Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zauważyłem ponad 200 opłat za podjazdy po paczki Allegro Kurier DPD , podjazdy których nie było bo nadaję w oddziale DPD. Opłaty zostały naliczone od kwietnia 2022 r. do sierpnia 2025 r. za każdym razem, kiedy wśród przesyłek dostarczonych na oddział DPD była choć jedna "Allegro Kurier DPD". Naliczenie następowało w w pierwszych dniach kolejnego miesiąca po nadaniu takich paczek. Trudne do wychwycenia no chyba , że ktoś siedzi nocami i prześwietla wstecz podejrzanie opłaty w zakładce finanse. To czy przesyłka była zaimportowana do DPD Online czy nadana przez WzA nie miało znaczenia. Złożyłem reklamację do Allegro prosząc o wyjaśnienie, zwrot oplat i fakturę korygującą. Ekspert ds. reklamacji zamiast tego przesłał cytaty regulaminu i prawa pocztowego, że allegro jest tylko pośrednikiem a roszczenia starsze niż rok się przedawniają. Brali pieniądze za usługi, których nie było a teraz piszą że byli tylko pośrednikami i żeby "iść" do DPD. Czytałem tutaj , że niektórym przyznawali się do błędu i korygowali saldo. Teraz widocznie jest inna tendencja To jest skandal!
Tak była jakaś akcja korygująca ale nie wiem czy wszyscy odzyskali pieniądze
Na pewno wyłączali czasowo albo o na stałe kurierów dpd z ofert
Witaj, my skasowaliśmy DPD właśnie z tego powodu. Naliczeń podjazdów których nie było. Trzeba było reklamować a to uciążliwe. Nikt nie chciał znaleźć rozwiązania problemu. DPD na Allegro, Allegro na DPD. UOKIK sprawę olał, bo to nie klienci indywidualni na tym cierpią, allegro sprawę zna ale nic z tym nie robi. Często mam wrażenie, że jest przyzwolenie na takie złodziejstwo. A nóż widelec ktoś się nie upomni o swoje, albo po prostu tego nie sprawdza.
Chyba jedyne rozwiązanie to podpisanie umowy z DPD i podpięcie jej w Allegro. Ale czy to działa to nie wiem.
Mimo wszystko problem jest znany Allegro i DPD od co najmniej 2 lat. Nikt z tym nic nie robi. Bo to jest korzyść dla jednych i drugich. Jak by wszyscy sprzedawcy zrezygnowali z DPD to momentalnie naprawili by ten problem.
Czyli ewidentne wyłudzenie a jak ktoś kolejny zauważy to eksperci ds reklamacji odpisują jakby o niczym nie wiedzieli , że złożą reklamację dając nadzieję na zwrot i dopisują gotowcem, że allegro tylko pośredniczy. Usunąłem Allegro Kurier DPD ale resztę zostawiłem bo mam swoją umowę a na Allegro Pickup DPD i Allegro One Punkt DPD inne czyli Kurier DPD nie naliczali. Jak we wrześniu naliczą pozostanie zawiadomienie z odpowiedniego art. KK skoro piszecie, że UOKiK olewa zgłoszenia. Niestety w naszym przypadku kwota nie jest duża bo ponad tys. zł więc prawnik raczej nie będzie zainteresowany. Żałuję, że sprzedawcy nie działają razem zrzeszeni przeciwko takim praktykom.
Niestety wychodzi na to, że wszystkie instytucje wychodzą z założenia, że działalność gospodarcza, nawet mikro jest obarczona ryzykami i jak ktoś jest w ten sposób wykorzystywany musi sam sobie radzić z gigantami. Cała machina ochronna jest skierowana na biednego, zagubionego konsumenta
Więc zostaje nam zgłoszenie do UKS.
NIELEGALNE pobieranie opłat, nie rozliczanie VAT itd.
Oni na 100% tym się zainteresują.
Uks nie zajmie się nielegalnym pobieraniem opłat.
a i tak skąd pewność że oni nie rozliczają VAT??