Dlaczego Allegro toleruje fałszywe adresy do reklamacji podawane przez chińskich sprzedawców . Sprawdziłem dwa adresy gdzie miałbym wysłać reklamowane rowery i okazało się że jeden to apteka a drugi to sklep meblowy.
Numery ofert: 18016332011 i 18178359459.
Pozdrawiam i czekam na wyjaśnienie przed dokonaniem zakupu .
Wojciech
Bo nie ma jak tego sprawdzić. Adres podaje sprzedawca i Allegro nie ma prawa go podważyć.
@dabwojtek cześć! Doprecyzuj proszę jakie adresy dokładnie sprawdzałeś. Adres podany w sekcji "O Sprzedającym" nie musi być adresem do zwrotu towaru, ten znajdziesz w zakładce [zwroty] i w przypadku obu ofert jest to ten sam adres.
Dodam też, że w przypadku reklamacji sprzedający powinien odebrać od Ciebie towar (jeżeli odesłanie będzie konieczne do jej rozpatrzenia).
Wracam z odpowiedzią.
Jeśli sprzedawca ma podpisane umowy ze sklepami czy magazynami, które podaje powinien potwierdzić to nam, a błędne, niepełne, nieprawidłowe dane poprawić.
W przypadku braku wyjaśnień ze strony sprzedającego i poprawy będziemy zmuszeni nałożyć odpowiednie ograniczenia na konto.
O dalszych krokach będziemy informować wyłącznie sprzedającego.
@gdvorek Wyrywkowo zerknąłem na Allegro, i takich sytuacji jest dużo więcej. Są dwa problemy.
1. Rejestracja chińskich firm w CEIDG, aby pozyskać polski NIP, po kilku miesiącach są wykreślani z rejestru. Nikt tego nie weryfikuje. A wystarczyłoby dać 4-5 miesięcy karencji od momentu rejestracji i byłoby jasne, czy firma to widmo.
2. Przed dopuszczeniem do sprzedaży pełna weryfikacja adresów - do reklamacji, zwrotów. Przed, a nie w trakcie czy po.
3. Każda zmiana w zwrotach, adresach - tylko po weryfikacji, a nie wolna amerykanka.
Słuszne spostrzeżenie, przekazałem je do odpowiedniego zespołu w ramach sugestii.
Na ten moment pozostaje nam przekazywać konkretne przypadki do weryfikacji. Sprzedający jeśli posiada odpowiednią umowę ze sklepami czy magazynami - o czym pisałem - to wszystko wtedy jest odpowiednie.
Ale aby uzyskać polski NIP, nie trzeba się rejestrować w CEIDG. Wystarczy zgłoszenie do Drugiego US Warszawa Śródmieście.