anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot pieniędzy z POK

Aloalonso
#2 Obserwator

czy ktoś miał rownież taka sytuacje że klient robi anulacje zakupu , 5 minut później wystawia komentarz negatywny opisując że sprzedawca nie oddaje pieniędzy 5 minut pózniej dzwoni i proponuje że jak sprzedawca mu zapłaci dodatkowo blikiem 300zł. to on usunie komentarz a jak nie to dokona kolejnych zakupów i wystawi kolejne komentarze negatywne . i fakt faktem taki zrobił . ale największy problem jest po stronie allegro .

klient anuluje fikcyjny zakup ( zakup zrobiony tylko do celów wystawienia negatywu ) anuluje go w sobotę o godzinie 27 gru 2025 15:51 

5 minut później wystawia negatywa że sprzedawca oszukuje i nie oddał pieniędzy . 84minuty później  czyli 27 gru 2025 17:15 zgłasza spór/ dyskusje do allegro że mu nie oddałem pieniędzy . ja odpowiedziałem że mam na to 14dni . a pozatym jest weekend i nie mam nawet obowiązku odpisywać . przychodzi poniedziałek a allegro proponuje klientowi program ochrony kupujacyh i po godzinie przyznaje klientowi program ochrony kupujacyh i zabiera mi ta kwotę z konta . przecież to jest chore że byle jakie klient ma prawo szantażować i jak nie otrzyma pieniedzy w ciagu 5 minut od anulowania zakupu to allegro zabiera pieniądze sorzedawcy i naklada punkty karne za złamanie regulaminu . czy jest wiecej takich pokrzywdzonych . czy są sprzedawcy chetni dołączyć się do pozwu do UOKiKu na allegro

oznacz moderatorów
15 ODPOWIEDZI 15

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@Aloalonso 

Jeśli chodzi o ostatnią sytuację na Twoim koncie to z Twojej strony również widzę zachowania, które spowodowały ostrzeżenie.

Jeśli chcesz wyjaśnić tą sprawę z zespołem, który wysłał do Ciebie takie ostrzeżenie, skontaktuj się z nami przez formularz kontaktowy.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

Aloalonso
#2 Obserwator

allegro ma gdzieś wyjaśnianie sytuacji czterokrotnie prosiłem o podanie punktu w regulaminie lub podstawy prawnej tego ze my sprzedawcy mamy zwracać nawet w weekend pieniądze i to w ciągu maxymalnie 10minut od momentu gdy klient anuluje zakup i allegro nadal nie potrafi racjonalnie odpowiedziec poza stałym tekstem że podtrzymuja swoje stanowisko

oznacz moderatorów

Aloalonso
#2 Obserwator

mam swój honor i pomimo 17lat handlu na allegro o łącznej kwocie faktur która wam zapłaciłem ponad 500tys zł. i liczbie ofert ponad 2250 w dniu wczorajszym zakonczyłem z wami współprace po tym jak mnie potraktowaliscie . konto zamknąłem ( został 60dniowy okres ) przechodze na **piiip**.pl ale tej sprawy nie odpuszcze i czekam na konkretna odpowiedz waszego bezprawnego poczynania ponieważ muszę miec podstawy i dowody celem złoszenia do UOKIKU . wiec możecie się szykować na kolejne milionowe kary za bezprawne działania

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Aloalonso zgłoś szantaż z oszustwem na kupującego oraz współudział pracownika allegro na policji jako doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem 

oznacz moderatorów

Client:35386082
#17 Koryfeusz

@Aloalonso zamknięcie konta to słaby pomysł. Za sprzedane towary odpowiadasz przez 2 lata, po zamknięciu konta nie dostaniesz od Allegro żadnych informacji o reklamacjach i dyskusjach od klientów, nie będziesz mógł uczestniczyć w dyskusjach, więc automatycznie będą Cię obciążać z POK. Zasadnie czy nie.
Możesz nie sprzedawać, ale konta nie likwiduj.

oznacz moderatorów

Aloalonso
#2 Obserwator

niestety już za późno w dnu wczorajszym zakonczylem współprace z allegro i konto zamknałem ( pozostał jedynie okres 60dniowy dostępu )

ta sprawa tak mnie zbulwersowała ze zostałem jawnie okradziony a allegro szantazyste nagrodziło ze niestety moja miarka wytrzymałości wobec tego jak allegro traktuje sprzedawców jak smieci uległa przekroczeniu

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:35386082 życzę w sądzie allegro udowodnienia z czego to zadłużenie wynika... i sąd poprosi tylko o notarialną cesję długu od kupującego na allegro i się cyrk skończy

oznacz moderatorów

Aloalonso
#2 Obserwator

W SUMIE bardzo dobry pomysł . skoro allegro nie potrafi pomimo kilku moich próśb przedstawić podstawy prawnej i lub chociazby ich regulaminowej to jest tylko udowodnieniem ich bezprawnego działania na niekorzyść przedsiebiorcy

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@Aloalonso 

Skontaktuj się z nami mailowo i wyjaśnimy Tobie powody ostrzeżenia jakie otrzymałeś w związku z tą sytuacją i wtedy wskażemy też podstawę prawną.

