anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Usunięcie ogłoszeń kont firmowych z Allegro Lokalnie. Co dalej?

XV-Tech
#1 Nowicjusz#

Witam serdecznie, zgodnie ze zmianami jakie nastąpią 2 grudnia wszystkie ogłoszenia wystawione z kont firmowych mają zniknąć 2 grudnia. Prowadzę Jednoosobową Działalność Gospodarczą, ogłoszenia wystawiam na Lokalnie oraz na zwykłym Allegro, mogę śmiało stwierdzić, że aż połowa sprzedaży odbywa się na Allegro Lokalnie. Pojawia się teraz pytanie. Czy będę mógł założyć zwykłe konto i nadal wystawiać oferty na Allegro Lokalnie? Utrata tak dużej części sprzedaży nie jest opcją na którą mogę sobie pozwolić. Czy będę mógł sprzedać towar na zwykłym koncie i legalnie nabić sprzedaż na kasę i się z tego rozliczyć? Czy mogę mieć dwa konta? Czy ogłoszenia na nich mogą się dublować?

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

pecela
#17 Koryfeusz#

@XV-Tech

Formalnie nie ma obowiązku posiadania konta firmowego. Problemem na końcie zwykłym może być spełnienie obowiązku informacyjnego. 

oznacz moderatorów

Yoopi3
#10 Popularyzator#

Trochę nie bardzo, nawet jeśli dopełnisz wszystkich obowiązków informacyjnych, to raport ze sprzedaży , który wyśle Allegro skarbówce w ramach nowej dyrektywy będzie zawierało twoje dane prywatne, a nie firmowe, tłumaczenie później, ze to była sprzedaż firmowa, a nie nielegalna działalność może być kłopotliwe. Wiadomo jak nasze urzędy działają.

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@Yoopi3 

W przypadku JDG nie składasz osobno PIT-a z dochodów firmy i osobno z dochodów prywatnych. Składasz jeden PIT na którym są dane prywatne, a nie firmowe.

A w raporcie będą dane prywatne, NIP i PESEL (jak został podany). A w samym raporcie będzie tylko łącza suma transakcji, ich ilość, kwota pobranych prowizji oraz info o anulowanych transakcjach (ilość i wartość). Nie da z takiego raportu wyciągnąć, co było sprzedawane, z jakiego konta i kiedy. Wszystko będzie zsumowane ze wszystkich kont danego użytkownika.

oznacz moderatorów