Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@tomasz128 Tak, były już tutaj na forum takie tematy. Na pierwszy ogień idą zakupy od osób prywatnych na 1.000zł plus - wtedy Kupujący od razu dostaje wezwanie do zapłaty 2% PCC, a sprzedawca pod wyjaśnienia, czy to był używany towar 6 msc+ itd.
mnie podali w zeszłym roku, w tym też sprzedałem 30 rzeczy. widziałem ten raport. są rozbicia na kwartały, nie na poszczególne przedmioty. te osoby miały pewnie 1 transakcje na ponad 1000pln,
W raporcie nie ma rozbicia na poszczególne transakcje, jest tylko łączna kwota i ilość czynności w danym kwartale. Tak jest w ustawie.
Natomiast US może wystąpić o szczegółowe dane o transakcjach na podstawie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych z 1991 roku. Nie ma to nic wspólnego z DAC7.
Allegro na podstawie nakazu przekazuje wszelkie dane dotyczące transakcji i to do 5 lat wstecz (w zależności od tego co jest w nakazie. Dochodzenie karo-skarbowe prowadzone jest pod nadzorem prokuratora.
Ps. Samemu miałem kiedyś taką kontrolę jakieś 15 lat temu. Sprzedałem jedną rzecz na Allegro za coś ok 40 zł.
zobaczymy jak to będzie realizowane i czy wszystkich sprawdzą.
@tomasz128 Dowiesz się jak będzie realizowane dopiero wtedy gdy zostaniesz wezwany do US.
Natomiast kogo sprawdzą, czy wszystkich sprawdzą nigdy się nie dowiesz, takie informacje nie są publiczne, chyba że jakiś znajomy się pochwali.
Wszystkich nie sprawdzają, to po prostu niewykonane. Algorytm typuje podejrzane PIT-y i te są dalej weryfikowane.