anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odrzucona reklamacja uszkodzonej przesyłki Allegro Delivery. Czy komuś udało się odzyskać pieniądze?

Client:49679248
#1 Nowicjusz

Cześć,

chciałbym zapytać, czy ktoś z Was miał podobną sytuację i czy komuś faktycznie udało się odzyskać pieniądze za uszkodzoną przesyłkę w Allegro Delivery.

Krótko o sprawie.

Zamówiłem nowy sprzęt elektroniczny. Dodatkowo poprosiłem sprzedawcę o ekstra zabezpieczenie, jak opakowania tak i kwotą. Przesyłkę odebrałem, ponieważ z zewnątrz wyglądała idealnie. Brak wgnieceń, brak rozerwań, całość była dodatkowo owinięta nieprzezroczystą folią zabezpieczającą. Przy odbiorze nie było żadnych widocznych uszkodzeń opakowania zewnętrznego.

Uszkodzenia ujawniły się dopiero po rozpakowaniu. Karton w środku był porwany, zabezpieczenia połamane, a sam produkt uszkodzony. Wszystko zostało udokumentowane zdjęciami i wideo.

Sprzedawca złożył reklamację. Została odrzucona, powołując się na paragraf 14 punkt 8 Regulaminu Allegro Delivery i twierdząc, że przesyłka była uszkodzona przy odbiorze, co nie jest prawdą i stoi w sprzeczności z moim zgłoszeniem. (KŁAMSTWO)

Dodatkowo, ja jako odbiorca złożyłem osobną reklamację, ale Allegro również ją odrzuciło twierdząc, że skoro była już reklamacja nadawcy, to moja reklamacja jako odbiorcy nie musi być rozpatrywana osobno. (KŁAMSTWO)

Gdyż Zgodnie z art. 92 ust. 1 ustawy, Prawo pocztowe, reklamację może złożyć zarówno nadawca, jak i adresat (odbiorca) przesyłki, a każde zgłoszenie stanowi odrębne postępowanie reklamacyjne, niezależne od tego, czy reklamacja była wcześniej składana przez inną osobę.

Moje pytania do Was:

- Czy ktoś miał podobną sytuację z Allegro Delivery

- Czy komuś uznano reklamację, gdy uszkodzenia były wewnętrzne, a nie widoczne przy odbiorze

- Czy komuś faktycznie zwrócono pieniądze, czy wszyscy zostali odesłani na drogę sądową

Będę wdzięczny za każdą opinię i doświadczenie, bo na ten moment wygląda to tak, jakby reklamacje uszkodzonych przesyłek były z góry skazane na odrzucenie.

Dzięki z góry

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

odrzucenia reklamacji w w/w przypadkach przez allegro delivery

były opisywane na tym forum

np: powoływano się na złe pakowanie produktu, wymyślając jakieś poza regulaminowe sytuacje

Jak powstawało Allegro delivery to serwis reklamował się jako nowy poziom obsługi i tego reklamacje były załatwiane od ręki ale wyszło jak wyszło

nie jest lepiej, a nawet gorzej

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@Client:49679248

Przesyłka była owinięta folią stetch jak rozumiem. Niestety zazwyczaj oznacza to, że w razie uszkodzenia przesyłki nie otrzymasz odszkodowania, bo folia zamaskowała uszkodzenia kartonu. W decyzji reklamacyjnej powinne być podana podstawa prawna i faktyczna odrzucenia reklamacji (właściwie to musi być podana). 

Na chwilę obecną pozostaje zgłosić odwołanie od decyzji przewoźnika (jest nim Allegro), a potem pozostaje UKE lub sąd. 

oznacz moderatorów