anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Podatek od sprzedanych przedmiotów

bstroz
#8 Zapaleniec#

Dzień dobry, z tego co wiem podatek od sprzedanych używanych przedmiotów płace jeżeli osiągnę  liczbę 30 sztuk, co jeśli kupujący zwrócił mi towar i oddałam mu pieniądze. Rozumiem że taka transakcja jest nie wliczana ? Jeżeli przekroczę liczbę 30 sztuk do końca roku, ile podatku muszę zapłacić od zarobionej kwoty?
Pozdrawiam,

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

br.
#21 Demiurg#

@bstroz  To nie tak,  jeśli przekroczysz 30 szt to allegro  zgłasza twoją sprzedaż  do Urzędu Skarb.  ale podatku jeszcze nie płacisz.

Podatek płacisz wtedy jeśli te przedmioty sprzedawałeś w celach zarobkowych,  natomiast jeśli sa to przedmioty prywatne, używane, rozmaite i posiadasz je dłużej niż 6 miesięcy to są zwolnione z podatku.

Poczytaj o tym trochę wiecej  na googlach  albo idź  po poradę do biura rachunkowego.

uzupełnienie: każda transakcja jest wliczana również jeśli oddałeś pieniądze.

oznacz moderatorów

bstroz
#8 Zapaleniec#

Dziękuję za info, sprzedaje swoje, różne, przeważnie używane przedmioty, ale czy urząd skarbowy może mnie wezwać w celu weryfikacji?

oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor#

@bstroz

Jeżeli chodzi o raportowanie transakcji przez platformy typu Allegro, to w ustawie mowa jest o 30 czynnościach, a nie 30 transakcjach (a to nie jest to samo). Co do zwrotów, to nie są one odejmowane ani od raportowanej kwoty, ani od ilości czynności (a wręcz jest to kolejna czynność), ustawa nie przewiduje żadnych odliczeń, lecz tylko wskazanie w raporcie kwoty pobranych prowizji i podatków.

Co do samych podatków, to zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych z 1991 roku, każda czynność za którą otrzymano wynagrodzenie, podlega opodatkowaniu (czyli podatek płacisz od każdego sprzedanego przedmiotu) i dopiero od tego są wyjątki. Najważniejszym z nich jest ten, że kwota uzyskana ze sprzedaży prywatnych przedmiotów, które miało się w swoim posiadaniu dłużej niż 6 miesięcy (liczymy to od ostatniego dnia miesiąca w którym dokonano zakupu), nie stanowi przychodu (czyli pod względem podatkowym ta kasa nie istnieje). Wyjątkiem jest sytuacja kiedy dany przedmiot został zakupiony z zamiarem odsprzedaży. 

oznacz moderatorów