anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego Allegro toleruje fałszywe adresy?

MAMY ROZWIĄZANIE!
dabwojtek
#7 Wielbiciel

Dlaczego Allegro toleruje fałszywe adresy do reklamacji podawane przez chińskich sprzedawców . Sprawdziłem dwa adresy gdzie miałbym wysłać reklamowane rowery i okazało się że jeden to apteka a drugi to sklep meblowy.

Numery ofert: 18016332011 i 18178359459.

Pozdrawiam i czekam na wyjaśnienie przed dokonaniem zakupu .

Wojciech

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@dabwojtek

Bo nie ma jak tego sprawdzić. Adres podaje sprzedawca i Allegro nie ma prawa go podważyć.

oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@dabwojtek cześć! Doprecyzuj proszę jakie adresy dokładnie sprawdzałeś. Adres podany w sekcji "O Sprzedającym" nie musi być adresem do zwrotu towaru, ten znajdziesz w zakładce [zwroty] i w przypadku obu ofert jest to ten sam adres. 
Dodam też, że w przypadku reklamacji sprzedający powinien odebrać od Ciebie towar (jeżeli odesłanie będzie konieczne do jej rozpatrzenia). 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów
dabwojtek
#7 Wielbiciel

https://allegro.pl/oferta/ttgo-yy-26st-rower-elektryczny-meski-damski-250w-36v-14-5ah-25km-h-kosz-c6... 

Dotyczy reklamacji z tytułu rękojmi lub braku zgodności towaru z umową
Adres do reklamacji
Natalia
ulica Spartanska 1
96-500 Sochaczew
Polska
Adres do zwrotu
FAN-ZH192
Armii Krajowej 15
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Polska
oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@dabwojtek 

Zgłosiłem to do weryfikacji.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@dabwojtek 

Wracam z odpowiedzią.

Jeśli sprzedawca ma podpisane umowy ze sklepami czy magazynami, które podaje powinien potwierdzić to nam,  a błędne, niepełne, nieprawidłowe dane poprawić.

W przypadku braku wyjaśnień ze strony sprzedającego i poprawy będziemy zmuszeni nałożyć odpowiednie ograniczenia na konto.

O dalszych krokach będziemy informować wyłącznie sprzedającego.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
drekenzes
#19 Nestor ⭐

@gdvorek Wyrywkowo zerknąłem na Allegro, i takich sytuacji jest dużo więcej. Są dwa problemy.

1. Rejestracja chińskich firm w CEIDG, aby pozyskać polski NIP, po kilku miesiącach są wykreślani z rejestru. Nikt tego nie weryfikuje. A wystarczyłoby dać 4-5 miesięcy karencji od momentu rejestracji i byłoby jasne, czy firma to widmo.

2. Przed dopuszczeniem do sprzedaży pełna weryfikacja adresów - do reklamacji, zwrotów. Przed, a nie w trakcie czy po.

3. Każda zmiana w zwrotach, adresach - tylko po weryfikacji, a nie wolna amerykanka.

Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@drekenzes 

Słuszne spostrzeżenie, przekazałem je do odpowiedniego zespołu w ramach sugestii.

Na ten moment pozostaje nam przekazywać konkretne przypadki do weryfikacji. Sprzedający jeśli posiada odpowiednią umowę ze sklepami czy magazynami - o czym pisałem - to wszystko wtedy jest odpowiednie.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@drekenzes

Ale aby uzyskać polski NIP, nie trzeba się rejestrować w CEIDG. Wystarczy zgłoszenie do Drugiego US Warszawa Śródmieście. 

oznacz moderatorów
Client:22463484
#1 Nowicjusz

Witam, no ok, że o dalszych krokach będziecie informować wyłącznie Sprzedającego , mnie nie przekonuje wcale , że ew kupujący będzie czuł się bezpieczniej. Nie wiem w jaki sposób ale te sklepy z końca świata wg mnie powinny być jakoś w ogóle weryfikowane, bo przecież nawet w przypadku jakiegokolwiek problemu z towarem/reklamacją to zapewne krajowe/europejskie przepisy nie obowiązują. Dodatkowo czy Allegro jakoś chroni kupujących ? przeciez Ci sprzedający nawet faktur nie wystawiają....

oznacz moderatorów
firmakrzak
#12 Orędownik

Nie widzę problemu. Kupujący odsyła towar pod podany adres, przecież nie musi sprawdzać, że to apteka. Chińczyk nie zwraca kasy, kupujący odesłał prawidłowo i niech Allegro zwraca za niego kasę z ochrony kupujących skoro takiego sprzedawcę i lewe adresy toleruje. A zdecydowanie toleruje skoro od 2 tygodni oferta jest bez zmian, więc widocznie takie zwroty z ochrony kupujących sobie wliczają w koszty i im się opłaca.

oznacz moderatorów
firmakrzak
#12 Orędownik

Chociaż ten adres w Grodzisku możliwe, że jest OK. Jest tam jakiś Chiński Sklep Handlowy i nawet mają taki komentarz:

Firma JSX, nigdy nie kupcie rowery elektryczne od tej firmy (kupiony przez allegro) ponieważ jest wada fabryczna, bateria się psuje po kilku użyciach (rower leżał kilka miesięcy i bateria sama przestała działać), jest gwarancją ale sprzedawca nie oddaje pieniędzy ani nie wymienia rower bo to jest „wina kupującego” jakbym sam produkował baterie. Na dodatek już nie mają produkty na allegro i wiadomo dlaczego..
Firma JSX to oszukuje ludzi. mógłbym napisać wszystko ale niestety nic to nie zmienia, strata czasu.

oznacz moderatorów