Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kolejny klient i kolejna negatywna opinia, której oczywiście Allegro nie usunie bo nie widzi ku temu żadnych podstaw!
Klient, który zamawia towar i wybiera najtańszą i najwolniejszą opcję dostawy "Allegro MiniPrzesyłka" oczekuje i żąda, że otrzyma towar drugiego dnia! Mało tego, sytuacja z dzisiaj, zamówił w piątek i oczekiwał, że dostanie w sobotę, dzisiaj rano negatyw i wiadomość z żądaniem zwrotu pieniędzy bo towar miał przyjść na drugi dzień!
Zgłaszałem to już niejednokrotnie do obsługi i zgłaszałem również dzisiaj, jakie odpowiedzi otrzymuję? Szablonowe - "prosimy podjąć próbę kontaktu z klientem" - Halo, Allegro, ale dlaczego sprzedawca ma wyjaśniać wasz błędny zapis w ofertach!? Co niby mam mu napisać? Wybrał Pan Fiata, a oczekuje osiągów Ferrari? Przy każdym zgłoszeniu od dobrego roku pisałem wam - dodajcie do tej informacji zapis "*Dotyczy tylko wybranych opcji dostawy" - mało tego, ten zapis wprowadza w błąd i wydaje mi się, że z perspektywny prawnej z powodu brakującego zapisu, że dotyczy to tylko wybranych opcji dostawy jest to niezgodne z prawami konsumenta.
@YIVO dziękuję za Twoją sugestię, przekazałam ją do odpowiedniego zespołu.
Rozumiem, że otrzymanie negatywnych ocen z tego powodu jest frustrujące, natomiast informacja o czasie dostawy jest widoczna przy każdej z metod oraz na formularzu dostawy i płatności. Kupujący powinni mieć świadomość kiedy otrzymają przesyłkę, rozumiem oczywiście jak to wygląda z Twojej perspektywy, nie masz wpływu na rozumowanie kupujących.
Przekazałam Twoją sugestię, ale nie mogę zagwarantować, że oczekiwana zmiana zostanie wprowadzona, może warto zastanowić się nad zmianą metod dostawy, aby udostępniać tylko te szybsze.
Niestety, zmiana metod dostawy i udostępnienie wyłącznie szybszych opcji nie jest rozwiązaniem. Klienci powinni być świadomi czasu dostawy wybieranych sposobów przesyłki, jednak informacja o dostawie na jutro lub w sobotę jest niekompletna i wprowadza ich w błąd. Wydaje mi się, że niektórzy klienci celowo to wykorzystują i żądają zwrotu środków, zanim otrzymają towar, co stawia sprzedawcę w bardzo niekorzystnej sytuacji. Niestety, polityka Allegro działa w taki sposób, że jeśli kupujący zgłosi problem w dyskusji, a następnie oznaczy ją jako nierozwiązaną, otrzyma zwrot środków w ramach Allegro Protect, a kilka dni później również towar. W ten sposób kupujący otrzymuje towar za darmo.
W zaistniałej sytuacji Allegro powinno skontaktować się z takim kupującym i wyjaśnić, że wybrana przez niego opcja dostawy nie gwarantowała szybkiej przesyłki na jutro ani na sobotę. Niestety takie prośby aby Allegro wysłało taką wiadomość do kupującego i tym samym wyjaśnił mu, że zaistniała sytuacja nie jest z winy sprzedającego są zwykle zaniechane.
@YIVO opisana przez Ciebie sytuacja, w której kupujący zgłasza, że nie otrzymał towaru, a my wypłacamy Allegro Protect, przez co ma i towar i zwrot wpłaty jest niemożliwa, nie tak działa Allegro Protect.
Informacja o przewidywanym czasie dostawy dla konkretnej metody jest widoczna dla kupującego w zakładce Dostawa w ofercie oraz na formularzu dostawy i płatności.
Właśnie przerabiam taką sytuację, także jak widać, jest możliwa.
@YIVO poproszę o numer zamówienia, w którym doszło do takiej sytuacji.
807078a0-f1f9-11ef-a7cc-
@YIVO ok, dziękuję! Poprosiłam o wiadomość naszego pracownika w prowadzonej dyskusji, aby rozwiązać ten problem.
Każdy wniosek o Allegro Protect jest rozpatrywany indywidualnie i tutaj rzeczywiście doszło do sytuacji, w której kupujący ma zwrot wpłaty i zamówienie, które w końcu dotarło. Natomiast to wyjątkowa sytuacja. Gdyby kupujący nadużywał Allegro Protect w taki sposób, decyzja byłaby inna.
Co tutaj za bzdury pani wypisuje @la_nika jak bardzo wyjątkowa to jest sytuacja? Takie sytuacje w ogóle powinny być wykluczone i niemożliwe do obejścia, ale oczywiście allegro się tłumaczy. A co gdyby takich sytuacji było 1000, 2000, czy 10000 na dzień na grube pieniądze? Też byście do każdej sytuacji podchodzili indywidualnie?? 😁 Oj macie tyle błędów a jak wam sprzedający którzy was utrzymują zgłaszają problemy to Allegro ma ich w nosie 😑
Serwis okłamuje konsumenta, @YIVO zgłoś do uokik niedozwoloną praktykę rynkową jako szaraczek chcący tutaj coś kupić.
Obecnie prawie każdy większy sprzedawca miał podobną sytuację - kupującego, który czuje się oszukany, gdyż serwis allegro celowo wprowadził go w błąd - dlaczego celowo - problem jest znany od początku wprowadzenia prezentacji czasu dostawy przez allegro.
@YIVO Zadzwoń do kupującego i wytłumacz mu, że został oszukany przez allegro, a czas wysyłki jaki widzi w ofercie dotyczy najszybszej dostawy. Niestety nie będziesz mógł powiedzieć, że allegro jest wspaniałe, że nie mataczy, nie kłamie, nie ukrywa informacji w zakładkach lub w załącznikach do regulaminu, nie łamie ustawy konsumenckiej i itp.
@la_nika może czas już skończyć z kłamstwami w ofertach typu - towar dostaniesz najszybciej np: we wtorek u tego, a tego sprzedawcy
Kupujący wybiera taką ofertę, następnie kuriera, a potem ma pretensję bo, w swoim regulaminie, kurier ma inne terminy dostaw
- twoja reklamacja dostawy zostanie odrzucona - bo regulamin przewoźnika mówi coś innego
- twoja reklamacja komentarza zostanie odrzucona - bo wg allegro jest tam opisany rzeczywisty przebieg transakcji
- twoja reklamacja w allegro zostanie odrzucona - bo ty odpowiadasz za ofertę, mimo, że wyświetla ją allegro