anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

"Zestaw 2 sztuk" - zawyżone ceny - przekręt?

la_te_ra_lus
#7 Wielbiciel

Cześć wszystkim.

Od jakiegoś czasu widzę aukcje, na których są sprzedawane (czy rzeczywiście sprzedawane?) różne przedmioty jako "Zestaw 2 sztuk", których całkowita cena jest mocno zawyżona. Przykładowy screen poniżej. Takich aukcji jest mnóstwo. Czy ktoś ma pomysł o co może chodzić? Sprzedaż kryptowalut czy jakieś przekręty na fakturach?

przykład z 22.01.2026przykład z 22.01.2026

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Szczerze nie mam pojęcia. Już dawno temu o to pytałam szukając pralki. 1 sztuka 1800, zestaw 2-óch pralek około 5000 xD. Myślałam, że to te zestawy tworzone przez Allegro ale moderatorka sprawdziła i podobno to sprzedawca... Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że zestawy są wyżej pozycjonowane i wcale nie chodzi o sprzedaż zestawu tylko o kolejną drogę dotarcia do klienta i zakupu pojedynczego produktu. Ale to pewnie większe firmy musiały by zobaczyć, oni się na cudach wyświetlania Allegro lepiej znają...

N_Nitka28
Moderatorka Allegro Gadane

@la_te_ra_lus Weryfikuję tę sprawę. Wrócę z odpowiedzią, jak tylko otrzymam informacje. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

N_Nitka28

@la_te_ra_lus  Wracam z odpowiedzią. Nie potwierdziłam błędu.

W tej sytuacji nic nie jestem w stanie niestety zrobić. To sprzedawca określa cenę produktu, w tym zestawów. Nie ingerujemy w to.

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

la_te_ra_lus
#7 Wielbiciel

Rozumiem Nicol. Natomiast zgodzisz się ze mną, że "coś tutaj nie gra"? Zwróć proszę uwagę, że pojawiają się oferty kupna. Te "zestawy" są niby sprzedawane, a przecież nikt o zdrowym umyśle nie przepłaca aż tyle. Na marginesie: sprzedający nie mają zbyt dobrych opinii.

Dla Allegro to - z jednej strony - prowizja od sprzedaży czy dodatkowa kasa za wystawianie przedmiotów. Z drugiej strony - akceptując takie działania - Allegro również bierze udział w tym, jeszcze dla mnie niejasnym, "procederze".

Skoro uważasz, że wszystko jest w porządku (mogę się częściowo zgodzić: terorytcznie wszystko wygląda prawidłowo...) - napisz mi proszę gdzie mogę zgłosić ten temat? Chciałbym "eskalować" go wyżej. Moim zdaniem to wymaga dokładnego sprawdzenia.

Jeśli nie wiesz - podpytaj inne osoby, z którymi pracujesz.

Pozdrawiam.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@la_te_ra_lus Najpewniej chodzi o pozycjonowanie ofert i nic więcej. 
Allegro ma niestety swoje kosmiczne algorytmy pozycjonowania dlatego sprzedający muszą robić różne fikołki aby zostać zauważonym.

Jak sam zauważyłeś - "nikt o zdrowym umyśle nie przepłaca aż tyle" więc generalnie nie wiem w czym widzisz problem? Ktoś kogoś zmusza do zakupu?

A technicznie sprzedający może sobie ustawić cenę nawet na 100000 zł i nie ma tu nic niezgodnego z prawem.

komisbell_0-1769163467386.png

Co do tego, że "10 osób kupiło ostatnio" to dotyczy tego produktu a nie tego zestawu.

Jeśli klikniesz w zielony napisz ZOBACZ 46 OFERT to zauważysz że w pojedynczych ofertach tego konkretnego produktu w ostatnim czasie dokonano łącznie 10 zakupów.

oznacz moderatorów

N_Nitka28

@la_te_ra_lus Jasne rozumiem i potwierdzam, że ceny są wysokie. Skonsultowałam już ten temat i nie mam potwierdzenia żadnego błędu. 

Na Allegro sprzedawca ustala sam ceny w oferty. Jeśli chcesz możesz skontaktować się w tej sprawie przez formularz

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

AlexN
#7 Wielbiciel

też to ostatnio bardzo często widzę - jak dla mnie to jakieś grubsze pranie kasy jest - nie chce się wam tego zbadać, skonsultować z odpowiednimi organami wasza sprawa - jak już wyjdzie i będzie smród akcje polecą i zgadnijcie komu się oberwie.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AlexN oberwie sprzedający - jeśli już ktokolwiek. 

oznacz moderatorów

la_te_ra_lus
#7 Wielbiciel

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi 🙂
Ze swojej strony ruszę sprawę dalej.

oznacz moderatorów