Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
sprzedałem książkę za 7 zł. Kupujący wybrał opcję list polecony ekonomiczny. Nie odebrał przesyłki, książka wróciła - musiałem zapłacić listonoszowi 5,90 zł. Kupujący zwrócił mi tę kwotę oraz pokrył koszt kolejnej wysyłki. Książka ponownie wróciła do mnie - zapłaciłem 5,90 zł. Tym razem kupujący Kupujący wszczął spór na allegro i żąda zwrotu pieniędzy. Czyli mam mu zwrócić 1,10 zł? Czy też ponoszę odpowiedzialność za to, że nie odebrał i ja pokrywam koszt całej tej operacji? Zwracam mu za książkę, koszt wysyłki i jeszcze te 5,90 zł? N
Będę wdzięczny za radę.
wilson66
Jeśli to był zakup konsumencki i kupujący odstąpił od umowy, zwracasz mu 7 zł plus koszt wysyłki do niego minus 5.90. Jeśli jesteście osobami prywatnymi, zwracasz mu 1.10, o ile nie było w tym Twojej winy i na przykład nie wysyłałeś na błędnie przez Ciebie wpisany adres.
Jesteśmy osobami prywatnymi, tzn. nie mam firmy. A jeśli domaga się całej wpłaty, Allegro stoi chyba po stronie Kupującego?
Była w tym Twoja wina? Nie pomyliłeś adresu?
Nie, sprawdziłem, ani za pierwszym, ani za drugim razem. Mam kwity.
To powinieneś mu zwrócić 1.10 zł. Allegro nie ma podstaw do żądania, abyś oddał więcej.
Trochę się jednak boję, że zablokują mi konto, bo uznają inaczej. A prowizji i tak nie odzyskam. Poczekam i się przekonam. Bardzo Wam dziękuję.
Dlaczego Wam? Ja występuję w liczbie pojedynczej 🙂 No chyba, że wracamy do minionej epoki 🙂
@xyz96 i tu się zgadzamy - denerwują mnie te rusycyzmy - pozwolę sobie zapisać Twoją wypowiedź i cytować ją w konwersacjach z Kupującymi bo ja im na Pan/Pani
a w odbiorze jest WY
@xyz96, czemu 1.10zł? jak chce książkę, musi ją odebrać przyjeżdżając
albo bulić znów za wysyłkę 🙂 Skoro nie ma zwrotów to wiecie, kamrat 😛
To "wy" nie było rusycyzmem, nieobeznany, myślałem, że mam dwóch Pomagających i chciałem podziękować zbiorczo. Za książkę oddałem właśnie 1,10 zł (chociaż prowizję i tak straciłem po minęło 45 dni dni) - na czacie osoba z Allegro tak doradziła. Zachowałem korespondencję. I czekam. Pozdrawiam.
@wilson66 Wstaw do dyskusji skany lub foto potwierdzenia nadania oraz kopie e-mail z adresem do wysyłki. Jeśli wysłałeś na właściwe adresy to nie musisz nic zwracać. Zakładam, że nie ustawiłeś możliwości zwrotów na aukcji jako osoba prywatna.
Dziękuję!
😀 Myślałem, że obu Pomagającym naraz. Ale to tak nie działa. Dziękuję! 😉