anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kurier 0,00 zł z pakietem Smart! Niemożność przekierowana przesyłki

ipard
#7 Wielbiciel

Wybrałem opcję SMART dostawa za 0 zł. Dostawcą było DPD. Śledzenie tylko z kodu wysyłki w Allegro bez możliwości przekierowania przesyłki. Nie ma możliwości śledzenia w DPD (brak nr przesyłki do śledzenia) ze strony ALLEGRO i DPD. Kupiłem też towar poza ALLEGRO i, mając nr przesyłki z DPD, przekierowałem ją do paczkomatu DPD Pickup i odebrałem. Czy to za [edycja] metoda dostawy w ramach usługi SMART ograniczająca elastyczność dostawy? Gdzie jest pełna informacja pod ręką o procedurze SMART przy takim zakupie kurierskim ALLEGRO? Nastąpił zwrot towaru, zapłaciłem za SMART, a towaru nie odebrałem, bo pracuję. Czy ALLEGRO bazuje na tej niedogodnej formie dostawy, by zniechęcić do korzystania z usługi SMART zero zł, by kupujący był zmuszony wybrać płatną dostawę? Kto wybiera taką usługę SMART z kurierem, by zapewnić dostawę za 0 zł: ALLEGRO czy sprzedawca? Jeśli sprzedawca, to czy ALLEGRO narzuca taką formę dostawy kurierem, ograniczając w ten sposób elastyczność odbioru przesyłki (brak możliwości jej przekierowania) i czy ma on świadomość ograniczeń elastyczności dostawy? Dlaczego nie miałem do wyboru usługi SMART ZERO ZŁ do paczkomatu?

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@ipard na chwile obecną wybierając opcje kurier to allegro na podstawie algorytmów przydziela przewoźnika (DPD, DHL, ONE Kurier) w usłudze allegro delivery. Taki zapis istnieje w regulaminie.

W allegro delivery niema opcji przekierowania.

oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@ipard 

To nie jest kwestia SMART tylko Allegro Delivery, smart tu nie ma nic do rzeczy.

oznacz moderatorów

ipard
#7 Wielbiciel

W allegro nazwa usługi jest taka:

Kurier
14,99 zł
z pakietem 0,00 zł

przewidywany czas dostawy sprawdzisz w kolejnym kroku.
Nie ma opisu wysyłki ze słowami Allegro Delivery. Na moje zapytanie o metodę dostawy i problemy do ALLEGO przy rzeczonym produkcie (reklamacja), który nabyłem, od wczoraj brak odpowiedzi.
oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@ipard 

Twoja przesyłka to Allegro Delivery, a to inny przewoźnik niż DPD, pomimo że fizycznie doręcza to w twoim przypadku DPD. Dla DPD jest to przesyłka obca.

A jeżeli chodzi o przekierowanie, to jest to ustawowe prawo nadawcy (art. 18 ust 1 ustawy prawo pocztowe). Umożliwienie tego adresatowi, to dobra wola przewoźnika (którym jest w tym przypadku Allegro).

A jeżeli chodzi o towar zakupiony poza Allegro, to szedł on inną firmą kurierską.

"Allegro Delivery Kurier DPD" i "Kurier DPD" to dwie różne firmy kurierskie.

oznacz moderatorów

ipard
#7 Wielbiciel

Skoro jest to prawo Allegro, to w ramach przejrzystości zasad winno być takie info: przesyłka wyłącznie z dostawą pod wskazany adres (brak możliwości przekierowania przesyłki), śledzenie przesyłki wyłącznie w allegro. USŁUGA SMART STAJE SIĘ ILUZJĄ, SKORO NIE MA USŁUGI SMART DO PACZKOMATU. CZY O TO CHODZI, BY ZNIECHĘCAĆ DO TEJ USŁUGI, OFERUJĄC NAJMNIEJ DOGODNĄ DOSTAWĘ, CZYLI KURIER DO DOMU, ABY OGRAĆ KUPUJĄCEGO, KTÓRY STAJE SIĘ FRAJEREM? ZAPŁACIŁ ZA SMART I DOSTAJE NIEWYGODNY SPOSÓB DOSTAWY, BY Z NIEJ NIE KORZYSTAŁ I PŁACIŁ ZA DOSTAWĘ PŁATNĄ, KTÓRĄ MOŻE STETOWAĆ (PRZEKIEROWANIE)?

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@ipard

A dlaczego inny przewoźnik ma udostępniać śledzenia przesyłki na swojej stronie internetowej? W usłudze Allegro Delivery, to Allegro jest przewoźnikiem i to oni udostępniają śledzenie przesyłki na swojej stronie www. 

A jeżeli chodzi o przekierowanie to jest to prawo nadawcy, a nie przewoźnika (nie licząc awizacji i przekierowania do punktu odbioru). Nadawcą jest sprzedawca.

A przekierowanie przez adresata, to usługa niszowa. Na palcach jednej ręki policzysz, ile firm kurierskiech ma coś takiego w swojej ofercie (z 237 aktualnie oficjalnie działających w Polsce). To w dużym przybliżeniu poniżej 2% przewoźników.

oznacz moderatorów