Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć,
potrzebuję porady w sprawie ustawień dostaw na Allegro w sytuacji, gdy jedno zamówienie w koszyku realnie wymaga wysyłki w kilku osobnych paczkach, ale system liczy tylko jedną przesyłkę.
Sprzedaję m.in. artykuły biurowe, papier, brystol, chemię, rzeczy gabarytowe itp. Problem pojawia się wtedy, gdy klient łączy w jednym koszyku produkty o zupełnie różnych gabarytach/wadze.
Przykłady z życia:
Polspeed A4 karton + Brystol A1 (1 arkusz)
Realnie nie jestem w stanie zapakować tego w jedną przesyłkę (karton papieru + duży, płaski brystol).
Potrzebuję 2 etykiety / 2 paczki, ale Allegro liczy jedną dostawę.
Polspeed A4 karton + Papier toaletowy Jumbo 100 MB 12 rolek
Znów, fizycznie wychodzą 2 paczki (ciężki karton papieru + duże rolki jumbo),
a koszty dostawy naliczane są jak za jedną przesyłkę.
Niszczarka biurkowa OPUS TS2215CD + 60 x BRYSTOL
Allegro bierze najdroższą dostawę z niszczarki i robi z tego jedną przesyłkę,
w praktyce muszę wysłać to w dwóch osobnych paczkach.
Wiem, że Allegro w koszyku bierze najdroższy cennik dostawy z produktów, ale w takich konfiguracjach to po prostu zjada mi marżę, bo za drugą paczkę płacę z własnej kieszeni.
Próbowałem podejścia typu:
osobne cenniki dla „ciężkich/gabarytowych” rzeczy,
limity sztuk w paczce (np. do 2 szt. danego produktu),
Ale pojawia się inny problem:
jeśli zrobię osobną „drogą” dostawę dla ciężkich rzeczy, to gdy klient kupi np. Polspeed A4 karton + długopis, Allegro i tak weźmie cennik z ciężkiego produktu – mimo że realnie dałoby się to wysłać w jednej normalnej paczce.
Pytania do Was:
Czy da się jakoś ustawić dostawy tak, żeby Allegro naliczało więcej niż jedną przesyłkę przy konkretnych kombinacjach produktów (np. osobna paczka dla gabarytów typu brystol / jumbo / niszczarki)?
Czy istnieje możliwość oznaczenia produktów tak, aby zawsze wymuszały osobną paczkę, niezależnie od tego, co jeszcze jest w koszyku?
Jak Wy rozwiązaliście temat mieszania ciężkich/gabarytowych produktów z „normalnymi” w jednym zamówieniu, żeby nie dokładać do przesyłek?
Czy jedyną opcją jest kombinowanie z wagą/wymiarami w cennikach lub rozbijanie oferty na różne typy dostaw i liczenie, że klienci nie będą tego dziwnie łączyć?
Będę wdzięczny za konkretne przykłady, screeny z Waszych cenników albo po prostu opis, jak macie to praktycznie ustawione, żeby nie tracić na takich kombinacjach w koszyku.
@novumoffice ustawiasz jedna sztuka w paczce i po sprawie, oczywiście nie zawsze musisz wysyłać w kilku zależy jak Ci wejdzie 🙂 pamiętaj że za każdą wygenerowaną - nadaną paczkę w smart płacisz 🙂
Dzięki za odpowiedź tylko u mnie ustawienie „1 sztuka w paczce” kompletnie nie rozwiązuje sprawy.
Problem jest taki, że:
Nie zawsze faktycznie muszę wysyłać kilka paczek.
To zależy od kombinacji produktów w koszyku, a nie od samego jednego SKU.
Przykład:
Niszczarka biurkowa sama w sobie – ok, jedna paczka.
Brystol – osobna paczka, bo gabaryt.
Ale jeśli klient kupi niszczarkę + 60× brystol, to realnie robią się 2 paczki, a Allegro dalej liczy to, jak jedną przesyłkę z najdroższym cennikiem.
Gdybym ustawił sztywno „1 sztuka w paczce” dla takich produktów, to:
w wielu przypadkach przepłacam za wysyłkę, bo system będzie generował dodatkowe paczki tam, gdzie wszystko realnie zmieściłoby się do jednej,
a przy Allegro Smart płacę za każdą nadaną paczkę osobno, więc to bez sensu zawyża koszty.
Mnie chodzi o coś bardziej „inteligentnego”, np.:
żeby dało się oznaczyć produkt jako „zawsze osobna paczka, ale tylko gdy jest łączony z inną grupą produktów”,
albo żeby Allegro potrafiło naliczyć 2 przesyłki dla konkretnych kombinacji (np. gabaryt + standard).
Czy jest jakaś opcja, o której nie wiem, czy po prostu system tego dziś nie ogarnia?
Gdybym ustawił sztywno „1 sztuka w paczce” dla takich produktów, to:
w wielu przypadkach przepłacam za wysyłkę, bo system będzie generował dodatkowe paczki tam, gdzie wszystko realnie zmieściłoby się do jednej,
a przy Allegro Smart płacę za każdą nadaną paczkę osobno, więc to bez sensu zawyża koszty.
Inaczej nie ustawisz, tak jak pisałem nawet jak system przydzieli Ci 5 paczek możesz nadać jedną i za jedną zapłacisz 🙂
Przy smart niestety płacisz za każdą dodatkową 😞 nic z tym nie zrobisz 😞 minus tego taki że jak klient płaci za paczki to skazują go za 5 paczek 😞 witaj na Allegro
To co oczekujesz to mają sklepy internetowe a nie Allegro, tak samo wybór koloru, czy rozmiaru gdzie na allegro trzeba wystawiać każdą ofertę oddzielnie 😞