Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupujący 8 stycznia anulował transakcję zaraz po zakupie a teraz 21 lutego żąda faktury i korekty. Płatność odbyła się przez Payu i pieniądze (46 zł) od razu zostały zwrócone prze Payu. Transakcja została anulowana. Teraz klient przypomniał sobie, że chce fakturę i do tego korektę. Ja już nie mogę wystawić takiej faktury, gdyż mam miesiąc styczeń zamknięty. Czy jest inne rozwiązanie?
@PORAMKI i ma rację ,z US nie rozliczasz się z ruchu towaru tylko z przepływu finansów . Masz teraz niemały problem , minął Ustawowy czas na wystawienie FV .
@PORAMKI nie zgodze sie z @mdrogeria
"
Zgodnie z zasadą ogólną uregulowaną w art. 19a ust. 1 ustawy o VAT obowiązek podatkowy powstaje z chwilą dokonania dostawy towarów lub wykonania usługi.
Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-moment-powstania-obowiazku-podatkowego-w-podatku-vat
Ponieważ nie doszło do dostawy towarów ( klient anulował zamówienia) nie powstał obowiązek podatkowy. Dlatego też nie ma podstaw do wystawiania jakiegokolwiek dokumentu sprzedaży tylko po to aby go za chwile korygować.
@mdrogeria Pierwszy raz słyszę o takiej sytuacji 😉 i zgodnie z tym co likos napisał nie było dostawy nie było tematu, klient przed zrezygnował a dokument nie był wystawiony 🙂 (inaczej jakby sprzedający już miał wystawioną FV wtedy by musiał zrobić koretkę)
@_Likos_ @sklep_solpio róbcie jak uważacie , ja w swojej długoletniej karierze zdążyłem to przerobić z dość bolesnym skutkiem .
Pieniądze przecież nie wpłynęły na konto podatnika tylko allegro, które zaraz wpłatę zwróciło, do tego usługa nie została wykonana, nie ma podstaw do wystawienia FV.
@Elektronika-Auta równie dobrze można żądać faktury jak jest błąd po stronie banku i pobierają opłatę a potem błędną zwracają, albo jak ktoś pomyli się w numerze konta i przelew wróci, to co też ma wystawić fakturę, tylko kto 😄
@PORAMKI Wg infolinii Krajowej Administracji Skarbowej taką wpłatę należy traktować jako zaliczkę i wystawiać FV i za chwilę korektę.
ps. pomijając tę interpretację (moim zdaniem **piiip**yczną), to nigdy od dużych sklepów (np. MediaExp... i od innych firm) nie otrzymałem faktury vat i po chwili korekty (w podobnej sytuacji).
@MikroLITY Tylko że ta wpłata fizycznie nigdy nie trafiła do sprzedającego, nigdzie nie widnieje...
@TechartGSM ,,jak nie jak tak ,, jest wpływ na subkonto powiązane kontem sprzedającego , od chwili wpłaty może nimi dysponować .
No właśnie.
Pierwsza interpretacja Dyrektora Izby Skarbowej była taka, że to są pieniądze, którymi nie możesz dysponować, bo np. nie możesz z nich opłacić faktur czy też innych rachunków (bo są na koncie pośrednika, a nie na Twoim) - ta interpretacja jest dostępna jeszcze w necie.
Dopiero po kilku latach wydano nową interpretację, gdzie uznano, że to są jednak pieniądze, którymi możesz dysponować (mimo tego, że nic się nie zmieniło). Ta druga interpretacja wprowadza spory bałagan przy wystawianiu rachunków.
@PORAMKI burza mózgów 🙂 no to inaczej, czy to zakup na spółkę czy JDG związaną z DG to napisz im że jak wystawisz fakturę, anulowanie = odstąpienie nie przysługuje 😄