anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jasna informacja dla kupujących, kto sponsoruje przesyłki.

www-lapkom24-pl
#11 Animator

Mail od Allegro:
„Kluczowym wsparciem Twojej sprzedaży jest Allegro Smart! Ze względu na rosnące koszty usług logistycznych oraz inflację zmienią się opłaty za przesyłki w ramach programu. Allegro pokryje większość tych podwyżek.”

W moim przypadku większość sprzedaży dotyczy przedmiotów powyżej 150 zł. Zgodnie z cennikiem dopłat w ramach Allegro Smart! dla przesyłek Allegro Paczkomaty InPost od tej kwoty:

• koszt wysyłki InPost: 10,95 zł

• dopłata Allegro: 0,96 zł

• pozostałą kwotę, czyli 9,99 zł, pokrywa sprzedający

W praktyce kupujący ma wrażenie, że całą wysyłkę „sponsoruje Allegro Smart!”, podczas gdy realny koszt w zdecydowanej większości ponosi sprzedający.

Być może warto pójść przykładem tablic informacyjnych przy projektach dofinansowanych z UE, gdzie jasno wskazuje się całkowitą wartość projektu oraz wysokość dofinansowania. W tym przypadku mogłoby to wyglądać następująco: całkowity koszt wysyłki 10,95 zł, z czego 9,99 zł pokrywa sprzedający, a 0,96 zł dopłaca Allegro. Takie informacje mogłyby być czytelnie prezentowane przy kosztach wysyłki – przynajmniej do wglądu dla sprzedającego.

Dopłąty Allegro.png

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@www-lapkom24-pl 

Z jakiego maila otrzymałeś taką informację?

Bo zrzut ekranu z treścią jaki tu wysłałeś to ewidentnie wzbudza wątpliwości i wygląda jakby był wygenerowany przez AI.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

www-lapkom24-pl
#11 Animator

Obraz wygenerowany przez AI, dla przykładu jak by to miało wyglądać. Nie miałem na myśli  nikogo wprowadzania w błąd. Mail normalny z allegro: Zmiany i nowości dla sprzedających w najbliższych miesiącach, jest tam podany cennik ile do wysyłki SMART dopłacał by sprzedający. 0,96 zł z 10,95 zł to nie jest większość. 

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

Cześć, @www-lapkom24-pl. Rozumiem, że podesłana grafika jest tylko propozycją wiadomości, a nie treścią, którą otrzymałeś z jakiegoś podejrzanego adresu mailowego? 
Informacja o kosztach nadania przesyłek Allegro Smart! jest ogólnodostępna i każdy może to sprawdzić, np. w tym artykule.  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

www-lapkom24-pl
#11 Animator

Cześć,

tak, dokładnie — podesłana grafika była wyłącznie propozycją / formą poglądową, a nie treścią otrzymaną z jakiegokolwiek maila ani zewnętrznego adresu. Nie była też przedstawiana jako oficjalna komunikacja Allegro.

Zależało mi jedynie na czytelnym zobrazowaniu struktury kosztów wysyłki, ponieważ z mojego doświadczenia w rozmowach z kupującymi wynika, że wielu z nich zakłada, iż w ramach subskrypcji Allegro Smart! Allegro pokrywa koszt wysyłki w całości. Stąd pomysł na materiał o charakterze informacyjnym i poglądowym.

Dziękuję za doprecyzowanie i link do artykułu.

Pozdrawiam

oznacz moderatorów

ares_
#14 Krzewiciel

Po co klientowi ma być wyświetlana ta informacja? Co to zmieni? Klient nie płaci za przesyłkę i nie obchodzi go kto za nią płaci. Sprzedawca natomiast ma taką informację dostępną na Allegro, może nie w formie graficznej ale bez problemu można ją znaleźć do każdego zamówienia.

oznacz moderatorów

www-lapkom24-pl
#11 Animator

Klient nie płaci, ale myśli że to Allegro mu ją sponsoruje, bo wykupił subskrypcje na SMART.

oznacz moderatorów

www-lapkom24-pl
#11 Animator

Grafika została wygenerowana przy użyciu AI wyłącznie w celach demonstracyjnych. Nie jest materiałem pochodzącym od Allegro.

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#12 Orędownik

ale tak jest do tej pory przeciez od 150 zł 9.99 

oznacz moderatorów

www-lapkom24-pl
#11 Animator

Ilu kupujących o tym wie ?

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#12 Orędownik

no nie wielu ale niestety tak jest juz od dawna ja tylko się cieszę ze wreszcie zaczęli zwracać kasę za zwroty - ale za głowę się łapałam ile to kasy szło za nic za te zwrotu bo przecież wcześniej nie zwracano 

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@www-lapkom24-pl myślę że kupujący ma gdzieś kto i ile płaci za jego darmową przesyłkę 

oznacz moderatorów