Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry.
Otrzymałam od Allegro informacje nt. GPRS z plikiem, który zawiera listę katerorii wyłączonych z tego obowiązku. Między innymi dot. to kategorii: Moda-Obuwie, która mnie interesuje jako sprzedającego. Wysłałam takie zapytanie do Allegro ale po wymianie kilku e-maili nie otrzymałam konkretnej odpowiedzi - tylko informacje z załączoym plikiem listy wyłączeń.
Chciałabym się dowiedzieć, w którym artykule Rozporządzenia PE i RE 2023/988 z dnia 10 maja 2023 lub innym dokumencie znajdują się takie wykluczenia ponieważ w samym Rozporządzeniu nie znalazłam potrzebnych mi danych.
Uważam, że każdy sprzedający na Allegro powienien wiedzieć jaki dokument zawiera wykluczenia z obowiązku GPRS. W przypadku nałożenia kar za nie wywiązanie się z tego obowiązku, jak będę się tłumaczyła, że Allegro mi tak powiedziało? Dlatego potrzena jest podstawa prawna, czyli dokument, na który można się będzie powołać.
Bardzo proszę o odpowiedź.
Cześć, @Kaliko1. Nasze wymogi, dotyczące uzupełnienia danych o produktach, powstały na podstawie rozporządzenia GPSR i dotyczą kategorii, w których te dane są wymagane przez prawo unijne.
Konsultuję jeszcze Twoje pytanie, aby wrócić do Ciebie z dalszymi informacjami. Proszę o cierpliwość.
Rozporządzenia o których mówisz są kompletnie obce jeśli chodzi o urzędy w Polsce, ten portal chce się dostosować do wymogów unijnych kiedy w rzeczywistości jak zapytasz w polskim urzędzie o co chodzi to urzędnicy nie będą znali odpowiedzi na Twoje pytania, czy chodzi o GPSR czy DAC7.
@q3qPL GPSR to jest jakaś abstrakcja
znajdź mi na oficjalnych rządowych stronach - oficjalne polskie tłumaczenie tego rozporządzenia
nie ma ustaw, aktów wykonawczych , polskich rozporządzeń - nic
czym oni się tam zajmują w tych ministerstwach?
jaki dziennikarz przetłumaczy z translatora rozporządzenie i popełni artykuł czy wpis w jakimś randomowym portalu, podchwyci to reszta i będzie tak jak podczas wprowadzania ustawy konsumenckiej, gdzie sądy i uokik opierały się na debilnych interpretacjach, a potem okazało się, że dyrektywa unijna mówiła co innego
@RED myślę, że problem jest w tym, że Allegro nie jest polskim portalem, więc nie interesują ich Polskie przepisy, tylko unijne🤔
Niestety, tak właśnie jest.
@RED owszem, my jesteśmy w Polsce, ale Allegro chce zrobić ekspansję na całą Europę, więc próbuje się dopasować do innych rynków