anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przesyłki Allegro Delivery udostępnisz z apki do apki!

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

Od teraz kupujący mogą udostępniać informacje o swoich przesyłkach Allegro Delivery innym osobom korzystającym z aplikacji Allegro.
Dodatkowo osoba udostępniająca przesyłkę, może ukryć jej zawartość.

la_nika_0-1754664127832.png

Jak działa udostępnianie przesyłek?

1. Właściciel paczki udostępnia przesyłkę, wybiera opcję udostępnienia (jeśli ma już dodany kontakt znajomego) lub dodanie kontaktu w aplikacji Allegro i wysyła zaproszenie do wybranego znajomego.

2. Znajomy akceptuje zaproszenie (ma na to 24h). Zaproszenie otrzymuje w formie powiadomienia push.  

3. Po akceptacji, udostępniona paczka pojawia się w sekcji Moje Przesyłki znajomego. Obie strony mogą śledzić jej status już od momentu "oczekuje na nadanie" aż do gotowości do odbioru.

Ważne! Znajomy ma dostęp jedynie do niezbędnych informacji potrzebnych do śledzenia i odbioru paczki. Pełne Szczegóły zakupu, które zawierają wrażliwe dane właściciela, nie są mu udostępniane.

1. Znajomy może odebrać paczkę zdalnie z poziomu aplikacji.

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg#

Nie wiem czy śmiać się czy płakać. Jakiś progres niby jest. Ale nadal nie ma jak udostępnić np 12-letniemu dziecku..., za to można udostępnić sąsiadce...? Ja tam nadal wolę wysyłki z opcją przekazania kodu zwykłym smsem... Ewentualnie dające dzieciakowi możliwość zrobienia zdjęcia kodu QR do odbioru... Naprawdę małoletni nie muszą mieć apek Allegro, a nawet kont tylko po to by móc paczkę odebrać...

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@AnnaG-Antyki możesz udostępnić dziecku dane przesyłki nawet jeśli nie ma apki Allegro. Potrzebuje kod odbioru i numer telefonu odbiorcy przesyłki, więc możesz przekazać te informacje. 
Nie mam przesyłki do odbioru w tej chwili, ale na pewno udostępniałam te dane w formie wiadomości sms "Odbierz za mnie przesyłkę..." w której było od razu podany i numer telefonu i kod odbioru. Sprawdzę to jeszcze gdy do One Boxa dotrze moja paczka.

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@la_nika Sprawdzę to jeszcze gdy do One Boxa dotrze moja paczka.

Nie boisz się zamawiać One Boxem 😄 

________
Κώστας
oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@kostas11 nie boję się, bo jeszcze ani razu się nie zawiodłam 😎

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Client:134169197
#9 Pomysłodawca#

^bo jeszcze ani razu nie zamawiała 😉

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Client:134169197 nie wiem, czy Ty kiedykolwiek zamawiałeś coś do Allegro One Boxa, ale ja tylko w ostatnim miesiącu odebrałam z mojego 16 przesyłek, więc wiem, o czym piszę 😉 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@AnnaG-Antyki potwierdzam, gdy przesyłka jest w automacie, możesz udostępnić kod odbioru:

la_nika_0-1755088279973.png   la_nika_2-1755088366235.png

Kod QR też mamy:

la_nika_3-1755088519249.png

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@AnnaG-Antyki serio, widzę że szukasz dziury w całym, przecież masz na maliu kod czy kod QR który możesz przesłać dziecku smsem 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg#

Tak szukam dziury w całym odkąd raz mi podmienili na DHL i nie miałam QR od odbioru przez co przez 10 minut musiałam wysłuchiwać marudzenia nastolatki, że musi kod wpisywać xD

I co z tego ze szukam dziury w całym?

Jestem kupującą- mam prawo wymagać i taka rola portalu, by mi to ułatwiał!!!

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

Client:134169197
#9 Pomysłodawca#

@kostas11 Trochę szukanie dziury w całym ale z drugiej strony... kto chciał takiej funkcjonalności? Kolejne świecidełko, które za rok lub dwa po cichu usuną bo nikogo to nie będzie obchodzić? Płacą programistom za takie durnoty a UX leży.

Udostępnianie przesyłek AD zrobili a walidacji adresów zamówień do wymogów danego przewoźnika dalej nie ma. Od lat latecznych.

oznacz moderatorów