Mail od Allegro:
„Kluczowym wsparciem Twojej sprzedaży jest Allegro Smart! Ze względu na rosnące koszty usług logistycznych oraz inflację zmienią się opłaty za przesyłki w ramach programu. Allegro pokryje większość tych podwyżek.”
W moim przypadku większość sprzedaży dotyczy przedmiotów powyżej 150 zł. Zgodnie z cennikiem dopłat w ramach Allegro Smart! dla przesyłek Allegro Paczkomaty InPost od tej kwoty:
koszt wysyłki InPost: 10,95 zł
dopłata Allegro: 0,96 zł
pozostałą kwotę, czyli 9,99 zł, pokrywa sprzedający
W praktyce kupujący ma wrażenie, że całą wysyłkę „sponsoruje Allegro Smart!”, podczas gdy realny koszt w zdecydowanej większości ponosi sprzedający.
Być może warto pójść przykładem tablic informacyjnych przy projektach dofinansowanych z UE, gdzie jasno wskazuje się całkowitą wartość projektu oraz wysokość dofinansowania. W tym przypadku mogłoby to wyglądać następująco: całkowity koszt wysyłki 10,95 zł, z czego 9,99 zł pokrywa sprzedający, a 0,96 zł dopłaca Allegro. Takie informacje mogłyby być czytelnie prezentowane przy kosztach wysyłki – przynajmniej do wglądu dla sprzedającego.
Z jakiego maila otrzymałeś taką informację?
Bo zrzut ekranu z treścią jaki tu wysłałeś to ewidentnie wzbudza wątpliwości i wygląda jakby był wygenerowany przez AI.
Obraz wygenerowany przez AI, dla przykładu jak by to miało wyglądać. Nie miałem na myśli nikogo wprowadzania w błąd. Mail normalny z allegro: Zmiany i nowości dla sprzedających w najbliższych miesiącach, jest tam podany cennik ile do wysyłki SMART dopłacał by sprzedający. 0,96 zł z 10,95 zł to nie jest większość.
Cześć, @www-lapkom24-pl. Rozumiem, że podesłana grafika jest tylko propozycją wiadomości, a nie treścią, którą otrzymałeś z jakiegoś podejrzanego adresu mailowego?
Informacja o kosztach nadania przesyłek Allegro Smart! jest ogólnodostępna i każdy może to sprawdzić, np. w tym artykule.
Cześć,
tak, dokładnie — podesłana grafika była wyłącznie propozycją / formą poglądową, a nie treścią otrzymaną z jakiegokolwiek maila ani zewnętrznego adresu. Nie była też przedstawiana jako oficjalna komunikacja Allegro.
Zależało mi jedynie na czytelnym zobrazowaniu struktury kosztów wysyłki, ponieważ z mojego doświadczenia w rozmowach z kupującymi wynika, że wielu z nich zakłada, iż w ramach subskrypcji Allegro Smart! Allegro pokrywa koszt wysyłki w całości. Stąd pomysł na materiał o charakterze informacyjnym i poglądowym.
Dziękuję za doprecyzowanie i link do artykułu.
Pozdrawiam
Po co klientowi ma być wyświetlana ta informacja? Co to zmieni? Klient nie płaci za przesyłkę i nie obchodzi go kto za nią płaci. Sprzedawca natomiast ma taką informację dostępną na Allegro, może nie w formie graficznej ale bez problemu można ją znaleźć do każdego zamówienia.
Klient nie płaci, ale myśli że to Allegro mu ją sponsoruje, bo wykupił subskrypcje na SMART.
Grafika została wygenerowana przy użyciu AI wyłącznie w celach demonstracyjnych. Nie jest materiałem pochodzącym od Allegro.
ale tak jest do tej pory przeciez od 150 zł 9.99
Ilu kupujących o tym wie ?
no nie wielu ale niestety tak jest juz od dawna ja tylko się cieszę ze wreszcie zaczęli zwracać kasę za zwroty - ale za głowę się łapałam ile to kasy szło za nic za te zwrotu bo przecież wcześniej nie zwracano
@www-lapkom24-pl myślę że kupujący ma gdzieś kto i ile płaci za jego darmową przesyłkę