anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Na jakiej podstawie prawnej Allegro podaje listę wyłączonych kategorii z obowiązku GPSR?

Kaliko1
#9 Pomysłodawca#

Dzień dobry.

Otrzymałam od Allegro informacje nt. GPRS z plikiem,  który zawiera listę katerorii wyłączonych z tego obowiązku. Między innymi dot. to kategorii: Moda-Obuwie, która mnie interesuje jako sprzedającego. Wysłałam takie zapytanie do Allegro ale po wymianie kilku e-maili nie otrzymałam konkretnej odpowiedzi - tylko  informacje z załączoym plikiem listy wyłączeń.

Chciałabym się dowiedzieć, w którym artykule Rozporządzenia PE i RE 2023/988 z dnia 10 maja 2023 lub innym dokumencie znajdują się takie wykluczenia ponieważ w samym Rozporządzeniu nie znalazłam potrzebnych mi danych.

Uważam, że każdy sprzedający na Allegro powienien wiedzieć jaki dokument zawiera wykluczenia z obowiązku GPRS. W przypadku nałożenia kar za nie wywiązanie się z tego obowiązku, jak będę się tłumaczyła, że Allegro mi tak powiedziało? Dlatego potrzena jest podstawa prawna, czyli dokument, na który można się będzie powołać.

Bardzo proszę o odpowiedź.

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @Kaliko1. Nasze wymogi, dotyczące uzupełnienia danych o produktach, powstały na podstawie rozporządzenia GPSR i dotyczą kategorii, w których te dane są wymagane przez prawo unijne.
Konsultuję jeszcze Twoje pytanie, aby wrócić do Ciebie z dalszymi informacjami. Proszę o cierpliwość. 

oznacz moderatorów

q3qPL
#13 Ambasador#

Rozporządzenia o których mówisz są kompletnie obce jeśli chodzi o urzędy w Polsce, ten portal chce się dostosować do wymogów unijnych kiedy w rzeczywistości jak zapytasz w polskim urzędzie o co chodzi to urzędnicy nie będą znali odpowiedzi na Twoje pytania, czy chodzi o GPSR czy DAC7.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@q3qPL  GPSR to jest jakaś abstrakcja

znajdź mi na oficjalnych rządowych stronach - oficjalne polskie tłumaczenie tego rozporządzenia

nie ma ustaw, aktów wykonawczych , polskich rozporządzeń - nic

czym oni się tam zajmują w tych ministerstwach?

jaki dziennikarz przetłumaczy z translatora rozporządzenie i popełni artykuł czy wpis w jakimś randomowym  portalu, podchwyci to reszta i będzie tak jak podczas wprowadzania ustawy konsumenckiej, gdzie sądy i uokik opierały się na debilnych interpretacjach, a potem okazało się, że dyrektywa unijna mówiła co innego

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@RED myślę, że problem jest w tym, że Allegro nie jest polskim portalem, więc nie interesują ich Polskie przepisy, tylko unijne🤔

oznacz moderatorów

Kaliko1
#9 Pomysłodawca#

Niestety, tak właśnie jest.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@Kaliko1 @KOGIEL_T piszecie bzdury - jesteśmy w Polsce i allegro ma stosować polskie przepisy

właściciel nie jest ważny

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@RED owszem, my jesteśmy w Polsce, ale Allegro chce zrobić ekspansję na całą Europę, więc próbuje się dopasować do innych rynków

oznacz moderatorów