Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kurier DPD dostarcza paczkę pod drzwi i sobie jedzie bez upewnienia czy ktoś odbiera tę przesyłkę.
Co to za gó@$% jakość którą oni teraz nazywają standardem?
Nie zaufam Allegro w sprawie drogich przesyłek jeśli będą zostawiane pod drzwiami.
@Adam_Na DPD to chyba najgorsza firma jeżeli chodzi o kurierów > nie odbierają telefonów, sami przekierowują przesyłki do punktu (niby nikogo nie było w domu). BOK też tragedia > a tak przy okazji to Ty sam wybrałeś kuriera DPD.
@Adam_Na podaj mi proszę numer przesyłki i będę mógł skontaktować się z DPD w tej sprawie.
@gdvorek Dostaniesz odpowiedź, że wszystko było ok tylko odbiorca się czepia.
Do mnie nie chciało się pofatygować kurierowi tylko zostawił przesyłkę w punkcie, w sklepie żabka (podobno nie było mnie w domu co było kłamstwem) > w BOK-u zostałem potraktowany po chamsku > dostałem info, że oni nic nie mogą i tak ma być
Dzwoniłem do nich i mówią że to jest obecnie PRZESYŁKA STANDARD i w tej cenie tylko dzwonią dzwonkiem i idą sobie. Nie obchodzi ich czy ktoś to odebrał! Jak mogę kupić coś nawet taniego jak rzucą to pod drzwi? Jak ktoś mieszka w wieżowcu na parterze to na bank zniknie...
Allegro powinno zweryfikować co teraz jest standardem kurierskim bo rzucania pod drzwi to ja nie chcę.
Paczka DPD nr 1023007439589U
Zasady doręczania określa ustawa. A co do przesyłek kurierskich to w art 3 ustawy prawo pocztowe mamy:
14) paczka pocztowa - przesyłka rejestrowana, niebędąca przesyłka listową, o masie do 20 000 g i sumie wymiarów (długość, szerokość, wysokość) nieprzekraczającej 3000 mm, przy czym najdłuższy wymiar nie może przekroczyć 1500 mm;
19) przesyłka kurierska - przesyłka listowa będącą przesyłką rejestrowaną lub paczka pocztowa, przyjmowana, sortowana, przemieszczana i doręczana w sposób łącznie zapewniający:
a) rejestrację dnia i godziny nadania przesyłki pocztowej,
b) śledzenie przesyłki pocztowej od momentu nadania do momentu doręczenia,
c) doręczenie przesyłki pocztowej w gwarantowanym terminie określonym w regulaminie świadczenia usług pocztowych lub w umowach o świadczenie usług pocztowych,
d) doręczenie przesyłki pocztowej adresatowi lub osobie uprawnionej do odbioru w miejscu określonym przez nadawcę lub uzgodnionym z adresatem, w sposób zapewniający rejestrację dnia i godziny doręczenia przesyłki pocztowej;
23) przesyłka rejestrowana - przesyłka pocztowa przyjęta za pokwitowaniem przyjęcia i doręczana za pokwitowaniem odbioru;
Oczywiście pozostawienie przesyłki bez pokwitowania wynika z innego przepisu ustawy:
Art 37 ust. 4b. W stanach nadzwyczajnych lub w przypadku wystąpienia stanu epidemii lub stanu zagrożenia epidemicznego, zawiesza się wykonywanie przez operatora pocztowego obowiązku uzyskania pokwitowania odbioru przesyłki kurierskiej wynikającego z art. 3 pkt 19 lit. e.
Ten przepis stanowi dla przewoźnika podstawę do pozostawiania przesyłek bez podpisu odbiorcy.
@Adam_Na dziękuję za numer przesyłki i opisanie dokładnie tej sytuacji.
Skontaktuje się z przewoźnikiem i wyjaśnie to z nimi.
@Adam_Na otrzymałem informację, że jak dostamy odpowiedź od DPD to skontaktujemy się z Tobą mailowo.
@gdvorek Standardowa odpowiedź typu "kopiuj, wklej" > ja dostałem wyjaśnienie dopiero po skardze na kuriera i BOK do centrali DPD > niestety nie mogę jej tu przytoczyć ze względu na zastrzeżenie zawarte na końcu maila.
Dziękuję za interwencję