Jak mogę skontaktować się z infolinią bądź kurierem DHL przy dostawie allegro delivery? W aplikacji widzę, że kurier miał wydaną paczkę do dostarczenia do punktu, jednak do dnia dzisiejszego, przesyłka tam nie trafiła. Nad ranem trafiła do sortowni, a dziś podobnie była wydaną kurierowi. Niestety nadal nie dotarła do punktu odbioru. Na infolinii dhl nie przyjmują numeru przesyłki, a ich aplikacja nie śledzi przesyłek z allegro delivery.... W jaki sposób mogę wyjaśnić ta sprawę? Z kim mam rozmawiać?
@danka13_7013 Zainterweniowałam w Twojej sprawie u przewoźnika.
poproszę o pomoc, przesyłka: AD01VA4096 - utknęła i od kilku dni nie ma zmian w statusie...
@Polaszek_Poniec zgłosiłam interwencję do oddziału w tej sprawie. Wrócę z informacjami, gdy otrzymam odpowiedź.
Dzień dobry, proszę o sprawdzenie przesyłek allegro obsługiwanych przez DHL. Każdą z nich kurier odebrał z paczkomatu, trafiła na magazyn a tam została od razu nadana do mnie jako nadawcy.
AD01XPMAI3, AD01XPK1D1, AD01XPHPG5, AD01XPGEJ5
@Estagoth przepraszam za tę sytuację. Wstrzymaliśmy już te paczki jako zwroty do nadawcy i skierowaliśmy je ponownie do doręczenia dla kupujących.
A co było powodem? Nie ukrywam że chciałbym uniknąć takich sytuacji na przyszłość.
@Estagoth przykro mi, ale takich informacji sama nie mam.
No dobrze, to samo stało się z przesyłką o numerach AD01XPMKP7. Też status "Przesyłka nie została doręczona i wróciła do oddziału" i zwrot do nadawcy.
@Estagoth Weryfikuję tę sprawę. Wrócę do Ciebie z informacją.
@Estagoth Doradca już weryfikuje tę sprawę z przewoźnikiem i skontaktował się z Tobą mailowo w zgłoszeniu 59577364.
Ogólnie przewoźnik (w tym przypadku jest to Allegro) ma do 30 dni na odpowiedź na reklamację. Termin ten reguluje reguluje Rozporządzenie w sprawie reklamacji usługi pocztowej. W zależności od przyczyny reklamacji (opóźnienie czy zaginięcie) termin ten liczymy od innego dnia. W przypadku opóźnienia, termin odpowiedzi na reklamację liczymy od dnia zgłoszenia reklamacji. Natomiast w przypadku zaginięcia, termin liczymy od następnego dnia po upływie 30-dniowego terminu liczonego od dnia nadania po upływie którego przesyłkę uznaje się za zaginioną. Wyjątek to oficjalne uznanie przesyłki za zaginioną przed upływem tego terminu, ale wtedy do reklamacji powinno się dołączyć odpowiedni dokument potwierdzający uznanie przesyłki za zaginioną (np screen ze strony śledzenia). Co ważne przewoźnik nie ma prawa zmienić terminów od których liczy się czas na odpowiedź. Może co najwyżej w regulaminie zaproponować szybszy termin rozpatrzenia reklamacji.
Klient kupił części do maszyny. WUlkanizator ma sezon, drugi dzień stoi mu maszyna każdego dnia traci około 1500zł. numer przesyłki AD01YHI7Y7. Kurier oznaczył awizo w systemie, żadnego kuriera nie było klient cały czas był w warsztacie, żadnego awiza nie ma. Telefon do kuriera nie odbiera. Drugi dzień tak przesyłka tkwi jako awizo. Jak można ją jak najszybciej namierzyć co to znaczy ze nie można znaleźć pomocy tylko szuka się na jakiś forach tragedia. Numer przesyłki: AD01YHI7Y7
@azwarsztat_pl bardzo Cię przepraszam za tę sytuację. Interweniowaliśmy już w oddziale i poprosiliśmy o pilne i ponowne dostarczenie tej przesyłki do odbiorcy.