Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sprzedaję na allegro od kilku miesięcy i z każdym dniem mam coraz większy mętlik w głowie. Zamieszanie z nazywaniem form dostawy, a także firm kurierskich do podjazdów to wiedza tajemna. Jeśli ktoś zna odpowiedź na poniższe pytania to będę wdzięczna za pomoc:
1) czy podjazdy do paczek zagranicznych (Czechy, Słowacja, Węgry) są zawsze bezpłatne? Wiem, że te, które zabiera Orlen paczka tak (bo nie można ich wrzucić do ich automatu), ale jak jest z tymi, które odbiera DPD, czyli do Automatów paczkowych DPD Słowacja? Te można włożyć do automatu - dziś sprawdziłam. A jak jest z podjazdem kuriera do paczki DHL za granicę?
2) Paczka do One Box, czyli tzw zielonego automatu - odbiera ją kurier DPD czy OneKurier? Podjazd kuriera do takiej paczki jest darmowy?
3) Czy np. zwykłą paczkę kurierską DPD paczkę do automatu DPD na Słowacji odbierze ten sam kurier DPD? Wiem, że tak jest w Inpost, ale każda firma kurierska rządzi się swoimi zasadami.
4) Czy z innych firm kurierskich poza Inpost kurierzy mogą zabrać paczki, których nie ma na zleceniu? Z Inpostu jak zamówię podjazd, a później mi wskoczą jeszcze jakieś zamówienia to już nie zamawiam kolejnego podjazdu i kurier zabiera też te paczki, których nie ma na liście. Czy u innych firm kurierskich jest podobnie?
Kurierzy często zabierają ode mnie paczki z pod budynku jak mnie nie ma, więc nie mam z nimi jak pogadać.
@agiro_shoes Skonsultuję sprawę i wrócę z odpowiedzią. 😉
@agiro_shoes Wracam z odpowiedziami.
1. To zależy od konkretnego przewoźnika i metody dostawy. Zapoznaj się z regulaminem z załącznikiem nr 4.
Tam znajdziesz wszystkie informacje dotyczące opłat za przesyłki zagraniczne.
2. Przy zamówieniach do Allegro One Box i Allegro One Punkt oraz dostaw Allegro One Kurier przesyłki odbierze One Kurier, UPS albo DPD.
Przy zamówieniach do sieci ORLEN Paczka przesyłki odbierze kurier ORLEN Paczka.
Jeśli jeden z kurierów nie przyjedzie, to zgłoś to przez formularz. Kurierzy innego przewoźnika nie będą mogli odebrać paczek.
Podjazd jest darmowy.
3. Dla metod obsługiwanych przez DPD robi się jeden podjazd. Nie zamawia się osobnych po paczki krajowe tego samego przewoźnika i paczki zagraniczne tego samego przewoźnika.
4. Każda paczka (chyba ze to stałe zlecenie) powinna mieć zlecenie odbioru. Kurier nie ma obowiązku, żeby zabrać przesyłkę bez zamówionego odbioru. Jak zabierze to świetnie, ale nie jest to reguła.
Jeśli kurier nie zabierze zamówienia, nie będziemy mieli wtedy powodów do ewentualnego wykluczenia z jakości sprzedaży takiego zamówienia.