anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Delivery pomóżcie to ogarnąć :)

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Z racji, że od czasów Delivery ze smarta nie korzystam to ogarniam tylko ogólnikowo i nie chcę się na Allegrowe miny naciąć. A chciałabym, zobaczyć czy smart realnie coś tu zmienia. 

1. Z tego co widzę one kurier nie obsługuje mojego regionu, więc mogę tego po prostu nie włączać i nadal mieć smart wysyłki Tak?

2. Mam w pobliżu automat DHL oraz punkt Orlen, w ogóle nie mam punktu DPD.  Czy w razie czego w tych 2-óch punktach bez problemu nadam? DPD mam spoko kuriera o ile zlecenia podjazdu dotrą to nie przewiduję problemu.

3. Czy do wszystkich tych metod podjazd kuriera jest darmowy od 1-wszej paczki?

4. Skoro Kurier Allegro one nie obsługuje mojego regionu to po paczki Allegro one box będzie przyjeżdzał tylko kurier DPD? 

To było to prostsze, teraz trudniejsze. 

Czym się Delivery od "inne metody dostawy rozliczane z Delivery" 

* Allegro kurier DPD i Allegro odbiór w punkcie DPD pickup. Czy nadam to za pomocą darmowego podjazdu od 1-wszej paczki, bo nie mam żadnego punktu w pobliżu?

* Allegro kurier Pocztex, Allegro Automat Pocztex, Allegro Odbiór w Punkcie Pocztex. Roumiem, że nadam to bez problemu na Poczcie naprzeciwko?

Pytań ciąg dalszy:

- które firmy naliczają dopłaty za pakowanie w strech?

- które mają gorszy przelicznik miary gabarytowej i paczki muszą być mniejsze, by nie było dopłat?

- czy na paczki Pocztowe w ramach Allegro smart można przyklejać naklejki "ostrożnie" czy nie? Na normalne nie można bez dopłaty...

Ratujcie, bo nie ogarniam tego galimatiasu:) A nie chcę na dzień dobry po 2 dniach skończyć z negatywami przy moich idealnych 100% pozytywów. 

Screenshot_20.png

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@AnnaG-Antyki Odpowiadając po kolei na Twoje pytania: 

1. Tak- możesz nie włączać kuriera Allegro One i dalej oferta będzie Smart!. (w przypadku nieobsługiwania Twojego kod pocztowego) 

2. Przesyłki możesz nadać wyłącznie przez narzędzie Wysyłam z Allegro lub poprzez integrację zewnętrznych narzędzi z API Wysyłam z Allegro (np. Baselinker). Proces nadawania paczek Allegro Delivery przez Wysyłam z Allegro nie różni się od standardowego procesu nadawania paczek innych przewoźników w tym narzędziu.

Podsyłam tabelkę jak to dokładnie wygląda. 

Screenshot (48).png

3. W ramach Allegro Delivery podjazdy kurierów DPD, ORLEN Paczka, DHL oraz Allegro One Kurier są darmowe bez względu na liczbę paczek, które przekażesz.

4. Tak- tylko kurier DPD. Możesz to sprawdzić na tej stronie. 

5. "Allegro Delivery" to wspólny model rozliczeń, gdzie Allegro odpowiada za cały proces dostawy i reklamację.

"Inne metody" to najczęściej standardowe umowy, gdzie Ty częściej odpowiadasz za kontakt z przewoźnikiem.

6. Podjazd dla punktów DPD: Tak, kurier DPD odbierający paczki "pod drzwi" powinien zabrać też te "do punktu", o ile są wygenerowane w systemie Allegro i zamówiony jest do nich podjazd. 

Nadania na Poczcie: Tak, metody Allegro Pocztex (punkt/automat) nadasz na Poczcie. 

7. My jako Allegro zalecamy, aby przesyłki pakować w karton i owijać taśmą. Przesyłka zapakowana w stretch, może zostać zakwalifikowana jako przesyłka niestandardowa i mogą zostać za nią naliczone dodatkowe opłaty. Nie jestem Ci jednak w stanie wskazać jakie dokładnie i jaki przewoźnik. 

8. W Allegro Delivery najlepiej trzymać się paczek do 10-20 kg, by uniknąć dopłat za "ciężkie paczki". Za paczkę o wadze rzeczywistej lub wymiarowej (długość (cm) x szerokość (cm) x wysokość (cm) / x -w zależności od metody dostawy) między 20 a 31,5 kg doliczymy 9,99 zł. Wszystkie dodatkowe opłaty sprawdzisz w cenniku.

9. Na Twoim miejscu nie naklejałabym oznaczeń "ostrożnie". Może to spowodować naliczenie opłaty dodatkowej. 

Mam nadzieję, że odpowiedziałam wyczerpująco na wszystkie Twoje pytania 😉 Jeśli muszę coś doprecyzować, daj znać. 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Jesteś wielka, dziękuje 🙂

Do doprecyzowania został podpunkt 6-sty. Kurier zabiera ale czy zabierze 1-ną paczkę za darmo czy policzy za podjazd - kurier DPD inne metody rozliczane z Allegro?

I naklejki to tylko z Poczty mam uważać czy u innych przewoźników również? Szczerze to od lat mąż mi paczki okleja jak choinkę, bo klienci bardzo lubią solidne pakowanie i do tej pory wysyłałam takie z innych portali: inpostem, DPD (jak jeszcze miałam punkt), DHL, Orlen, nawet GLS się zdarzył i nikt nigdy problemów nie robił? Na Allegro jest inaczej i nie mogę ładnie zapakować tak, by klient widział, że jest ważny?

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@AnnaG-Antyki Podjazd kuriera w ramach Allegro Delivery zamówisz bezpłatnie bez względu na liczbę nadawanych paczek. Oznacza to, że nawet jeśli nadasz tylko jedną paczkę Allegro Delivery, nie naliczymy za to opłaty.

Na pytanie o naklejki niestety nie znam odpowiedzi 😞 To zależy strikte od przewoźnika. 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

No dobra. Powłączane. Jak negatywa nie wyłapie to może to przeżyję. A jak nie to w sumie jedno licho z Allegro. Dziękuję pięknie za pomoc 🙂