Wysyłam przesyłki nadając w paczkomacie Orlen. Zamawiam "bez podjazdu kuriera" Nie mogę nadać przesyłki wyskakuje komunikat " błędny nr przesyłki" Na stacji Orlen przesyłki mogę nadać bez problemu.
Nie działa zakładka zamów podjazd , resetuje się "bez podjazdu".
Nr przesyłek Allegro AD02J18943 , Allegro AD02K48FF1 , Allegro AD02F7RNI6
Prześlij proszę zrzut z całego ekranu z widoczną datą i godziną oraz tym komunikatem.
Nie zrobiłem zrzutu ekranu. Mam zdjęcie komunikatu z paczkomatu Orlen. Nie było zamówione "bez podjazdu " Próbowałem kilka razy - zamów przesyłki-bez podjazdu kuriera . Cały czas taki sam komunikat . Podjechałem na stację Orlen i tam nadałem przesyłki
Cześć, @ELLABUTY. Jaki kod podawałeś przy automacie próbując nadać przesyłki? Czy próbowałeś nadać paczki skanując kody z etykiet?
Skanowałem kod kreskowy przesyłki , wpisywałem również ręcznie nr przesyłki . Bez skutku
Dlaczego automat nie przyjmuje kodu, a stacja Orlen tak?
Kiedy generujesz etykietę i system Allegro samoczynnie resetuje Ci wybór na „bez podjazdu”, do bazy danych Orlenu idzie błędny komunikat. Automat paczkowy dostaje informację, że przesyłka ma inny status logistyczny (np. czeka na kuriera) i dlatego odrzuca kod jako „nieprawidłowy”.
System na stacji paliw działa inaczej – kasjer skanuje paczkę bezpośrednio do bazy głównej, która potrafi „wymusić” przyjęcie przesyłki i dlatego tam proces przechodzi bez problemu.
Co można zrobić?
Musisz zgłosić te konkretne numery przesyłek (AD02J18943, AD02K48FF1, AD02F7RNI6) do moderacji Allegro.
To nie jest wina automatu Orlenu – to panel Allegro (Wysyłam z Allegro) nie przekazuje prawidłowo statusu „bez podjazdu” do zewnętrznego systemu przewoźnika. Dział IT Allegro musi odświeżyć i naprawić integrację API dla tych zamówień.
To jest zadanie dla IT bo problem pozostanie.
Brak synchronizacji statusów w czasie rzeczywistym między bazą danych Allegro a systemem Orlen Paczki
Naprawienie tego wymagałoby, żeby dział IT Allegro skontaktował się z działem IT Orlenu, otworzył wspólny ticket, przeanalizował logi z API i sprawdził, dlaczego tokeny czasowe albo flagi logistyczne się resetują. Komu w wielkiej firmie chce się to robić dla kilku zgłoszeń na forum? 😂 Allegro zwali winę na systemy Orlenu, Orlen powie, że Allegro wysyła złe pakiety danych, a ucierpi jak zwykle sprzedawca i kupujący.
Kto lubi marnować paliwo na Orlen
Odnajdzie się w tym. Bo jeszcze fure zatankuje. Świetna darmowa polecajka
(Przez techniczny nokaut)
Nowy program lojalnościowy: „Błąd API+”
Tylko w allegro. Tankuj paliwo na Orlenie i odbierz paczkę.
Po co boxy allegro skoro można mieć darmową przestrzeń magazynową na stacji 😂 klient przy okazji tankowania fury sobie podjedzie i zje hot doga z kawą.
Panowie, po co wydawać miliony na stawianie własnych maszyn, skoro możemy po prostu nie naprawiać integracji API z Orlenem? Sprzedawca nie nada w automacie pod domem, kupujący nie odbierze – obaj pojadą na stację! Klient zje hot-doga, wypije kawusię, zatankuje do pełna, a my powiemy, że to nowa funkcja logistyczna wspierająca polską gastronomię i mikromobilność!”