
#11 Animator

Wolałbym mieć w panelu zarządzania fakturami KSeF, jasną informację którą już opłaciłem a którą nie. 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@www-lapkom24-pl tylko programy księgowe lub bankowe, ING, MBank takie posiada jak organizery itp. możesz folderować na opłacone do opłacenia itp. 

Mając tylko KSeF pobierasz wszystkie na bieżąco robisz foldery w kompie i segregujesz 😄

www-lapkom24-pl
#11 Animator

W Santander nie widzę takiej opcji. 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@www-lapkom24-pl zmień bank lub zainwestuj w prosty program do faktur co ściąga faktury z KSeF 🙂

www-lapkom24-pl
#11 Animator

Mam program połączony z KSeF, do wysyłania faktur.  W banku znalazłem coś z KSeF, ale muszę się zarejestrować do inFakt. 

oznacz moderatorów