Ponieważ ostrzeżenie wysłał nasz zespół bezpieczeństwa to nie udzielimy informacji tu.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Taaa. Wyjaśnijcie dlaczego po anulowaniu automatyczny zwrot nie poszedł?

Ups chyba wiem, zapomnieliście prowizję oddać gdy klient anulował xD

I prosze mi o regulaminie nie mówić. Sprzedawca oddać musi, a Wy czekacie po anulowaniu i robicie problemy... Nie ładnie. Jest anuluj, jest automatczny zwrot. Kwota prowizji pownna być od razu oddana, by zwroty mogły wyjść. 

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Aloalonso może to ten sam delikwent Dlaczego allegro jest bezradne jeśi chodzi o oszustów. Albo już taka patologia allegrowa 

oznacz moderatorów

Aloalonso
#2 Obserwator

oooooooo widze identyczny schemat działania . tyle ze w moim przypadku nie zmniejszył propozycji kwoty za jaką usunie komentarze lecz podniosł na drugi dzien . najgorsze jest to że allegro mogło by temu zapobiec np. tym że skoro client nie ma pełnej konfiguracji konta  ( pełnej rejestracji ) to nie ma prawa wystawiac komentarzy . a tak to oszusci mogą sobie kupowac nowe karty sim . tworzyc konta bez pełnej rejestracji i szantazować setki sprzedawców . zwłaszcza takich jak ja byłem i dbałem o same pozytywy 

oznacz moderatorów

Aloalonso
#2 Obserwator

DZIEKUJE ZA SŁUSZNA radę . rzeczywiście od jakiegoś czasu były automatyczne zwroty wpłat w sytuacji odstapienia od umowy , czyli anulowania zakupu a tutaj to nie nastapiło i przez to przyczynilo sie to do zrujnowania mojego 17letniego biznesu na allegro

oznacz moderatorów

Aloalonso
#2 Obserwator

3krotnie wysyłałem maile do allegro i nie dostałem takiej odpowiedzi poza tym ze allegro to uznało za słuszne i że podtrzymuja swoje stanowisko . więc proszę sobie darować robienie ze mnie **piiip**y aby kolejny raz pisał do allegro o to samo i dostał kolejną zlewającą odpowiedz

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

została ci tylko droga prawna przeciwko allegro

zwroty nie działają, regulamin serwisu nie działa i itp

Użytkownik nie może wykorzystywać Kont do dokonywania czynności stanowiących naruszenie postanowień Regulaminu. Niedopuszczalne jest:

a. uczestniczenie w danej Licytacji przy użyciu więcej niż jednego Konta,

b. licytowanie lub zawieranie umowy sprzedaży Towarów w ramach Ofert własnych, osób bliskich bądź wspólnie zamieszkujących z Użytkownikiem albo innych podmiotów, z którymi Kupujący pozostaje w relacjach powodujących uzasadnione wątpliwości, że strony działają w porozumieniu, mającym na celu wpłynięcie na wynik Transakcji, w sposób sprzeczny z prawem bądź dobrymi obyczajami oraz wystawianie Ocen dla takich Transakcji,

c. dokonywanie kolejnej Rejestracji w celu unikania zapłaty należności wobec Spółki, z tytułu usług świadczonych w ramach Allegro.

d. używanie wielu Kont w celu obchodzenia warunków promocji, programów lub usług świadczonych przez Spółkę w ramach Allegro,

e. wykorzystywanie Kont w celu manipulowania popularnością ofert, Sprzedających (w tym statystyk jakości Sprzedających) lub Ocen.

2.12.

W sytuacji, gdy Konto lub działalność Użytkownika w ramach Allegro wymaga dodatkowej weryfikacji danych, o których mowa w art. 2.1. lub 2.3, lub w przypadku powzięcia przez Spółkę uzasadnionych obaw co do bezpieczeństwa Konta lub Transakcji, dotyczących w szczególności nieuprawnionego przejęcia Konta przez inną osobę, lub w przypadku naruszenia Regulaminu przez Użytkownika, Spółka może:

a. uzależnić korzystanie z Allegro lub poszczególnych usług świadczonych w ramach Allegro od potwierdzenia przez Użytkownika odpowiednimi dokumentami jego wiarygodności, w tym tożsamości,

b. czasowo ograniczyć dostęp do poszczególnych usług świadczonych w ramach Allegro,

c. zawiesić na czas określony lub nieokreślony Konto Użytkownika,

d. zastosować mechanizmy lub narzędzia blokujące działanie botów lub innych narzędzi informatycznych lub programistycznych, o których mowa w art. 10.11.

Po ustaniu wyżej wskazanych okoliczności, Spółka zniesie przedmiotowe ograniczenia zastosowane wobec Użytkownika.

2.15.

Spółka stosuje mechanizmy, których celem jest zapewnienie odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa Transakcjom oraz innym usługom świadczonym w ramach Allegro z których Użytkownik korzysta.

2.16.

Wykonanie Transakcji oraz innych usług jest możliwe tylko pod warunkiem zapewnienia im odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa. Szczegółowe informacje o wymaganiach technicznych, w tym bieżących aktualizacjach oraz zalecanych zabezpieczeniach, niezbędnych do skorzystania z usług świadczonych przez Spółkę, można zweryfikować tutaj.

oznacz moderatorów