Dzień dobry.
Składałem dziś zamówienie na allegro u stałego dostawcy, który zawsze udostępnia w swoich ofertach Paczkomaty InPost. Dziś przy wyborze płatności i dostawy, na liście jego metod dostawy zauważyłem coś takiego:
Na powyższym obrazku, na którym widoczne są wszystkie opcje dostawy do punktu, po rozwinięciu listy, brakuje dostawy InPost. Jednak, gdy kliknę na "Pokaż wszystkie na mapie", mogę wybrać paczkomat i widok zmienia się na taki:
Dlaczego ukrywacie przed kupującymi dostawę InPost?
@ogryz7 bo mają kosę z InPostem bo Allegro Delivery jest allegro i mają One Box i One Kurier po co oddawać konkurencji paczki 🙂 Więc pierw wciskają swoje 😄
Tu nic nie blokują bo jak wiesz jak to znajdziesz 🙂 oni podpowiadają szybszą i lepszą metodę 😄
Ja się bardziej zastawiam dlaczego nie ma wyboru punktu inpost. Nie dawno w końcu mi otwarli w centrum, punkt nie paczkomat. Cieszę się jak głupia, bo przez 5 dni w tygodniu tyle się nie nachodzę jak przedtem raz dziennie do paczkomatu. Dziś chciałam zamówić 3 paczki i nie znalazłam punktów. Jak kuźwa wolę odebrać w poniedziałek w punkcie pobliżu, a nie zasuwać kilometr do paczkomatu z cięższymi paczkami i nie wymagającymi pospiechu to dlaczego nie mam takiego wyboru???
@ogryz7 Nikt niczego nie ukrywa 😉 Na formularzu płatności i dostawy podpowiadamy najkorzystniejsze metody dostawy, jednak ostateczna decyzja zawsze należy do Ciebie.
Metoda dostawy Inpost jest normalnie dostępna.
@N_Nitka28 Skoro nic nie jest ukryte, to gdzie na pierwszym screenie z mojego pierwszego postu, znajdę metody dostawy InPost?
Podpowiadanie wyglądałoby np. tak:
To, co wy robicie, to UKRYCIE metody dostawy InPost, a nie podpowiadanie. Jeśli danej metody dostawy nie widać bezpośrednio na liście, tylko trzeba "pokombinować", żeby do niej dotrzeć, to czym to jest, jeśli nie jej ukryciem? Jest to wasze świadome działanie, istotnie wpływające na wybory konsumenta, ponieważ nie każdy jest świadom, że trzeba kliknąć w ten link "Pokaż na mapie".
Zgłosiłem sprawę do UOKiK. Tutaj każdy może to zrobić anonimowo, szybko i bez wychodzenia z domu: https://uokik.whiblo.pl/
@ogryz7 wciąż możesz wybrać dostawę InPost, wystarczy kliknąć [zobacz wszystkie na mapie]. Wszystkie punkty, które Ci wyświetliliśmy znajdują się bliżej od punktu InPost, dlatego masz je na liście właśnie w kolejności odległości od adresu. Jest to widoczne na załączonych przez Ciebie zrzutach.
Dlaczego twierdzisz coś takiego bez weryfikacji?
Wszystkie punkty, które Ci wyświetliliśmy znajdują się bliżej od punktu InPost
@Syrena_zT tak kłamiecie u nas gdy kupujemy przez allegro
to jest jeden i ten sam punkt, który obsługuje zarówno orlen, jak i inpost
pomijam już fakt, że mamy wspólną ścianę bo jest obok, a u was wychodzą odległości liczone wielkością basenów
ale ja widzę tu widzę próbę wprowadzania w błąd
osoby prowadzące ten paczkopkt wiedzą o tym fakcie, bo nie jesteśmy przecież jedyni, którzy są wprowadzani w bład
ale zgłaszanie tego faktu nic nie zmienia