anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak ustawić dostawy, gdy jedno zamówienie realnie wymaga kilku paczek (różne gabaryty)?

novumoffice
#1 Nowicjusz

Cześć,
potrzebuję porady w sprawie ustawień dostaw na Allegro w sytuacji, gdy jedno zamówienie w koszyku realnie wymaga wysyłki w kilku osobnych paczkach, ale system liczy tylko jedną przesyłkę.

Sprzedaję m.in. artykuły biurowe, papier, brystol, chemię, rzeczy gabarytowe itp. Problem pojawia się wtedy, gdy klient łączy w jednym koszyku produkty o zupełnie różnych gabarytach/wadze.

Przykłady z życia:

1. Polspeed A4 karton + Brystol A1 (1 arkusz)

• Realnie nie jestem w stanie zapakować tego w jedną przesyłkę (karton papieru + duży, płaski brystol).

• Potrzebuję 2 etykiety / 2 paczki, ale Allegro liczy jedną dostawę.

2. Polspeed A4 karton + Papier toaletowy Jumbo 100 MB 12 rolek

• Znów, fizycznie wychodzą 2 paczki (ciężki karton papieru + duże rolki jumbo),

• a koszty dostawy naliczane są jak za jedną przesyłkę.

3. Niszczarka biurkowa OPUS TS2215CD + 60 x BRYSTOL

• Allegro bierze najdroższą dostawę z niszczarki i robi z tego jedną przesyłkę,

• w praktyce muszę wysłać to w dwóch osobnych paczkach.

Wiem, że Allegro w koszyku bierze najdroższy cennik dostawy z produktów, ale w takich konfiguracjach to po prostu zjada mi marżę, bo za drugą paczkę płacę z własnej kieszeni.

Próbowałem podejścia typu:

• osobne cenniki dla „ciężkich/gabarytowych” rzeczy,

• limity sztuk w paczce (np. do 2 szt. danego produktu),

Ale pojawia się inny problem:
jeśli zrobię osobną „drogą” dostawę dla ciężkich rzeczy, to gdy klient kupi np. Polspeed A4 karton + długopis, Allegro i tak weźmie cennik z ciężkiego produktu – mimo że realnie dałoby się to wysłać w jednej normalnej paczce.

Pytania do Was:

1. Czy da się jakoś ustawić dostawy tak, żeby Allegro naliczało więcej niż jedną przesyłkę przy konkretnych kombinacjach produktów (np. osobna paczka dla gabarytów typu brystol / jumbo / niszczarki)?

2. Czy istnieje możliwość oznaczenia produktów tak, aby zawsze wymuszały osobną paczkę, niezależnie od tego, co jeszcze jest w koszyku?

3. Jak Wy rozwiązaliście temat mieszania ciężkich/gabarytowych produktów z „normalnymi” w jednym zamówieniu, żeby nie dokładać do przesyłek?

4. Czy jedyną opcją jest kombinowanie z wagą/wymiarami w cennikach lub rozbijanie oferty na różne typy dostaw i liczenie, że klienci nie będą tego dziwnie łączyć?

Będę wdzięczny za konkretne przykłady, screeny z Waszych cenników albo po prostu opis, jak macie to praktycznie ustawione, żeby nie tracić na takich kombinacjach w koszyku.

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@novumoffice ustawiasz jedna sztuka w paczce i po sprawie, oczywiście nie zawsze musisz wysyłać w kilku zależy jak Ci wejdzie 🙂 pamiętaj że za każdą wygenerowaną - nadaną paczkę w smart płacisz 🙂

novumoffice
#1 Nowicjusz

Dzięki za odpowiedź tylko u mnie ustawienie „1 sztuka w paczce” kompletnie nie rozwiązuje sprawy.

Problem jest taki, że:

• Nie zawsze faktycznie muszę wysyłać kilka paczek.

• To zależy od kombinacji produktów w koszyku, a nie od samego jednego SKU.

Przykład:

• Niszczarka biurkowa sama w sobie – ok, jedna paczka.

• Brystol – osobna paczka, bo gabaryt.

• Ale jeśli klient kupi niszczarkę + 60× brystol, to realnie robią się 2 paczki, a Allegro dalej liczy to, jak jedną przesyłkę z najdroższym cennikiem.

Gdybym ustawił sztywno „1 sztuka w paczce” dla takich produktów, to:

• w wielu przypadkach przepłacam za wysyłkę, bo system będzie generował dodatkowe paczki tam, gdzie wszystko realnie zmieściłoby się do jednej,

• a przy Allegro Smart płacę za każdą nadaną paczkę osobno, więc to bez sensu zawyża koszty.

Mnie chodzi o coś bardziej „inteligentnego”, np.:

• żeby dało się oznaczyć produkt jako „zawsze osobna paczka, ale tylko gdy jest łączony z inną grupą produktów”,

• albo żeby Allegro potrafiło naliczyć 2 przesyłki dla konkretnych kombinacji (np. gabaryt + standard).

Czy jest jakaś opcja, o której nie wiem, czy po prostu system tego dziś nie ogarnia?

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@novumoffice 

Gdybym ustawił sztywno „1 sztuka w paczce” dla takich produktów, to:

• w wielu przypadkach przepłacam za wysyłkę, bo system będzie generował dodatkowe paczki tam, gdzie wszystko realnie zmieściłoby się do jednej,

• a przy Allegro Smart płacę za każdą nadaną paczkę osobno, więc to bez sensu zawyża koszty.

Inaczej nie ustawisz, tak jak pisałem nawet jak system przydzieli Ci 5 paczek możesz nadać jedną i za jedną zapłacisz 🙂

Przy smart niestety płacisz za każdą dodatkową 😞 nic z tym nie zrobisz 😞 minus tego taki że jak klient płaci za paczki to skazują go za 5 paczek 😞 witaj na Allegro 

To co oczekujesz to mają sklepy internetowe a nie Allegro, tak samo wybór koloru, czy rozmiaru gdzie na allegro trzeba wystawiać każdą ofertę oddzielnie 😞