anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Negatywna ocena od użytkownika z nieprawdziwymi danymi konta, allegro odmawia usunięcia.

k-kari
#9 Pomysłodawca#

Chciałbym podzielić się swoją negatywną doświadczeniem związanym z wystawieniem niesłusznej opinii oraz reakcją (a raczej jej brakiem) ze strony Allegro.

Otrzymałem negatywną ocenę od konta, które — jak się później okazało — było używane nie przez jego właściciela, lecz przez osobę trzecią. Dane konta wskazują na obywatela Polski, natomiast dane do wysyłki oraz komunikacja wskazują na osobę z Ukrainy. Już 20.06.2025 o godz. 10:45 zgłosiłem ten fakt do Allegro (zgłoszenie nr 52607316), wyrażając obawy o możliwe nadużycia i prosiłem o interwencję działu bezpieczeństwa.

Niestety moja prośba została zignorowana. W międzyczasie użytkownik (a właściwie nie wiadomo kto) zdążył wystawić mi negatywną opinię. Po mojej kolejnej interwencji konto zostało ostatecznie zablokowane przez dział bezpieczeństwa Allegro za naruszenie regulaminu – potwierdzono, że było obsługiwane przez nieuprawnioną osobę.

Złożyłem również reklamację nr 52657689 z prośbą o usunięcie tej opinii, ponieważ:

1. Została wystawiona przez osobę nieuprawnioną (nie właściciela konta).
  2. Samo konto zostało zablokowane za złamanie regulaminu.
  3. Nie ma technicznej możliwości, aby użytkownik (który nie jest już aktywny i nie ma dostępu do konta) mógł komentarz usunąć.

Niestety, mimo tych faktów, moja reklamacja została odrzucona. Co więcej, zalecono mi... kontakt z kupującym w celu usunięcia komentarza — mimo że konto zostało zablokowane i jego właściciel (lub osoba go używająca) nie ma do niego dostępu.

Mam wrażenie, że Allegro zaczyna działać coraz mniej skutecznie, a jakość obsługi reklamacyjnej drastycznie spada. Decyzje są nielogiczne i nie uwzględniają faktów, które sam serwis potwierdził (zablokowanie konta, naruszenie regulaminu).

Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia i udało się Wam skutecznie dochodzić swoich praw?

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

gdvorek
Moderator
Moderator

@k-kari otrzymałeś od nas odpowiedź reklamacyjną i odwołałeś się od niej, więc dalsze informacje w tej sprawie otrzymasz drogą mailową.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

k-kari
#9 Pomysłodawca#

Niniejsze forum jest po to, aby się dzielić doświadczeniami z współpracy z Allegro, więc się dziele. 

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@k-kari zapewne Ciebie nie zaskoczę, ale wiem po co służy to forum. Przekazałem Tobie tylko informacje jak wygląda sprawa po naszej stronie. 

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów